KUCHENNA APTEKA #11 - MALINY

Maliny to owoce lata, które wyróżniają się pięknym wyglądem, ale też niezwykłym smakiem i aromatem. Już na sam ich widok ślinka cieknie 😍 Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, soków, dżemów, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. 
Warto wiedzieć, że oprócz zastosowania w kuchni, już od wielu wieków w medycynie ludowej cieszyły się dużą popularnością jako środek leczniczy o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym. Właściwości lecznicze wykazują zarówno owoce, jak i liście malin. Są one prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych. Co warto wiedzieć jeszcze o malinach? 



Maliny to źródło:
  • przeciwutleniaczy - polifenoli: antocyjanów i elagotanin (w przewodzie pokarmowym podczas hydrolizy elagotanin powstaje kwas elagowy, który ma silne właściwości antyoksydacyjne)
  • flawonoidów: rutozyd, katechina, kwercentyna
  • witaminy C
  • witaminy A
  • witaminy E
  • witamin z grupy B: B1, B2, B6
  • kwasu foliowego
  • potasu
  • magnezu
  • wapnia
  • żelaza
  • manganu
  • błonnika
  • pektyn
  • substancji śluzowych
  • salicylanów - kwas salicylowy, który działa jak aspiryna
  • garbników (w liściach malin) - galotanoidy, elagotanoidy 


Właściwości zdrowotne malin:
  • pomocne w przeziębieniach i chorobach przebiegających z gorączką
  • działają napotnie i przeciwgorączkowo- pobudzają czynność gruczołów potowych, a zwiększone wydzielanie potu prowadzi do obniżenia podwyższonej temperatury ciała
  • wzmacniają odporność organizmu
  • mają właściwości przeciwzapalne
  • wykazują właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne
  • pomocne z zapaleniu błony śluzowej żołądka i chorobie wrzodowej (ekstrakt z malin działa zabójczo na Helicobacter pylori)
  • posiadają właściwości przeciwnowotworowe
  • rozkurczają mięśnie gładkie i mogą być stosowane na bóle miesiączkowe
  • wykazują działanie lekko moczopędne
  • dobrze wypływają na układ krążenia
  • zapobiegają anemii
  • wspomagają odchudzanie
  • poprawiają motorykę jelit
  • pomocne w chorobie reumatoidalnej stawów
  • liście malin wykazują działanie ściągające i pomocne są w leczeniu biegunki - hamują rozwój bakterii jelitowych
  • liście malin mogą być też stosowane w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła i skóry


Uwaga!
  • maliny mogą powodować alergie, która może objawiać się zaczerwienieniem, wysypką oraz świądem
  • malin nie powinny także jeść osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, gdyż owoce te zwierają duże ich ilości
  • maliny nie mogą być nadużywane przez kobiety w ciąży, gdyż rozkurczają mięśnie gładkie, w tym także macicy ( w ilościach rozsądnych nie stanowią zagrożenia)

Ciekawostki:
  • okłady z liści malin mogą łagodzić oparzenia słoneczne
  • w medycynie ludowej używano naparu z liści malin jako środka przyśpieszającego poród
  • maliny to owoce niskokaloryczne - zawierają tylko 33 kcal w 100 g

Przepisy z malinami




Komentarze

  1. Właśnie zajadam się malinami...uwielbiam:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam maliny :) To jak dla mnie najlepsze owoce jakie istnieją :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam, choć u mnie są na drugim miejscu zaraz po truskawkach ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam maliny, rano z owsianką smakują bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet maliny wolimy bardziej od truskawek :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny