KUCHENNA APTEKA #13 - FASOLKA SZPARAGOWA

Fasolka szparagowa, bardzo popularna w polskiej kuchni, występuje w kolorze żółtym oraz zielonym. Należy ona do roślin strączkowych i jest bogatym źródłem witamin oraz składników odżywczych. Szczególnie ważna jest dla kobiet w ciąży, ze względu na obecność kwasu foliowego. Oprócz tego ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna, dlatego wskazana jest dla osób chorujących na cukrzycę oraz odchudzających się. Co warto wiedzieć jeszcze o fasolce szparagowej?



Fasolka to źródło:
  • przeciwutleniaczy - flawonoidów
  • witaminy C
  • witaminy E 
  • witaminy A
  • witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6
  • kwasu foliowego
  • żelaza
  • potasu
  • fosforu
  • magnezu
  • wapnia
  • manganu
  • błonnika

Właściwości zdrowotne fasolki:
  • wspomaga pracę układu krążenia
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu
  • obniża ciśnienie krwi
  • wspomaga pracę układu nerwowego
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona oraz Alzheimera
  • wspomaga procesy trawienne i pomaga przy zaparciach
  • ma działanie moczopędne i przyśpiesza usuwanie kwasu moczowego z organizmu
  • wspomaga leczenie artretyzmu, chorób nerek i pęcherza moczowego
  • wspomaga detoksykację organizmu
  • wspomaga układ odpornościowy
  • posiada właściwości zasadotwórcze
  • ma działanie przeciwnowotworowe
  • posiada niski indeks glikemiczny i wskazana jest dla cukrzyków
  • pomocna w walce z zespołem napięcia przedmiesiączkowego
  • redukuje nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą
  • zapobiega wadom cewy nerwowej u rozwijającego się płodu
  • pozytywnie wpływa na stan skóry



Uwaga!
  • fasolka szparagowa na surowo jest trująca ze względu na obecność związku - toksalbuminy, która zostaje zneutralizowane dopiero podczas gotowania. Toksalbumina powoduje ból brzucha, wymioty i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego
  • fasolka powoduje wzdęcia, dlatego osoby mające problemy z układem pokarmowym powinny jej unikać

Ciekawostki:
  • zielona fasolka szparagowa zawiera więcej kwasu foliowego i witaminy A niż żółta, a żółta za to zawiera więcej potasu i fosforu
  • fasolka jest niskokaloryczna - tylko 27 kcal w 100 g
  • dzięki obecność błonnika daje długie uczucie sytości i może być zamiennikiem dla ziemniaków lub makaronu
  • fasola żółta charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, natomiast zielona fasola jest bardziej wyrazista w smaku

Przepisy z fasolką szparagową



Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny