TORT RAFAELLO
Tort Rafaello jest to kokosowy, lekki tort, którego je się z przyjemnością. Nie jest mdły i za słodki jak tradycyjne torty. Po zjedzeniu jednej porcji nie ma się dość, a wręcz przeciwnie, chciałby się jeszcze... Jest on trochę pracochłonny, ale takich ciast nie piecze się na co dzień - przeznaczone są one na specjalne okazje. Przygotowałam go już jakiś czas temu, specjalnie na urodziny mojej najmłodszej siostry. Z talerzyków zniknął błyskawicznie. Smakował całej rodzinie, nawet osobom, które nie przepadają za słodkim... I to jest dla mnie najlepszy dowód, że jest PYSZNY !!!
Składniki:
Biszkopt:
( z podanych składników pieczemy 2 biszkopty)
Wykonanie:
Biszkopt:
Pierwszy biszkopt wykonujemy z połowy podanych składników.
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę przenosimy do tortownicy (średnica 24-25 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.
Tak samo wykonujemy drugi biszkopt z pozostałych składników.
Masa kokosowa:
Mleko kokosowe i śmietanka muszą być słodzone przed ubijaniem, inaczej się nie ubiją. Mleko kokosowe i śmietankę ubijamy osobno.
Mleko kokosowe - tylko stałą część mleka- ubijamy mikserem aż otrzymamy sztywną masę. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem również do momentu aż otrzymamy sztywną masę. Łączymy obie masy, mieszając łyżką. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę mamy gotową.
Poncz:
Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do niego 2 łyżki wody pozostałej z mleka kokosowego. Mieszamy. Można dodać szczyptę cukru.
Tort:
Każdy z biszkoptów przecinamy na pół.
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem i wykładamy na niego ok. 1/3 masy kokosowej, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. Na drugi blat biszkoptu wykładamy dżem i przykrywamy trzecim. Trzeci blat nasączamy ponczem, wykładamy ok. 1/3 masy kokosowej i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i po bokach tortu rozsmarowujemy pozostałą część masy kokosowej.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekamy aż lekko wystygnie ( ale żeby nie zastygła) i polewamy nią tort. Na końcu obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy według upodobania. Tort wkładamy do lodówki.
Składniki:
Biszkopt:
( z podanych składników pieczemy 2 biszkopty)
- 2 szklanki mąki
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru
- 6 łyżeczek octu
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek oleju
- szczypta soli
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- puszka mleka kokosowego
- 500 ml śmietanki 36%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki wiórek kokosowych
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki wody z mleka kokosowego
- dżem np. pomarańczowy, brzoskwiniowy, morelowy, mango lub inny koloru pomarańczowego ( ja dałam o smaku marakuja-mango)
- 100 g białej czekolady
- czekoladowe ażurki lub coś innego do dekoracji
- wiórki kokosowe
Biszkopt:
Pierwszy biszkopt wykonujemy z połowy podanych składników.
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę przenosimy do tortownicy (średnica 24-25 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.
Tak samo wykonujemy drugi biszkopt z pozostałych składników.
Masa kokosowa:
Mleko kokosowe i śmietanka muszą być słodzone przed ubijaniem, inaczej się nie ubiją. Mleko kokosowe i śmietankę ubijamy osobno.
Mleko kokosowe - tylko stałą część mleka- ubijamy mikserem aż otrzymamy sztywną masę. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem również do momentu aż otrzymamy sztywną masę. Łączymy obie masy, mieszając łyżką. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę mamy gotową.
Poncz:
Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do niego 2 łyżki wody pozostałej z mleka kokosowego. Mieszamy. Można dodać szczyptę cukru.
Tort:
Każdy z biszkoptów przecinamy na pół.
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem i wykładamy na niego ok. 1/3 masy kokosowej, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. Na drugi blat biszkoptu wykładamy dżem i przykrywamy trzecim. Trzeci blat nasączamy ponczem, wykładamy ok. 1/3 masy kokosowej i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i po bokach tortu rozsmarowujemy pozostałą część masy kokosowej.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekamy aż lekko wystygnie ( ale żeby nie zastygła) i polewamy nią tort. Na końcu obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy według upodobania. Tort wkładamy do lodówki.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Moja mama ma jutro 50-te urodziny i tak właśnie szukałam jakiegoś świetnego przepisu na tort. Rewelacja! Wygląda bardzo pysznie a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Przepis porywam do swojego notesu i jeszcze dziś wieczorem wykorzystam. Oby więcej takich pysznych wpisów, będę odwiedzać tego bloga. Pozdrawiam serdecznie! Miłego blogowania :)
OdpowiedzUsuń___________
TIP TOP Cafe
Dziękuję :) I zapraszam do mnie częściej ;)
UsuńFaktycznie warto się trochę napracować, dla takiego słodkiego efektu!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Dziękuję! Czasami warto postać dłużej w kuchni ;)
UsuńAle wspaniały torcik, częstuję się :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) A proszę bardzo ;)
UsuńAkurat dzisiaj mam cały dzień ochotę na słodkości, więc taki torcik z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do mnie zawsze coś słodkiego się znajdzie ;)
UsuńTo jest najlepszy tort z możliwych! Żaden, dosłownie żaden nie jest w stanie dorównać rafaello :D Dziwi mnie że kokos jest tak rzadko wykorzystywany w przygotowywaniu tortów, wszyscy chcą czekoladowe, cytrynowe czy jeszcze inne. To jest smutne, bo jedynym sposobem na posiadanie takiego jak opisałaś jest niestety domowe pieczenie :)
OdpowiedzUsuńAle taki domowy tort jest najlepszy! Żaden kupny mu nie dorówna i wiadomo chociaż co w nim jest ;)
Usuńpysznie wygląda, lubi kokosowe smaki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszności porywam kawałek do kawy
OdpowiedzUsuńNa taki torcik jestem chętna :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
Usuńchętnie bym taki zjadła ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńKochamy kokosowe smaki :D Idealny tort dla naszej mamy, bo też kocha Rafaello :D
OdpowiedzUsuńU mnie w domu też uwielbiamy kokosowe smaki :)
Usuń