ROLADA DROŻDŻOWA Z KAKAO

Zawijana drożdżówka z kakao to smak dzieciństwa...mojego męża. Piekła ją jego babcia. To On podsunął mi pomysł na to ciasto, ale nie znał dokładnie przepisu. Zapamiętał tylko, że nadzienie musi być z cukru i kakao, więc reszta była improwizacją z mojej strony. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać, więc była to dla mnie czysta przyjemność. Drożdżówka wyszła znakomita, a kakao z cukrem w środku, który pod wpływem wysokiej temperatury się rozpuścił, utworzyło czekoladowe nadzienie. Nie jest ono za słodkie, gdyż słodycz cukru idealnie równoważy się z goryczą kakao. Nie sądziłam nawet, że takie proste rozwiązanie może być tak dobre!
Idealnie pasuje na słodkie śniadanie do gorącego kubka kakao lub mleka.



Składniki :
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru do ciasta + 2 czubate łyżki na nadzienie
  • 100 g kostki masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki kakao

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z 1/2 szklanki letniego mleka i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zwiększył objętość.
Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy, wlewamy letnie roztopione masło, a na końcu dodajemy rozczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, dodając resztę mleka ( pamiętajmy, aby mleko było letnie, a nie prosto z lodówki). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na dwie równe porcję. Każdą porcję wałkujemy na prostokątny placek, posypujemy równomiernie kakao i cukrem (1 czubata łyżka kakao i 1 łyżka cukru na jedną porcję). Następnie zwijamy w rulon i zlepiamy końce. Gdy mamy już dwie zwinięte rolady, przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok.45-50 min w temp. 180 stopni. studzimy.



Komentarze

  1. Ale fajny, prosty przepis... zrobię dzisiaj:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam. Fajne wyszło - jedyne co, to nie bawiłam się z rozczynem tak jak piszesz tylko od razu w misce z mąką, dałam też więcej mąki - konsystencja ciasta przy wyrabianiu była bardzo rzadka. Wyrosło rewelacyjnie - idealne na podwieczorek:D

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że smakowało :) Z mąką tak jest, że czasami trzeba dodać więcej ;)

      Usuń
  2. Mniam.. wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszła Ci perfekcyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. Ja czasami daję więcej kakao i rodzynki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłyśmy takiej rolady :D Ciekawe jesteśmy jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszna, a z kubkiem kakao to już wymiata :D

      Usuń
  6. Czy mogę użyć drożdży instant? I jak wtedy zrobić to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście :)
      Zamiast świeżych drożdży dajemy 2 op. drożdży instant.
      Pomijamy wtedy robienie rozczynu, a drożdże dajemy bezpośrednio do mąki razem ze wszystkimi skladnikami.
      Wszystkie pozostałe składniki dajemy bez zmian

      Usuń
  7. W przypadku suchych drożdży to ile się daje?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mogę patrzeć na takie pyszności bo zaraz się robię głodny ;-) Pozdrawiam kucharzy

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pomocny przepis. Musimy wypróbować. Może zabierzemy w trasę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny