TARTA CZEKOLADOWA Z BANANAMI

Moja autorska wariacja... Prosty przepis, który jest znany i lubiany w postaci tarty... z ciasta półkruchego z czekoladową, budyniową pianką oraz bananami. Uwielbiam połączenie czekolady z bananami i stąd w mojej głowie narodził się pomysł na taką tartę. Sposób wykonania ciasta jest taki sam jak w przypadku PÓŁKRUCHEGO CIASTA KAKAOWEGO Z OWOCAMI, z tą różnicą, że ciasto jest jasne bez kakao, a budyniowa pianka jest czekoladowa zamiast śmietankowej. Proste rozwiązanie, a takie smaczne! Idealne na co dzień, do kawy lub herbaty ☕



Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g twardego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru (w zależności kto jakie słodkie lubi)
  • 100 ml oleju
  • 5 jajek
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 2 banany
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka kakao

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy dno oraz boki formy do tarty (średnica około 27-28 cm). Dno ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 15 min., a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Resztę ciasta rozwałkowujemy i kroimy na paski szerokości ok. 1,5 cm.
Banany obieramy i kroimy w plasterki. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej plasterki bananów. Na wierzch sypiemy startą gorzką czekoladę. Przykrywamy paskami ciasta, tak aby powstała kratka. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Studzimy. Mieszamy kakao z cynamonem i kardamonem. Taką mieszanką posypujemy wierzch tarty.






P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. Banan + czekolada takie połączenie zawsze musi być udane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, banany z czekoladą to mój ulubiony zestaw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie apetycznie Madziu :) Częstuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję pomysłowości :) Fajna wariacja i na pewno mocno słodka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniammm jak to bosko wygląda!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jedno z najlepszych polączeń smakowych :) <3

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka ta tarta apetyczna mniammm

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie od dziś wiadomo, że czekolada z bananami to idealne połączenie :D Tarta zrobiona po mistrzowsku <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mozna odrazu wszystko upiec czy konieczne jest podpieczenie spodu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto podpiec najpierw spód, aby ciasto nie było surowe

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny