Medaliony indycze w cieście cukiniowym
Jeżeli znudziły się Wam zwykłe kotlety, to mam dzisiaj dla Was bardzo fajny i prosty pomysł jak je urozmaicić... oto medaliony indycze smażone w cieście naleśnikowym z dodatkiem startej cukinii. Przepis również dobrze się sprawdzi w przypadku filetów z kurczaka. Soczyste mięsko między delikatnym ciastem cukiniowym smakuje naprawdę rewelacyjnie!
Składniki:
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
- 400 g medalionów z indyka
- 1 mała cukinia
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ciasto:
Cukinię obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Następnie ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody.
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę oraz przyprawy: tymianek, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą cukinię i mieszamy łyżką.
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę oraz przyprawy: tymianek, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą cukinię i mieszamy łyżką.
Medaliony z indyka myjemy, suszymy i lekko rozbijamy (najlepiej przez folię spożywczą). Jeżeli są bardzo duże kawałki to możemy przekroić je na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Medaliony obtaczamy w cieście cukiniowym i smażymy partiami na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Gotowe kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Bardzo apetyczne jedzonko :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńSmakowicie wyglądają te medalion z indyka. Jeszcze ciasto cukinii to strzał w dziesiątkę.
OdpowiedzUsuńA smakują równie pysznie co wyglądają :)
UsuńChętnie skorzystam z przepisu obronie na obiad .Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńWyglądają przepysznie, muszę skorzystać z przepisu. :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam :) Zawsze to jakaś odmiana dla tradycyjnych kotletów ;)
Usuńpyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZrobiłam w ten weekend i wyszły przepyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały :)
Usuń