PÓŁKRUCHE CIASTO KAKAOWE Z OWOCAMI
Ma jedną wadę- za szybko znika 😉 Jest tak dobre!
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g twardego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-1,5 szklanki cukru pudru (w zależności kto jakie słodkie lubi)
- 2 łyżki kakao
- 100 ml oleju
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe z białą czekoladą (lub zwykłe śmietankowe)
- 300 g owoców
- szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 min. Ostawiamy do ostygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej owoce. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 min.
Bardzo smakowicie wygląda :) Uwielbiam ciasta z owocami.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) U mnie takie ciasta z owocami to schodzą jak woda :D
Usuńprzepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :)
UsuńZ borówkami musiało smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńO tak! Było pyszne :)
UsuńZ porzeczkami byśmy take ciacho chętnie zrobiły <3
OdpowiedzUsuńZ porzeczkami też pycha!
UsuńBardzo lubię takie ciasta...narobiłaś mi smaka:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
To musisz teraz koniecznie upiec ;)
UsuńCiasto wygląda mega pysznie :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajne ciacho ;)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczne :)
Usuńmusi byc przepyszne <3
OdpowiedzUsuńJest pyszne! Polecam zrobić :)
UsuńUwielbiam takie ciasta, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuńwygląda wyjątkowo pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńWygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPowiem żonie by mi coś takiego upiekła. Też szybko zniknie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) U mnie znika ono w tempie ekspresowym :D
UsuńTo musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne!
UsuńWygląda przepysznie :) a jakie wymiary miała foremka?
OdpowiedzUsuńOkoło 20 x 30 cm
UsuńDo ciasta nie trzeba dodac cukru?
OdpowiedzUsuńDodajemy 1/2 szklanki cukru pudru, jest w przepisie 🙂
Usuń