KUCHENNA APTEKA #12 - CUKINIA
Cukinia ma delikatny i łagodny smak, dlatego można ją podawać nawet małym dzieciom oraz ze względu na swój niski indeks glikemiczny jest polecana również osobom chorującym na cukrzycę. Jest to warzywo cenione także w różnych dietach odchudzających, ze względu na niskokaloryczność oraz lekkostrawność. Jednak warto wiedzieć, że cukinia zawiera cenne witaminy i składniki odżywcze, ważne dla prawidłowej pracy całego organizmu...
Cukinia to źródło:
- potasu
- magnezu
- żelaza
- fosforu
- wapnia
- witaminy C
- witaminy A
- witaminy K
- witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6
- kwasu foliowego
- beta-karotenu
- luteiny
- zeaksantyny
Właściwości zdrowotne cukinii:
- ma właściwości odkwaszające organizm
- sprzyja przemianie materii - stosowana przy dietach odchudzających
- wpływa pozytywnie na procesy trawienia
- polecana przy nadkwasocie, zgadze i wrzodach żołądka
- wspomaga wzrok oraz zapobiega powstawaniu zwyrodnienia plamki żółtej (dzięki luteinie i zeaksantynie)
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe - może zmniejszać ryzyko raka narządów przewodu pokarmowego
- polecana osobom chorym na cukrzycę - po jej spożyciu poziom cukru we krwi nie wzrośnie gwałtownie
- wspomaga układ nerwowy
- wzmacnia krzepliwość krwi
- pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci
- wykazuje działanie antyoksydacyjne
- wzmacnia układ odpornościowy
- zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie (dzięki potasowi)
Ciekawostki:
- cukinia należy to warzyw lekkostrawnych i niskokalorycznych - zawiera 15 kcal w 100 g
- w cukinii nie odkładają się metale ciężkie - bez obaw można podawać ją małym dzieciom
- pestki cukinii zawierają kukurbitacynę, który ma działanie przeciwrobacze
- młode cukinie możemy zjadać ze skórką, starsze obieramy
- cukinia i kabaczek to jedno i to samo, ale w różnym okresie wzrostu i na różnym etapie dojrzewania. Cukinia jest młoda, jędrna, a kabaczek to nazwa cukinii dojrzałej, większej, z pestkami
Przepisy z cukinią
Bardzo lubię cukinię i wszelkiego rodzaju dania i słodkości z jej wykorzystaniem 😊
OdpowiedzUsuńU mnie też cukinia w kuchni pojawia się bardzo często :)
UsuńUwielbiamy tą uniwersalność cukinii :D My już zrobiłyśmy z niej placki na słodko i wytrawnie, leczo, budyń, na przyszły weekend będzie brownie :D
OdpowiedzUsuńCukinia jest świetna!
UsuńCiekawe, że ma taki super skład. To niesamowite. Najbardziej mnie kusi pierwsza opcja daniowa ;)
OdpowiedzUsuńTaka ta cukinia niepozorna ;)
UsuńUwielbiam cukinię :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukinię i często wykorzystuję w kuchni :)
OdpowiedzUsuńTeż ją lubię za uniwersalność :)
UsuńFaszerowana cukinia z pęczakiem wygląda bardzo smakowicie. Będę musiała wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam!
UsuńA pizza z cukini?:D
OdpowiedzUsuńPizzy jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną ;)
Usuń