TARTA CZEKOLADOWA Z BANANAMI
Moja autorska wariacja... Prosty przepis, który jest znany i lubiany w postaci tarty... z ciasta półkruchego z czekoladową, budyniową pianką oraz bananami. Uwielbiam połączenie czekolady z bananami i stąd w mojej głowie narodził się pomysł na taką tartę. Sposób wykonania ciasta jest taki sam jak w przypadku PÓŁKRUCHEGO CIASTA KAKAOWEGO Z OWOCAMI, z tą różnicą, że ciasto jest jasne bez kakao, a budyniowa pianka jest czekoladowa zamiast śmietankowej. Proste rozwiązanie, a takie smaczne! Idealne na co dzień, do kawy lub herbaty ☕
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy dno oraz boki formy do tarty (średnica około 27-28 cm). Dno ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 15 min., a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Resztę ciasta rozwałkowujemy i kroimy na paski szerokości ok. 1,5 cm.
Banany obieramy i kroimy w plasterki. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej plasterki bananów. Na wierzch sypiemy startą gorzką czekoladę. Przykrywamy paskami ciasta, tak aby powstała kratka. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Studzimy. Mieszamy kakao z cynamonem i kardamonem. Taką mieszanką posypujemy wierzch tarty.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g twardego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-1,5 szklanki cukru pudru (w zależności kto jakie słodkie lubi)
- 100 ml oleju
- 5 jajek
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 2 banany
- ok. 50 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy dno oraz boki formy do tarty (średnica około 27-28 cm). Dno ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 15 min., a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Resztę ciasta rozwałkowujemy i kroimy na paski szerokości ok. 1,5 cm.
Banany obieramy i kroimy w plasterki. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej plasterki bananów. Na wierzch sypiemy startą gorzką czekoladę. Przykrywamy paskami ciasta, tak aby powstała kratka. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Studzimy. Mieszamy kakao z cynamonem i kardamonem. Taką mieszanką posypujemy wierzch tarty.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Banan + czekolada takie połączenie zawsze musi być udane :)
OdpowiedzUsuńO tak! Nie może być inaczej ;)
UsuńPysznie wygląda, banany z czekoladą to mój ulubiony zestaw :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię to połączenie :)
UsuńWygląda niesamowicie apetycznie Madziu :) Częstuję się :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :) To zapraszam :)
UsuńGratuluję pomysłowości :) Fajna wariacja i na pewno mocno słodka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Słodka, ale nie do przesady ;)
UsuńMniammm jak to bosko wygląda!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Dziękuję bardzo :)
UsuńJedno z najlepszych polączeń smakowych :) <3
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam :)
Usuńjaka ta tarta apetyczna mniammm
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie od dziś wiadomo, że czekolada z bananami to idealne połączenie :D Tarta zrobiona po mistrzowsku <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńApetyczna tarta :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle pyszna tarta
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I świetnie też smakuje ;)
Usuńmm musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńO tak! Jest pycha
UsuńCzy mozna odrazu wszystko upiec czy konieczne jest podpieczenie spodu??
OdpowiedzUsuńWarto podpiec najpierw spód, aby ciasto nie było surowe
Usuń