KUCHENNA APTEKA #11 - MALINY
Maliny to owoce lata, które wyróżniają się pięknym wyglądem, ale też niezwykłym smakiem i aromatem. Już na sam ich widok ślinka cieknie 😍 Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, soków, dżemów, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok.
Warto wiedzieć, że oprócz zastosowania w kuchni, już od wielu wieków w medycynie ludowej cieszyły się dużą popularnością jako środek leczniczy o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym. Właściwości lecznicze wykazują zarówno owoce, jak i liście malin. Są one prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych. Co warto wiedzieć jeszcze o malinach?
Maliny to źródło:
Właściwości zdrowotne malin:
Warto wiedzieć, że oprócz zastosowania w kuchni, już od wielu wieków w medycynie ludowej cieszyły się dużą popularnością jako środek leczniczy o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym. Właściwości lecznicze wykazują zarówno owoce, jak i liście malin. Są one prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych. Co warto wiedzieć jeszcze o malinach?
Maliny to źródło:
- przeciwutleniaczy - polifenoli: antocyjanów i elagotanin (w przewodzie pokarmowym podczas hydrolizy elagotanin powstaje kwas elagowy, który ma silne właściwości antyoksydacyjne)
- flawonoidów: rutozyd, katechina, kwercentyna
- witaminy C
- witaminy A
- witaminy E
- witamin z grupy B: B1, B2, B6
- kwasu foliowego
- potasu
- magnezu
- wapnia
- żelaza
- manganu
- błonnika
- pektyn
- substancji śluzowych
- salicylanów - kwas salicylowy, który działa jak aspiryna
- garbników (w liściach malin) - galotanoidy, elagotanoidy
Właściwości zdrowotne malin:
- pomocne w przeziębieniach i chorobach przebiegających z gorączką
- działają napotnie i przeciwgorączkowo- pobudzają czynność gruczołów potowych, a zwiększone wydzielanie potu prowadzi do obniżenia podwyższonej temperatury ciała
- wzmacniają odporność organizmu
- mają właściwości przeciwzapalne
- wykazują właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne
- pomocne z zapaleniu błony śluzowej żołądka i chorobie wrzodowej (ekstrakt z malin działa zabójczo na Helicobacter pylori)
- posiadają właściwości przeciwnowotworowe
- rozkurczają mięśnie gładkie i mogą być stosowane na bóle miesiączkowe
- wykazują działanie lekko moczopędne
- dobrze wypływają na układ krążenia
- zapobiegają anemii
- wspomagają odchudzanie
- poprawiają motorykę jelit
- pomocne w chorobie reumatoidalnej stawów
- liście malin wykazują działanie ściągające i pomocne są w leczeniu biegunki - hamują rozwój bakterii jelitowych
- liście malin mogą być też stosowane w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła i skóry
Uwaga!
- maliny mogą powodować alergie, która może objawiać się zaczerwienieniem, wysypką oraz świądem
- malin nie powinny także jeść osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, gdyż owoce te zwierają duże ich ilości
- maliny nie mogą być nadużywane przez kobiety w ciąży, gdyż rozkurczają mięśnie gładkie, w tym także macicy ( w ilościach rozsądnych nie stanowią zagrożenia)
Ciekawostki:
- okłady z liści malin mogą łagodzić oparzenia słoneczne
- w medycynie ludowej używano naparu z liści malin jako środka przyśpieszającego poród
- maliny to owoce niskokaloryczne - zawierają tylko 33 kcal w 100 g
Przepisy z malinami
Właśnie zajadam się malinami...uwielbiam:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Super!
UsuńUwielbiam maliny :) To jak dla mnie najlepsze owoce jakie istnieją :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam, choć u mnie są na drugim miejscu zaraz po truskawkach ;)
UsuńUwielbiam maliny, rano z owsianką smakują bosko :)
OdpowiedzUsuńZ owsianką są super!
UsuńNawet maliny wolimy bardziej od truskawek :D
OdpowiedzUsuńU mnie jednak truskawki są na pierwszym miejscu :D
Usuń