Pierogi leniwe z prażonymi czereśniami
Pierogi leniwe to takie kluski z twarogu, jaj i mąki pszennej, podawane na słodko, które raczej z wyglądu tradycyjnych pierogów nie przypominają. Każdy z pewnością zna je z dzieciństwa. Przepis na dobre pierogi leniwe powinien zawierać możliwie jak najmniej mąki, wtedy kluski będą miękkie i pulchne. Najczęściej podawane są ze śmietaną i cynamonem lub cukrem, masłem i bułką tartą. Ja natomiast postanowiłam przygotować je na bogato... z prażonymi na miodzie czereśniami, dodatkiem orzechów włoskich i odrobiną kardamonu. Wspaniała propozycja na kolację lub deser, a także obiad dla osób, które lubią obiady na słodko 😉
Składniki:
Pierogi leniwe:
Czereśnie myjemy, usuwamy szypułki, każdą czereśnię przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód. Gdy zacznie się pienić dodajemy połówki czereśni, orzechy i szczyptę kardamonu. Prażymy do momentu, aż owoce lekko zmiękną.
Pierogi leniwe:
- ok. 700 g twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 łyżka miodu
- ok. 1 kg czereśni
- 50 g orzechów włoskich
- szczypta kardamonu
Wykonanie:
Twaróg przeciskamy przez praskę na stolnicę podsypaną mąką. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier z wanilią oraz mąkę i zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na 3-4 części i z każdej części formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i na wrzątek wrzucamy porcjami przygotowane kluski. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Na takie pierożki bardzo chętnie do Ciebie przyjadę :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam :)
UsuńSuper, lubię leniwe, a z takimi czereśniami to dopiero pyszności :)
OdpowiedzUsuńO tak! Są naprawdę pyszne :)
Usuńprzepysznie całość wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne i sezonowe leniwe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam właśnie takie sezonowe owocami :)
UsuńJakoś nie jadłam jeszcze pierogów leniwych :)
OdpowiedzUsuńJa lubisz dania na słodko to polecam spróbować :)
UsuńO! To jest to, na co mamy największą ochotę <3
OdpowiedzUsuńTo cieszę się, że trafiłam ;)
UsuńPrażone czereśnie to dla mnie coś nowego, takie prawie karmelizowane;) Muszę kiedyś tak spróbować, bo leniwe po prostu uwielbiam!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Coś w tym stylu, tylko zamiast cukru jest miód ;)
UsuńNigdy bym nie wpadła, że można zrobić pierogi leniwe z prażonymi czereśniami. Te prażone czereśnie to wspaniały pomysł, aż nabrałam ochotę by je zrobić :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Z czereśniami naprawdę smakują rewelacyjnie :)
UsuńRewelacyjny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam leniwe, ale prażonych czereśni jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
Usuń