ROLADA BEZOWA Z KREMEM CAPPUCCINO I PORZECZKAMI

Rolada bezowa nadziewana kremem z serka mascarpone i mleka zagęszczonego o smaku cappuccino oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko 20 minut, aby była upieczona.
Jet to ciasto z kategorii tych bardzo słodkich, ale tę słodycz lekko przełamuje goryczka z masy cappuccino oraz dodatek kwaśniej konfitury z czarnej porzeczki.



Składniki:

Beza:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta soli
Krem:

Wykonanie:

Beza:
Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników.
Na blaszkę (wymiary ok. 25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubitą pianę i delikatnie rozprowadzamy ją po całej powierzchni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy około 10-15 min. Następnie bezę wykładamy na nowy papier do pieczenia, odwracając ją i delikatnie ścigamy papier na którym się piekła. 

Krem:
Serek mascarpone miksujemy razem ze słodzonym mlekiem zagęszczonym i dodajemy cappuccino. Miksujemy na jednolity krem i schładzamy w lodówce przez około 15-20 min.

Na bezie rozsmarowujemy konfiturę z czarnych porzeczek, a następnie wykładamy krem cappuccino. Roladę zwijamy zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia, a następnie zawijamy w ten papier i wkładamy do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na całą noc.
Przechowujemy w lodówce.








* Wpis powstał we współpracy z Stovit






Komentarze

  1. Cudnie wygląda i na pewno smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie jadłam takiej bezowej rolady, muszę kiedyś spróbować. Twoja wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak właśnie wygląda, na rozpływającą się w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pięknie wygląda, aż cale biurko w pracy obśliniłam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. już od dłuższego czasu przymierzam sie do rolady bezowej. Muszę wreszcie i ja zrobić

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku, obłędnie wygląda. Zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super są takie roladki chyba jutro sobie taką zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy beza nie kruszy się przy zwijaniu? pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie kruszy się bo to beza miękka a nie chrupiąca
      Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny