CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM BANANOWYM
Znane i lubiane przez wszystkich ciasto marchewkowe, ale trochę w innej odsłonie... z kremem bananowym 🍌🍌🍌
Ciasto to nie było planowane, ale zalegały mi w domu marchewki i banany, aby się nie zmarnowały musiałam coś wymyślić. Najlepszym sposobem na wykorzystanie marchewki to właśnie ciasto marchewkowe, a krem bananowy to była czysta improwizacja. Muszę przyznać, że to połączenie korzennego ciasta marchewkowego ze słodkim kremem bananowym komponuję się na prawdę dobrze... 😋
Wykonanie:
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy mąkę przesianą przez sito, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wiórki kokosowe. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną ze składnikami opisanymi wyżej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (średnica około 24 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 40-50 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ciasto stygnie możemy przystąpić do przygotowania kremu.
Ciasto to nie było planowane, ale zalegały mi w domu marchewki i banany, aby się nie zmarnowały musiałam coś wymyślić. Najlepszym sposobem na wykorzystanie marchewki to właśnie ciasto marchewkowe, a krem bananowy to była czysta improwizacja. Muszę przyznać, że to połączenie korzennego ciasta marchewkowego ze słodkim kremem bananowym komponuję się na prawdę dobrze... 😋
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka drobno startej marchewki
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 banany + kilka plasterków do dekoracji
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- garść płatków migdałowych
- 50 g gorzkiej czekolady
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy mąkę przesianą przez sito, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wiórki kokosowe. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną ze składnikami opisanymi wyżej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (średnica około 24 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 40-50 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ciasto stygnie możemy przystąpić do przygotowania kremu.
Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i studzimy. Banany kroimy w cienkie plasterki i rozgniatamy widelcem. Uzyskaną papkę bananową mieszamy z wystudzoną żelatyną.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i studzimy. Banany kroimy w cienkie plasterki i rozgniatamy widelcem. Uzyskaną papkę bananową mieszamy z wystudzoną żelatyną.
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie porcjami dodajemy banany wymieszane z żelatyną. Na końcu wrzucamy garść migdałowych płatków, cały czas miksując. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Gdy ciasto wystygnie przecinamy go na pół i lekko ścinamy wierzch. Na spód ciasta wykładamy większą część kremu, posypujemy startą czekoladą i przykrywamy górną częścią ciasta. Wierzch i boki również smarujemy kremem. Całość posypujemy startą czekoladą i przyozdabiamy plasterkami bananów.
Ciasto wkładamy do lodówki.
Ciasto wkładamy do lodówki.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Na takie ciasto to ja się wpraszam 😊
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńPyszne to Twoje ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajnie ciasto wychodzi z Twojego przepisu. Jestem zachwycona, bo nie potrzeba wiele czasu na jego przygotowanie a smakuje mega dobrze! Wzór! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńNo i nic się nie zmarnowało a wyszło super ciasto :D
OdpowiedzUsuńNie lubię marnować jedzenia :)
UsuńCiasto z bananami zawsze musi wyjść pyszne :)
OdpowiedzUsuńNie może być inaczej :P
UsuńPycha! Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale Twoje z kremem bananowym jeszcze bardziej mnie kusi :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDlaczego mam -10 do umiejętności pieczenia?! Ja chcę takie ciacho :(
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do mnie :)
UsuńAle ciasto nie jest trudne - wyjdzie z pewnością
Wspaniałe polączenie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń