CHRUPIĄCA TARTA CYTRYNOWA Z MĄKI ORKISZOWEJ
Oto mój mały eksperyment...rześka cytrynowa tarta z okrągłymi herbatnikami w czekoladzie deserowej, na spodzie kakaowym z mąki orkiszowej. Pełna improwizacja! Wyszła krucha i delikatna, z orzeźwiającym kremem cytrynowym z serka mascarpone oraz śmietany kremówki, a do tego herbatniki w czekoladzie deserowej, które przyjemnie chrupią. Przekonajcie się sami 😉
Składniki:
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. Po tym czasie, wałkujemy je i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (średnica około 26 cm). Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Gdy spód ostygnie możemy przygotowywać masę.
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru oraz śmietan-fix i ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy stopniowo serek mascarpone. Cytrynę dokładnie wyparzamy i ścieramy z niej skórkę. Połowę startej skórki z cytryny dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Masę wykładamy równomiernie na spodzie tarty, dekorujemy herbatnikami w czekoladzie i posypujemy resztą startej skórki z cytryny. Wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru do ciasta + 1 łyżka do masy
- 1 łyżka kakao
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 op. śmietan-fix
- skórka z całej cytryny
- okrągłe herbatniki w czekoladzie deserowej ( ja użyłam herbatniki Rido z Biedronki )
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. Po tym czasie, wałkujemy je i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (średnica około 26 cm). Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Gdy spód ostygnie możemy przygotowywać masę.
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru oraz śmietan-fix i ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy stopniowo serek mascarpone. Cytrynę dokładnie wyparzamy i ścieramy z niej skórkę. Połowę startej skórki z cytryny dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Masę wykładamy równomiernie na spodzie tarty, dekorujemy herbatnikami w czekoladzie i posypujemy resztą startej skórki z cytryny. Wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Świetny pomysł Madziu 😊 Pysznie wygląda 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńJak ja lubię takie tarty, muszę koniecznie spróbować:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Koniecznie zrób :D
UsuńIdealnie dobrałaś kompozycję na letni dzień :) Ciasto zdrowe, pyszne i nieprzesłodzone. Ja bym dodała jednak nieco więcej kakao - jestem maniaczką czekolady.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Kakao można dodać więcej lub mniej w zależności od upodobań ;)
UsuńMuszę przyznać że ostatnio tartę jadłam bardzo dawno temu, ale ten przepis wygląda naprawdę świetnie i chyba spróbuję teraz w weekend wykonać :) Dzięki za fajną inspirację, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo czas to zmienić :)
UsuńPolecam się na przyszłość :D
Super przepis! Tarta cytrynowa wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTe herbatniczki w czekoladzie są mega smaczne. Uwielbiam je kupować po prostu do kawy a co dopiero w cieście. Tak ich jeszcze nie próbowałam ale spróbuję :D
OdpowiedzUsuńTeż lubię te herbatniczki i tak mnie naszło, aby wykorzystać je do tarty :D
UsuńBardzo udany eksperyment, pychota :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniały przepis ja jutro będe piec tartę
OdpowiedzUsuńSuper!
Usuńja poproszę kawałeczek tych pyszności
OdpowiedzUsuńProszę, częstuj się ;)
Usuńświetny eksperyment, wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWypróbowałam przepis od razu jak go wczoraj znalazłam i przyznaję.. świetnie to smakowało. Najtrudniej było mi dostać te herbatniczki okrągłe w czekoladzie ale wyszło super wszystko. Polecam przepisik!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i cieszę się że tarta smakowała :)
Usuńkochana, znajdzie się jeden kawałeczek dla mnie? :)
OdpowiedzUsuńJasne, powiedz tylko kiedy ;)
UsuńWow! Ekstra wpis :) Jeden z lepszych, masz dar do pisania
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda to doooobrze ;)
OdpowiedzUsuńI dobrze też smakuje ;)
Usuńale pychotka!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńWidać, że eksperyment się udał :D My też tym razem u siebie poszłyśmy w cytrusowe klimaty :D
OdpowiedzUsuńUdał się, udał :)
Usuńpyszności
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper przepis :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbyłaby w sam raz do mojej kawy, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna :)
UsuńPrzepis idealny dla mnie. Mniam ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńta cytryna takie taka swiezsosc:P mega pomysł
OdpowiedzUsuńJa wylizałam garnek z resztek :D
Usuńprzeszłoby z malinami? :d
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak ☺
UsuńSuper. W końcu znalazłam jakieś ciasto na mące orkiszowej , której teraz używam.a serek mascarpone i bitą śmietana to moje ulubione składniki masy😉. Napewno zrobię 😊. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń