KUCHENNA APTEKA #13 - FASOLKA SZPARAGOWA
Fasolka szparagowa, bardzo popularna w polskiej kuchni, występuje w kolorze żółtym oraz zielonym. Należy ona do roślin strączkowych i jest bogatym źródłem witamin oraz składników odżywczych. Szczególnie ważna jest dla kobiet w ciąży, ze względu na obecność kwasu foliowego. Oprócz tego ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna, dlatego wskazana jest dla osób chorujących na cukrzycę oraz odchudzających się. Co warto wiedzieć jeszcze o fasolce szparagowej?
Fasolka to źródło:
- przeciwutleniaczy - flawonoidów
- witaminy C
- witaminy E
- witaminy A
- witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6
- kwasu foliowego
- żelaza
- potasu
- fosforu
- magnezu
- wapnia
- manganu
- błonnika
Właściwości zdrowotne fasolki:
- wspomaga pracę układu krążenia
- obniża poziom złego cholesterolu we krwi
- zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu
- obniża ciśnienie krwi
- wspomaga pracę układu nerwowego
- zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona oraz Alzheimera
- wspomaga procesy trawienne i pomaga przy zaparciach
- ma działanie moczopędne i przyśpiesza usuwanie kwasu moczowego z organizmu
- wspomaga leczenie artretyzmu, chorób nerek i pęcherza moczowego
- wspomaga detoksykację organizmu
- wspomaga układ odpornościowy
- posiada właściwości zasadotwórcze
- ma działanie przeciwnowotworowe
- posiada niski indeks glikemiczny i wskazana jest dla cukrzyków
- pomocna w walce z zespołem napięcia przedmiesiączkowego
- redukuje nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą
- zapobiega wadom cewy nerwowej u rozwijającego się płodu
- pozytywnie wpływa na stan skóry
Uwaga!
- fasolka szparagowa na surowo jest trująca ze względu na obecność związku - toksalbuminy, która zostaje zneutralizowane dopiero podczas gotowania. Toksalbumina powoduje ból brzucha, wymioty i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego
- fasolka powoduje wzdęcia, dlatego osoby mające problemy z układem pokarmowym powinny jej unikać
Ciekawostki:
- zielona fasolka szparagowa zawiera więcej kwasu foliowego i witaminy A niż żółta, a żółta za to zawiera więcej potasu i fosforu
- fasolka jest niskokaloryczna - tylko 27 kcal w 100 g
- dzięki obecność błonnika daje długie uczucie sytości i może być zamiennikiem dla ziemniaków lub makaronu fasola żółta charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, natomiast zielona fasola jest bardziej wyrazista w smaku
Przepisy z fasolką szparagową
Uwielbiam fasolkę szparagową i wszelkie dania z jej wykorzystaniem :)
OdpowiedzUsuńTeż ją lubię :)
UsuńLubię fasolkę :)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńBardzo lubię fasolkę szparagową, szczególnie żółtą :)
OdpowiedzUsuńO też wolę żółtą niż zieloną ;)
Usuńkocham fasolkę tę zieloną więc cieszę się, że ma tyle właściowości ;)
OdpowiedzUsuń