Kuchenna Apteka #14 - Śliwki
Koniec lata i początek jesieni to czas, kiedy w sklepach i na targach pojawiają się różne odmiany śliwek. Do najbardziej popularnych należą śliwki węgierki, renklody czy mirabelki. W Polsce śliwki, obok jabłek, to najczęściej spotykane owoce w sadach. Wykorzystuje się je w kuchni do przygotowywania m.in. konfitur, dżemów, kompotów, knedli, ciast, a także nalewek oraz sosów i marynat do mięs. Jednak śliwka jest niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne. Większość osób nie zdaje sobie sprawy jakie właściwości lecznicze oraz składniki odżywcze i witaminy posiada ten owoc...
Dowiedz się jaki wpływ na zdrowie mają śliwki!
Śliwki to źródło:
Dowiedz się jaki wpływ na zdrowie mają śliwki!
Śliwki to źródło:
- przeciwutleniaczy - polifenoli (kwas chlorogenowy, katechiny), które chronią przed wolnymi rodnikami
- potasu
- magnezu
- wapnia
- fosforu
- beta-karotenu
- błonnika - pektyn
- witamin z grupy B: m.in. witaminy B6
- witaminy A
- witaminy E
- witaminy C
Właściwości zdrowotne śliwek:
- poprawiają apetyt i regulują trawienie
- regulują wypróżnienia i zapobiegają zaparciom (dzięki dużej ilości rozpuszczalnego błonnika)
- przyśpieszają przemianę materii - wspomagają odchudzanie
- obniżają poziom cholesterolu
- wykazują działanie przeciwmiażdżycowe
- obniżają ciśnienie krwi (za sprawą potasu)
- poprawiają nastrój oraz humor
- wpływają korzystnie na układ nerwowy
- łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego
- zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
- redukują proces starzenia się oraz powstawania zmarszczek
- pomagają przy pękających naczynkach, uszczelniając naczynia krwionośne
- wzmacniają kości i zęby
Uwaga!
- nadmiar śliwek działa przeczyszczająco oraz wydymająco - należy jeść nie więcej niż kilka sztuk dziennie
- śliwek należy unikać w chorobach zapalnych wątroby i jelit, ze względu na właściwości wydymające
- śliwki nie są polecane osobą z cukrzycą, ze względu na zawartość cukru
Ciekawostki:
- suszone śliwki są bogatsze w witaminy i błonnik niż śliwki świeże - zawierają 5 razy więcej witaminy A i 7 razy więcej błonnika, ale niestety są 5 razy bardziej kaloryczne - śliwki świeże mają 45 kcal w 100 g, natomiast suszone ok. 270 kcal w 100 g
- z upływem czasu maleje jędrność śliwek, ale rośnie zawartość polifenoli
- śliwki polecane są na zaparcia u kobiet w ciąży
- badania wykazały, że również kora śliwy wykazuje działanie zdrowotne - wyciąg z kory śliwy stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty
Przepisy ze śliwkami
Lubię śliwki - surowe, w ciastach, daniach i przetworach :)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńŚliwki są przepyszne. <3 A w tym roku był ich taki wysyp, że mamy w domu zapasy na całą zimę. :D
OdpowiedzUsuńO tak! W tym roku jest ich dużo :D
Usuń