Domowe soki i lody - 5 przepisów (test wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H100)
Osoby ceniące zdrowe odżywianie oraz zdrowy styl życia wiedzą jak ważnym elementem diety są soki owocowo-warzywne. To prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Oprócz tego, że dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, to także oczyszczają go z toksyn, wzmacniają odporność oraz mogą chronić przed nowotworami i chorobami serca.
Jednak, aby taki sok był wartościowym napojem, a nie pustymi kaloriami musi być odpowiednio przyrządzony. I tu na pomoc przychodzi nam wyciskarka wolnoobrotowa marki Hurom model H100.
Więcej informacji poniżej ⬇
Najważniejsze i unikalne cechy wyciskarki Hurom H100:
Wyciskarka ta nie podgrzewa soku i umożliwia tłoczenie na zimno, dzięki temu zachowane zostają cenne substancje i witaminy. Zastosowana w niej technologia wyciskania wzorowana jest na ręcznym wyciskaniu cytrusów, a więc daleka jest od cięcia, krojenia czy rozrywania. Wyciskanie soku opiera się na pracy pod ciśnieniem i wykorzystaniu zestawu dwóch połączonych filtrów.
Wyciskarka Hurom H100 to rewolucyjna i innowacyjna wyciskarka na rynku - posiada najlepsze cechy swoich poprzedniczek tj. wyciskarki One Stop oraz Alpha Plus (najwyższa jakość wykonania, jakość soku oraz wydajność), jednak technologia wyciskania została zupełnie odmieniona. Pozbawiona została wszelkich noży i siekaczy, a metalowe sita zostały zastąpione przez 3 filtry, dzięki temu uzyskany sok jest klarowny i pełen zdrowia! Filtr wewnętrzny wykonany został z Ultemu - rodzaj plastiku charakteryzujący się podwyższoną odpornością termiczną, wysoką wytrzymałością i odpornością chemiczną, natomiast filtr zewnętrzny - ze szkła akrylowego, dzięki temu czyszczenie jest niezwykle łatwe i szybkie, wystarczy opłukać pod bieżącą wodą, bez szczotek i środków czyszczących. Do tego 7-stopniowe nachylenie w dolnej części komory zapewnia całkowite wydostawanie się soku, aż do ostatniej kropli, bez konieczności przechylania wyciskarki.
⬅ Filtr wewnętrzny wykonany z Ultemu
⬅ Filtr wewnętrzny do gęstych soków (smoothie)
⬅ Filtr wewnętrzny do klarownych soków
Wyciskarka Hurom H100 pracuje bardzo cicho, więc o każdej porze dnia czy nocy można przyrządzić swój ulubiony sok, a do tego ma bardzo prosty montaż - elementy wyciskarki zostały tak zaprojektowane, aby nie dało się ich złożyć inaczej niż prawidłowo.
A to jeszcze nie wszystko... wyciskarka ta oprócz soków z owoców i warzyw, dzięki dodatkowej przystawce może przygotować lody, sorbety, a nawet mleka z orzechów. Czyż nie ma nic lepszego niż domowe lody, przyrządzone z naturalnych składników?
Jedno urządzenia, a tyle możliwości!
⬅ Przystawka do lodów
Kilka słów o marce Hurom...
Firma Hurom powstała w 1974 roku, rozwijając technologię i prowadząc badania, które miały na celu poprawę stanu zdrowia ludzkości. Efektem tej pracy była pierwsza na świecie pionowa wyciskarka do soków, dzięki której można było wyciskać warzywa i owoce bez konieczności ich dociskania. Duża powierzchnia sitek gwarantowała bezproblemowe wyciskanie miękkich produktów. Wyciskarki do soków Hurom okazały się światowym sukcesem. Wolnoobrotowa wyciskarka do soków oferowała świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe, ale w odróżnieniu od tradycyjnej sokowirówki, nie niszczyła enzymów i wartości odżywczych zawartych w owocach i warzywach.
Jednak, aby taki sok był wartościowym napojem, a nie pustymi kaloriami musi być odpowiednio przyrządzony. I tu na pomoc przychodzi nam wyciskarka wolnoobrotowa marki Hurom model H100.
Więcej informacji poniżej ⬇
Wyciskarka ta nie podgrzewa soku i umożliwia tłoczenie na zimno, dzięki temu zachowane zostają cenne substancje i witaminy. Zastosowana w niej technologia wyciskania wzorowana jest na ręcznym wyciskaniu cytrusów, a więc daleka jest od cięcia, krojenia czy rozrywania. Wyciskanie soku opiera się na pracy pod ciśnieniem i wykorzystaniu zestawu dwóch połączonych filtrów.
Wyciskarka Hurom H100 to rewolucyjna i innowacyjna wyciskarka na rynku - posiada najlepsze cechy swoich poprzedniczek tj. wyciskarki One Stop oraz Alpha Plus (najwyższa jakość wykonania, jakość soku oraz wydajność), jednak technologia wyciskania została zupełnie odmieniona. Pozbawiona została wszelkich noży i siekaczy, a metalowe sita zostały zastąpione przez 3 filtry, dzięki temu uzyskany sok jest klarowny i pełen zdrowia! Filtr wewnętrzny wykonany został z Ultemu - rodzaj plastiku charakteryzujący się podwyższoną odpornością termiczną, wysoką wytrzymałością i odpornością chemiczną, natomiast filtr zewnętrzny - ze szkła akrylowego, dzięki temu czyszczenie jest niezwykle łatwe i szybkie, wystarczy opłukać pod bieżącą wodą, bez szczotek i środków czyszczących. Do tego 7-stopniowe nachylenie w dolnej części komory zapewnia całkowite wydostawanie się soku, aż do ostatniej kropli, bez konieczności przechylania wyciskarki.
⬅ Filtr wewnętrzny wykonany z Ultemu
⬅ Filtr wewnętrzny do gęstych soków (smoothie)
⬅ Filtr wewnętrzny do klarownych soków
A to jeszcze nie wszystko... wyciskarka ta oprócz soków z owoców i warzyw, dzięki dodatkowej przystawce może przygotować lody, sorbety, a nawet mleka z orzechów. Czyż nie ma nic lepszego niż domowe lody, przyrządzone z naturalnych składników?
Jedno urządzenia, a tyle możliwości!
⬅ Przystawka do lodów
Oprócz tych wszystkich innowacyjnych cech i funkcji, urządzenie to jest eleganckie oraz pięknie się prezentuje i z pewnością będzie ozdobą kuchni.
Kilka słów o marce Hurom...
Firma Hurom powstała w 1974 roku, rozwijając technologię i prowadząc badania, które miały na celu poprawę stanu zdrowia ludzkości. Efektem tej pracy była pierwsza na świecie pionowa wyciskarka do soków, dzięki której można było wyciskać warzywa i owoce bez konieczności ich dociskania. Duża powierzchnia sitek gwarantowała bezproblemowe wyciskanie miękkich produktów. Wyciskarki do soków Hurom okazały się światowym sukcesem. Wolnoobrotowa wyciskarka do soków oferowała świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe, ale w odróżnieniu od tradycyjnej sokowirówki, nie niszczyła enzymów i wartości odżywczych zawartych w owocach i warzywach.
Hurom projektuje i produkuje od 1974 roku, i jest podrabiany niemal od początku.
Oto efekty testów - wszystkie przepisy pochodzą z książki dołączonej do wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H100:
Oto efekty testów - wszystkie przepisy pochodzą z książki dołączonej do wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H100:
1) Sok burak-jabłko
Substancje zawarte w burakach oczyszczają krew oraz wspomagają trawienie, a błonnik pokarmowy z jabłek wzmacnia i usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Ponadto buraki zapobiegają anemii i działają ochronnie na wątrobę.
Składniki:
Składniki:
(1 porcja)
- 2 jabłka
- 1 średniej wielkości burak
- 1/2 cytyny
Wykonanie:
Myjemy wszystkie składniki. Usuwamy gniazda nasienne z jabłek i kroimy je na mniejsze kawałki. Buraki obieramy ze skóry i kroimy na kawałki wielkości 2-3 cm. Cytrynę obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki.
Ustawiamy manetkę w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok z połowy przygotowanych jabłek, następnie dodajemy kawałki buraka oraz cytyny, kończąc na jabłku.
Wyciskając ostatnie kawałki jabłka ustawiamy manetkę w pozycji pół-otwartej. Sok przelewamy do szklanki.
2) Sok grejpfrut-pomarańcza
Grejpfrut obniża poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, a także ma działanie przeciwnowotworowe. Poza tym, rozbija i rozkłada cząsteczki tłuszczu.
Składniki:
Składniki:
(1 porcja)
- 1 mały grejpfrut
- 1 pomarańcza
- 1 średniej wielkości marchewka
Wykonanie:
Obieramy owoce cytrusowe oraz marchewkę i kroimy na mniejsze kawałki.
Ustawiamy manetkę w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok umieszczając składniki naprzemiennie, zaczynając od grejpfruta, a kończąc na marchewce.
Na koniec procesu wyciskania ustawiamy manetkę w pozycji pół-otwartej. Sok przelewamy do szklanki.
3) Sok cytrynowy detoks + zastrzyk energii
3) Sok cytrynowy detoks + zastrzyk energii
Substancje odżywcze zawarte w jarmużu wzmacniają układ odpornościowy oraz wspomagają zdrowe oczy. Winogrona uwalniają od zmęczenia, a kiwi pomaga w utrzymaniu naturalnie pięknej skóry.
Cytrynowa witamina C uwalnia od zmęczenia, oczyszcza organizm z toksyn oraz wzmacnia odporność.
Składniki:
Składniki:
(1 porcja)
Sok zielony:
- 1 kiwi
- 140 g białego winogrona
- 40 g jarmużu
Sok żółty:
- 2 małe gruszki
- 1 mały banan
- 1 cytyna
Wykonanie:
Sok zielony:
Myjemy jarmuż i winogrona, a kiwi obieramy ze skórki. Kroimy składniki na mniejsze kawałki.
Ustawiamy manetkę w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok najpierw z kiwi, następnie z jarmużu, a na końcu z winogron.
Po skończeniu ustawiamy manetkę w pozycji pół-otwartej. Sok przelewamy do szklanki.
Sok żółty:
Wszystkie owoce obieramy ze skórki. Z gruszek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Banana kroimy w plasterki, a cytrynę na mniejsze kawałki.
Ustawiamy manetkę w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok z połowy przygotowanej gruszki, następnie dodajemy banana oraz cytrynę, kończąc na gruszce.
Wyciskając ostatnie kawałki gruszki ustawiamy manetkę w pozycji pół-otwartej. Przelewamy sok do szklanki z zielonym sokiem.
4) Lody jogurtowo-brzoskwioniowe
Przed wykonaniem lodów musimy umyć brzoskwinie, pokroić je na 3 cm kawałki i umieścić w zamrażalniku na około 6 godzin.
Składniki:
(2 porcje)
Montujemy sito do lodów i otwieramy zatyczkę soku. Ustawiamy manetkę w pozycji otwartej. Umieszczamy pojemnik na sok pod otworem wylotu soku.
Składniki:
(2 porcje)
- 2 brzoskwinie mrożone
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki jogurtu nalutalnego
Wykonanie:
Montujemy sito do lodów i otwieramy zatyczkę soku. Ustawiamy manetkę w pozycji otwartej. Umieszczamy pojemnik na sok pod otworem wylotu soku.
Naprzemiennie umieszczamy mrożone brzoskwinie i jogurt w wyciskarce.
Przed wykonaniem lodów musimy obrać banany ze skóry, pokroić w plasterki i umieścić w zamrażalniku na około 6 godzin. Pierniczki kroimy na mniejsze kawałki.
Składniki:
(2 porcje)
- 2 banany mrożone
- 3 miękkie pierniczki
- 2-3 łyżki mleka skondensowanego
Wykonanie:
Naprzemiennie umieszczamy mrożone banany z kawałkami pierniczków i mlekiem w wyciskarce.
Przekładamy do miseczek.
Potwierdzam, ta wyciskarka jest rewelacyjna i multifunkcyjna - dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Dla mnie też bomba! :D
UsuńŚwietna wyciskarka i super przepisy ☺
OdpowiedzUsuńO tak! Wyciskarka jest super :)
UsuńWypiłoby się taki świeżutki sok <3
OdpowiedzUsuńTaki soczek to samo zdrowie :)
Usuńkuszace
OdpowiedzUsuńi pyszne :)
UsuńPolecam tego typu sprzęt dla tych którzy lubią soki świeże własnej produkcji i wiadomych produktów. Ja używam wyciskarki markowej Philipiaka z której jestem naprawdę zadowolona.
OdpowiedzUsuńTeż uważam, że warto zainwestować w wyciskarkę wolnoobrotową :)
UsuńWitam czy robiła Pani mleko kokosowe albo masło orzechowe za pomocą tej wyciskarki
OdpowiedzUsuńMleko kokosowe robiłam i wyszło bardzo dobre, natomiast masła orzechowego nie próbowałam jeszcze robić
Usuńwyszło bardzo dobrze dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuń