SERNIKOBROWNIE Z CZERWONYMI PORZECZKAMI

Ciasto genialne! Spód ciasta to czekoladowe brownie, a górna warstwa to sernik z białą czekoladą i czerwonymi porzeczkami. Ciasto wbrew pozorom nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne w przygotowaniu. Długi jest natomiast czas pieczenia ciasta bo około 60 min. Ciasto brownie i masę serową pieczemy jednocześnie, bez wcześniejszego podpiekania spodu. Ciasto nie jest za słodkie bo słodka masa serowa przełamana jest kwaśnymi czerwonymi porzeczkami oraz smakiem gorzkiej czekolady ze spodu brownie. Jest tak dobre, że znika w mgnieniu oka 😉


Składniki:

Spód brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego sera białego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g białej czekolady
  • ok. 300 g czerwonych porzeczek

Wykonanie:

Spód brownie: 

Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy razem z masłem na małym ogniu. Należy pamiętać, aby masy zbytnio nie przegrzać. Studzimy.
Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na końcu dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z solą i mieszamy łyżką lub mikserem na małych obrotach. Przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy.
Czerwone porzeczki myjemy, osuszamy i obrywamy z gałązek.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem, a następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser. Nie przerywając miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną, a na końcu rozpuszczoną białą czekoladę. Gotową masę serową wylewamy na ciasto brownie. Na wierzchu układamy owoce czerwonej porzeczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60-70 min. Studzimy w lekko uchylony piekarniku. Przechowujemy w lodówce.





P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny