ROLADA BEZOWA Z KREMEM CAPPUCCINO I PORZECZKAMI
Rolada bezowa nadziewana kremem z serka mascarpone i mleka zagęszczonego o smaku cappuccino oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko 20 minut, aby była upieczona.
Jet to ciasto z kategorii tych bardzo słodkich, ale tę słodycz lekko przełamuje goryczka z masy cappuccino oraz dodatek kwaśniej konfitury z czarnej porzeczki.
Składniki:
Beza:
Beza:
Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników.
* Wpis powstał we współpracy z Stovit
Jet to ciasto z kategorii tych bardzo słodkich, ale tę słodycz lekko przełamuje goryczka z masy cappuccino oraz dodatek kwaśniej konfitury z czarnej porzeczki.
Składniki:
Beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- szczypta soli
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 75 g mleka zagęszczonego słodzonego (1/2 tubki)
- 5 łyżek cappuccino
- konfitura z czarnych porzeczek Stovit
Wykonanie:
Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników.
Na blaszkę (wymiary ok. 25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubitą pianę i delikatnie rozprowadzamy ją po całej powierzchni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy około 10-15 min. Następnie bezę wykładamy na nowy papier do pieczenia, odwracając ją i delikatnie ścigamy papier na którym się piekła.
Krem:
Serek mascarpone miksujemy razem ze słodzonym mlekiem zagęszczonym i dodajemy cappuccino. Miksujemy na jednolity krem i schładzamy w lodówce przez około 15-20 min.
Serek mascarpone miksujemy razem ze słodzonym mlekiem zagęszczonym i dodajemy cappuccino. Miksujemy na jednolity krem i schładzamy w lodówce przez około 15-20 min.
Na bezie rozsmarowujemy konfiturę z czarnych porzeczek, a następnie wykładamy krem cappuccino. Roladę zwijamy zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia, a następnie zawijamy w ten papier i wkładamy do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na całą noc.
Przechowujemy w lodówce.
* Wpis powstał we współpracy z Stovit
Cudnie wygląda i na pewno smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) O tak, smakuje rewelacyjnie :)
Usuńale pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I tak też smakuje
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam takiej bezowej rolady, muszę kiedyś spróbować. Twoja wygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam spróbować bo jest pyszna :)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńtak właśnie wygląda, na rozpływającą się w ustach:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle pięknie wygląda, aż cale biurko w pracy obśliniłam :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) A smakuje jeszcze lepiej ;)
Usuńjuż od dłuższego czasu przymierzam sie do rolady bezowej. Muszę wreszcie i ja zrobić
OdpowiedzUsuńTo koniecznie zrób to jest rewelacyjna :)
UsuńJejku, obłędnie wygląda. Zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To częstuj się ;)
UsuńSuper smak
OdpowiedzUsuńO tak!
UsuńSuper są takie roladki chyba jutro sobie taką zrobię :D
OdpowiedzUsuńPolecam :) Jest pyszna!
UsuńCzy beza nie kruszy się przy zwijaniu? pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńNie, nie kruszy się bo to beza miękka a nie chrupiąca
UsuńPozdrawiam