CHRUPIĄCA TARTA CYTRYNOWA Z MĄKI ORKISZOWEJ

Oto mój mały eksperyment...rześka cytrynowa tarta z okrągłymi herbatnikami w czekoladzie deserowej, na spodzie kakaowym z mąki orkiszowej. Pełna improwizacja! Wyszła krucha i delikatna, z orzeźwiającym kremem cytrynowym z serka mascarpone oraz śmietany kremówki, a do tego herbatniki w czekoladzie deserowej, które przyjemnie chrupią. Przekonajcie się sami 😉



 Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru do ciasta + 1 łyżka do masy
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g masła 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 op. śmietan-fix
  • skórka z całej cytryny
  • okrągłe herbatniki w czekoladzie deserowej ( ja użyłam herbatniki Rido z Biedronki )

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. Po tym czasie, wałkujemy je i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (średnica około 26 cm). Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Gdy spód ostygnie możemy przygotowywać masę.
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru oraz śmietan-fix i ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy stopniowo serek mascarpone. Cytrynę dokładnie wyparzamy i ścieramy z niej skórkę. Połowę startej skórki z cytryny dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Masę wykładamy równomiernie na spodzie tarty, dekorujemy herbatnikami w czekoladzie i posypujemy resztą startej skórki z cytryny. Wkładamy do lodówki na min. 2 godz.









P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. Świetny pomysł Madziu 😊 Pysznie wygląda 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię takie tarty, muszę koniecznie spróbować:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealnie dobrałaś kompozycję na letni dzień :) Ciasto zdrowe, pyszne i nieprzesłodzone. Ja bym dodała jednak nieco więcej kakao - jestem maniaczką czekolady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Kakao można dodać więcej lub mniej w zależności od upodobań ;)

      Usuń
  4. Muszę przyznać że ostatnio tartę jadłam bardzo dawno temu, ale ten przepis wygląda naprawdę świetnie i chyba spróbuję teraz w weekend wykonać :) Dzięki za fajną inspirację, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis! Tarta cytrynowa wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te herbatniczki w czekoladzie są mega smaczne. Uwielbiam je kupować po prostu do kawy a co dopiero w cieście. Tak ich jeszcze nie próbowałam ale spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię te herbatniczki i tak mnie naszło, aby wykorzystać je do tarty :D

      Usuń
  7. Bardzo udany eksperyment, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały przepis ja jutro będe piec tartę

    OdpowiedzUsuń
  9. ja poproszę kawałeczek tych pyszności

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny eksperyment, wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wypróbowałam przepis od razu jak go wczoraj znalazłam i przyznaję.. świetnie to smakowało. Najtrudniej było mi dostać te herbatniczki okrągłe w czekoladzie ale wyszło super wszystko. Polecam przepisik!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i cieszę się że tarta smakowała :)

      Usuń
  12. kochana, znajdzie się jeden kawałeczek dla mnie? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow! Ekstra wpis :) Jeden z lepszych, masz dar do pisania

    OdpowiedzUsuń
  14. Widać, że eksperyment się udał :D My też tym razem u siebie poszłyśmy w cytrusowe klimaty :D

    OdpowiedzUsuń
  15. byłaby w sam raz do mojej kawy, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis idealny dla mnie. Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. ta cytryna takie taka swiezsosc:P mega pomysł

    OdpowiedzUsuń
  18. Super. W końcu znalazłam jakieś ciasto na mące orkiszowej , której teraz używam.a serek mascarpone i bitą śmietana to moje ulubione składniki masy😉. Napewno zrobię 😊. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny