Zupa z bobu z kiełbasą i ziemniakami
Sezon na bób trwa, więc warto zrobić z niego zupę... z dodatkiem ziemniaków oraz kiełbasy. Jest to pyszna i kremowa zupa, w której część ugotowanego bobu blendujemy, a resztę zostawiamy w całości. Dodatek ziemniaków i kiełbasy idealnie pasuje do zupy z bobu, a poza tym staje się ona również bardziej treściwa. Jest naprawdę znakomita! Sama mile zaskoczyłam się jej smakiem...
Składniki:
Bób płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy około 300 g obranego bobu, smażymy razem około 5 min.,a następnie zalewamy bulionem i blendujemy na gładki krem.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną kiełbasę. Chwilę smażymy i dodajemy ziemniaki. Całość podsmażamy około 4-5 min., a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z zupą. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy śmietankę oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy posiekany koperek oraz resztę ugotowanego bobu. Trzymamy na ogniu jeszcze około 3 min.
- 500 g bobu
- 300 g kiełbasy
- 3-4 ziemniaki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- ok. 1,5 l bulionu
- pęczek koperku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy około 300 g obranego bobu, smażymy razem około 5 min.,a następnie zalewamy bulionem i blendujemy na gładki krem.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną kiełbasę. Chwilę smażymy i dodajemy ziemniaki. Całość podsmażamy około 4-5 min., a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z zupą. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy śmietankę oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy posiekany koperek oraz resztę ugotowanego bobu. Trzymamy na ogniu jeszcze około 3 min.
fajna jest ta zupka
OdpowiedzUsuńI pyszna :)
UsuńPyszny pomysł :) Taką zupkę chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie ją zrób ;)
UsuńPrzyznam, ze nie robiłam zupy z bobu. Wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńTo polecam zrobić :)
UsuńBardzo ciekawa zupa. Z bobem jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna - polecam :)
UsuńBób w zupie jest ok, solo jakoś nie przepadam...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Też nie jestem fanką bobu solo, ale w różnych daniach sprawdza się bardzo dobrze :)
UsuńMuszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńNie robiłam nigdy zupy z bobu, ale może ją zrobię.
OdpowiedzUsuńNaprawdę jest smaczna - polecam zrobić :)
UsuńSmakowicie wygląda ta zupa z bobu z kiełbasą.
OdpowiedzUsuńI również tak smakuje :)
UsuńBób kojarzy mi się z moją koleżanką z podstawówki, która go wręcz uwielbiała..a ja szczerze rzadko go wykorzystuję w kuchni ;)
OdpowiedzUsuńA mi bób kojarzy się z wakacjami nad morzem, kiedy to sprzedawali go z masełkiem ;)
UsuńBób w naszej rodzinie jest uwielbiany od pokoleń , teraz zajadają się nim moje wnuki , co rok siejemy go na własnej działce i jemy gotowany w osolonej wodzie . Zawsze zastanawiałem się co by tu można z niego ugotować i wpadł mi ten przepis na zupę , dziś ugotowana po raz pierwszy i po prostu PY CHO TA , Pani Magdo Dzięki za super przepis, zagości on na naszym stole na zawsze . Darek .
OdpowiedzUsuń