SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ I CIEŚCIE FRANCUSKIM

Sezon szparagowy niestety dobiega końca 😞 Na sam koniec mam szybką przekąskę z zielonymi szparagami w roli głównej... z dodatkiem sera żółtego, w szynce parmeńskiej oraz cieście francuskim. Jest  ona bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje i prezentuje się znakomicie. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym. Idealna propozycja na kolację lub podczas oglądania meczów piłki nożnej 😉



Składniki:
(na 6 szt.)
  • 500 g szparagów zielonych (pęczek)
  • 1 op. ciasta francuskiego świeżego
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 100 g sera żółtego
  • 1 żółtko
  • sezam do posypania
  • sól
  • cukier

Wykonanie:

Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Najlepiej jest je gotować na stojąco, w wysokim, wąskim garnku, przez około 8-10 min. Odcedzamy.
Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na 6 pasków prawie o takiej samej długości i grubości co szynka parmeńska. Ser żółty tniemy na 6 słupków.
Na cieście francuskim układamy szynkę parmeńską. Na brzegu układamy 3 szt. ugotowanych szparagów oraz słupek żółtego sera i zawijamy w rulon.
Wierzch smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20-25 min.











Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny