KUCHENNA APTEKA #10 - MORELE
Morele to niewielkie, pomarańczowe, letnie owoce, które nie tylko charakteryzują się pysznym smakiem i aromatem, ale także posiadają składniki odżywcze korzystne dla oczu, serca oraz wykazują działanie przeciwstarzeniowe. Im bardziej pomarańczowy jest kolor moreli, tym więcej zawierają karotenoidów, takich jak beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Te niepozorne owoce to prawdziwa skarbnica witamin i składników odżywczych - dowiedz się o nich więcej!
Morele to źródło:
- witaminy A
- witaminy C
- witaminy B: B2, PP, B6
- witaminy E
- beta-karotenu (przeciwutleniacz)
- beta-kryptoksantyny ↘
- luteiny → mogą przeciwdziałać uszkadzaniu soczewki oka przez wolne rodniki
- zeaksantyny ↗
- potasu
- magnezu
- żelaza
- wapnia
- fosforu
- błonnika
- pektyn
- kwasów organicznych: winowy, jabłkowy i cyrtnowy
Właściwości zdrowotne moreli:
- chronią przed chorobami serca
- zapobiegają miażdżycy i jej konsekwencjom - udarowi mózgu i zawałowi serca
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- pomagają utrzymać prawidłowy rytm serca
- regulują pracę ciśnienia krwi
- poprawiają kondycję oczu
- zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oraz zaćmy
- wspomagają pracę mózgu
- wzmacniają układ immunologiczny
- mają zdolność hamowania wzrostu komórek nowotworowych (działanie beta-karotenu)
- regulują pracę nerek
- regulują gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie
- mają działanie zasadotwórcze - pomagają przy nadkwasocie (szczególnie morele suszone)
- poprawiają trawienie
- wskazane dla osób cierpiących na anemię
- zapobiegają uszkodzeniom skóry wywołanym przez UVA
- mają korzystny wpływ na skórę
Uwaga!
- niektóre suszone morele mogą zawierać dwutlenek siarki, który może wywoływać napady astmy oskrzelowej, dlatego astmatykom poleca się suszone morele ekologiczne
- w pestkach moreli występuje amigdalina zwana witaminą B17 - jednak trzeba być ostrożnym przy ich stosowaniu, gdyż w organizmie rozkłada się do niebezpiecznego cyjanowodoru
- 3 morele dziennie dostarczają odpowiedniej ilości beta-karotenu, który spowalnia procesy starzenia oraz pomaga uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych
- morele suszone również wykazują właściwości zdrowotne - zawierają więcej beta-karotenu, ale trzeba pamiętać, że zawierają więcej cukru i są bardziej kaloryczne, mają też mniej wit. C
- suszone morele pomagają w walce z tądzikiem
- morele wykorzystywane są także w kosmetyce - dodawane są do kremów, perfum, balsamów do ciała, nadając skórze jędrność, sprężystość i blask
Przepisy z morelami
Bardzo lubię morele i jak widać nie tylko są smaczne, ale też zdrowe :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo zdrowe, więc trzeba się nacieszyć póki są świeże :)
UsuńOj, przekonałaś mnie do zrobienia dżemu morelowego, mam nadzieje, że poprzez smażenie nie stracą za dużo witamin i mikroelementów :)
OdpowiedzUsuńDżem morelowe również jest zdrowy. Poprzez smażenie zawsze się trochę traci witamin, ale i tak warto go zrobić :)
UsuńKochamy morele tylko dlaczego na straganach i w sklepach są takie drogie :/
OdpowiedzUsuńNo własnie! Choć ostatnio zauważyłam, że wszystkie owoce i warzywa bardzo zdrożały :/
UsuńUwielbiam słodziutkie morelki. Szkoda tylko, że tak rzadko można spotkać je dobre. Fajnie, że mają aż tyle witamin i bardzo fajnych dla organizmu substancji.
OdpowiedzUsuńCzasami na targu się kupi dobre i póki jest sezon warto z nich korzystać :)
Usuńuuuuu currry z morelami? pierwsze widzę , muszę spróbować :P
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńUwielbiam morele .Rzadko mozna kupić świeże. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTo tylko w sezonie można szukać świeżych moreli, a w zimie to suszone :)
Usuń