ROLADA DROŻDŻOWA Z KAKAO
Zawijana drożdżówka z kakao to smak dzieciństwa...mojego męża. Piekła ją jego babcia. To On podsunął mi pomysł na to ciasto, ale nie znał dokładnie przepisu. Zapamiętał tylko, że nadzienie musi być z cukru i kakao, więc reszta była improwizacją z mojej strony. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać, więc była to dla mnie czysta przyjemność. Drożdżówka wyszła znakomita, a kakao z cukrem w środku, który pod wpływem wysokiej temperatury się rozpuścił, utworzyło czekoladowe nadzienie. Nie jest ono za słodkie, gdyż słodycz cukru idealnie równoważy się z goryczą kakao. Nie sądziłam nawet, że takie proste rozwiązanie może być tak dobre!
Idealnie pasuje na słodkie śniadanie do gorącego kubka kakao lub mleka.
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z 1/2 szklanki letniego mleka i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zwiększył objętość.
Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy, wlewamy letnie roztopione masło, a na końcu dodajemy rozczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, dodając resztę mleka ( pamiętajmy, aby mleko było letnie, a nie prosto z lodówki). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na dwie równe porcję. Każdą porcję wałkujemy na prostokątny placek, posypujemy równomiernie kakao i cukrem (1 czubata łyżka kakao i 1 łyżka cukru na jedną porcję). Następnie zwijamy w rulon i zlepiamy końce. Gdy mamy już dwie zwinięte rolady, przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok.45-50 min w temp. 180 stopni. studzimy.
Idealnie pasuje na słodkie śniadanie do gorącego kubka kakao lub mleka.
Składniki :
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru do ciasta + 2 czubate łyżki na nadzienie
- 100 g kostki masła
- 40 g świeżych drożdży
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 czubate łyżki kakao
Drożdże rozcieramy z 1/2 szklanki letniego mleka i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zwiększył objętość.
Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy, wlewamy letnie roztopione masło, a na końcu dodajemy rozczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, dodając resztę mleka ( pamiętajmy, aby mleko było letnie, a nie prosto z lodówki). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na dwie równe porcję. Każdą porcję wałkujemy na prostokątny placek, posypujemy równomiernie kakao i cukrem (1 czubata łyżka kakao i 1 łyżka cukru na jedną porcję). Następnie zwijamy w rulon i zlepiamy końce. Gdy mamy już dwie zwinięte rolady, przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok.45-50 min w temp. 180 stopni. studzimy.
Ale fajny, prosty przepis... zrobię dzisiaj:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Zrobiłam. Fajne wyszło - jedyne co, to nie bawiłam się z rozczynem tak jak piszesz tylko od razu w misce z mąką, dałam też więcej mąki - konsystencja ciasta przy wyrabianiu była bardzo rzadka. Wyrosło rewelacyjnie - idealne na podwieczorek:D
UsuńBardzo się cieszę, że smakowało :) Z mąką tak jest, że czasami trzeba dodać więcej ;)
Usuńo tak! na śniadanie!!! :D
OdpowiedzUsuńTeż lubię na śniadanie :)
UsuńMniam.. wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyszła Ci perfekcyjnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo mi miło :)
Usuńlubię takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńPyszności. Ja czasami daję więcej kakao i rodzynki :)
OdpowiedzUsuńU mnie z rodzynkami by nie przeszła ;)
UsuńNigdy nie jadłyśmy takiej rolady :D Ciekawe jesteśmy jej smaku :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszna, a z kubkiem kakao to już wymiata :D
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :)
UsuńSmak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńO tak!
UsuńDoskonała:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzy mogę użyć drożdży instant? I jak wtedy zrobić to ciasto?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście :)
UsuńZamiast świeżych drożdży dajemy 2 op. drożdży instant.
Pomijamy wtedy robienie rozczynu, a drożdże dajemy bezpośrednio do mąki razem ze wszystkimi skladnikami.
Wszystkie pozostałe składniki dajemy bez zmian
W przypadku suchych drożdży to ile się daje?
OdpowiedzUsuńOkoło 14 g drożdży suchych
UsuńNie mogę patrzeć na takie pyszności bo zaraz się robię głodny ;-) Pozdrawiam kucharzy
OdpowiedzUsuńBardzo pomocny przepis. Musimy wypróbować. Może zabierzemy w trasę.
OdpowiedzUsuń