Mini torciki arbuzowe (bez pieczenia)
Lekkie torciki idealne na letni deser... arbuzowe blaty przełożone bitą śmietaną, oblane gorzką czekoladą. Orzeźwiający deser, który najlepiej smakuje zimny, prosto z lodówki. Nie jest on za słodki, a soczysty arbuz sprawia, że je się go z wielką przyjemnością, nawet w upalny dzień.
Arbuz to owoc idealny na upalne dni, gdyż w składzie ma ponad 90% wody i doskonale gasi pragnienie. A ponadto zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki, opóźniając proces starzenia i hamując rozwój komórek nowotworowych. Arbuz wspomaga pracę serca, zapobiega zawałom oraz obniża ciśnienie krwi. Korzystnie wpływa również na układ pokarmowy i przyśpiesza przemianę materii. Jest on źródłem wielu składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych.
Dlatego zachęcam Was - jedzcie arbuzy!
Składniki:
Arbuz to owoc idealny na upalne dni, gdyż w składzie ma ponad 90% wody i doskonale gasi pragnienie. A ponadto zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki, opóźniając proces starzenia i hamując rozwój komórek nowotworowych. Arbuz wspomaga pracę serca, zapobiega zawałom oraz obniża ciśnienie krwi. Korzystnie wpływa również na układ pokarmowy i przyśpiesza przemianę materii. Jest on źródłem wielu składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych.
Dlatego zachęcam Was - jedzcie arbuzy!
( 2 szt.)
- 2 plastry arbuza o grubości 1,5-2 cm
- 200 ml śmietany 30% lub 36%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Z każdego plastra arbuza wycinamy po 2 krążki o wielkości około 8-10 cm, za pomocą wykrawacza do pączków. Osuszamy z nadmiaru soku na ręczniku papierowym. Pozostałego arbuza (bez skóry) kroimy w małą kosteczkę i umieszczamy w lodówce, np.w filiżance.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Studzimy.
Z tabliczki czekolady odłamujemy 2-3 kostki i ścieramy je na tarce o małych oczkach.
Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na sztywną masą. Następnie dodajemy małymi porcjami wystudzoną żelatynę, nie przerywając miksowania. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Wkładamy do lodówki na 10-15 min.
Na pierwszym krążku arbuzowym rozsmarowujemy 1/4 masy śmietanowej i przykrywamy drugim krążkiem arbuzowym. Na wierzchu oraz bokach rozsmarowujemy kolejną 1/4 porcji masy śmietanowej. Te same czynności powtarzamy z drugim torcikiem arbuzowym. Wkładamy oba torciki do lodówki na około 20 min.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Czekoladę gorzką rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Rozpuszczoną czekoladą polewamy torciki i ozdabiamy kawałkami arbuza.
Wkładamy do lodówki do momentu zastygnięcia czekolady.
Przechowujemy w lodówce.
* Artykuł sponsorowany
Ale fajny pomysł! W życiu bym na to nie wpadła:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Dziękuję bardzo!
Usuńwow, pomysłowy przepis a torcik wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwspaniałe
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie wpadłabym na to żeby zrobić takie połączenie! Chętnie bym zjadła coś takiego. Muszę wykorzystać ten przepis jak najszybciej. Wygląda zdrowo i smakowicie. Świetny pomysł na zdrowy deser, naprawdę! Chyba skuszę się sama zrobić to dziś na kolację. Środa to już taki mały piątek, więc należy się nagroda co nie. Pozdrawiam i dziękuję za kolejny fajny przepis :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:)
UsuńPrzepis nie jest trudny i mało pracochłonny, więc polecam wypróbować bo smakuje naprawdę znakomicie!
A przyjemności trzeba sobie sprawiać niezależnie od dnia tygodnia ;)
Pozdrawiam
Wspaniale się prezentują, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Polecam spróbować bo wspaniale też smakuje :)
UsuńIdealne torciki na upalne dni :D
OdpowiedzUsuńO tak! Na lato w sam raz ;)
Usuńnigdy takich nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńTo taki mój kulinarny pomysł ;)
Usuń