KUCHENNA APTEKA #9 - TRUSKAWKI

Truskawki to owoce sezonowe, które cieszą się ogromną popularnością ze względu na słodki smak oraz aromatyczny zapach, ale także ich uniwersalność zastosowania. Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, kompotów, sałatek, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok.
Jednak oprócz walorów smakowych posiadają liczne właściwości zdrowotne, lecznicze oraz pielęgnacyjne. Korzyści wynikające ze spożywania truskawek są nieocenione.
Sezon truskawkowy w pełni, warto więc wiedzieć jakie składniki odżywcze oraz właściwości zdrowotne zawierają te owoce, które tak kochamy 💗



Truskawki to źródło:
  • witaminy C
  • witamin z grupy B: B1, B2, PP, B6 oraz kwasu foliowego
  • witaminy A
  • witaminy E
  • potasu
  • żelaza
  • magnezu
  • fosforu
  • wapnia
  • manganu
  • błonnika - pektyny, które pobudzają pracę jelit
  • bromeliny - enzymu, który odpowiada za rozkład białka
  • flawonoidów - (antocyjanów, katechiny, kwercetyny), które działają przeciwzapalnie i mogą wpływać na obniżenie ryzyka miażdżycy, obniżenie poziomu cholesterolu oraz zmniejszać ryzyko zakrzepicy żylnej
  • fitoncydów - związków o właściwościach bakteriobójczych
  • kwasów organicznych - przyśpieszają przemianę materii
  • kwasu elagowego - przeciwutleniacza, który wspiera układ odpornościowy i przeciwdziała substancjom rakotwórczym

Właściwości zdrowotne truskawek:
  • korzystnie wpływają na układ krążenia - mogą zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu
  • zmniejszają niebezpieczeństwo wystąpienia choroby niedokrwiennej serca
  • obniżają ciśnienie krwi
  • obniżają poziom "złego" cholesterolu
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy
  • wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają ich pękaniu
  • pomagają zmniejszyć skłonność do zakrzepicy
  • pobudzają pracę jelit i oczyszczają z zalegających resztek - zapobiegają zaparciom
  • korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego
  • chronią przed nowotworami - wspomagają systemy naprawcze organizmu, eliminujące nieprawidłowe komórki, w tym komórki nowotworowe
  • opóźniają procesy starzenia
  • zapobiegają stanom zapalnym
  • wzmacniają odporność organizmu
  • wpływają na poprawę przemiany materii - wspomagają odchudzanie
  • pomagają zmniejszyć powikłania towarzyszące cukrzycy typu I
  • wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni
  • posiadają właściwość odkwaszające, odtruwające i oczyszczające organizm
  • wykazują właściwości bakteriobójcze - pomocne przy leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej
  • chronią przed anemią, wspomagając procesy krwiotwórcze
  • regulują pracę układu nerwowego, obniżają napięcie i wpływają na dobre samopoczucie
  • polepszają koncentrację, poprawiają pamięć i zapobiegają zmęczeniu
  • działają moczopędnie - pomocne w chorobach nerek
  • wspomogą walkę z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, zmniejszając ilość kwasu moczowego w organizmie
  • wykazują działanie żółciopędne - stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego
  • korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci



Uwaga!
  • truskawki należą do produktów silnie alergizujących. Alergia objawia się najczęściej pokrzywką lub bolesnymi biegunkami. Ostrożnie podajemy je dzieciom, a poniżej 10 miesiąca życia nie powinny być w ogóle podawane
  • truskawek nie powinny także jeść osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, gdyż owoce te zwierają duże ich ilości
  • osoby cierpiące na zespół jelita wrażliwego powinny ograniczać ich spożywanie
  • truskawki posiadają niski indeks glikemiczny i cukrzycy świetnie je znoszą, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry - glukozę i fruktozę.

Ciekawostki:
  • truskawka zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe
  • mrożone truskawki zawierają tę samą ilość składników odżywczych co świeże
  • mają niską zawartość kalorii
  • truskawka uznawana jest jako kulinarny afrodyzjak, ze względu na kształt przypominający serce i czerwony kolor
  • wykorzystywane są do produkcji preparatów do opalania się jako naturalne blokery promieni UVA i UVB
  • napary z liści truskawek stosowane były w medycynie ludowej już od dawna i służyły leczeniu takich schorzeń, jak: niedokrwistość, kamica żółciowa, szkorbut czy anemia
  • zewnętrznie stosuje się owoce rozgniecione, a także truskawkowy sok w przypadkach egzemy, przeciw piegom, plamom i wągrom
  • w kosmetyce stosuje się truskawki przy produkcji specyfików o działaniu przeciwzmarszczkowym, przeciwbakteryjnym oraz do pielęgnacji skóry zniszczone


Przepisy z truskawkami

Komentarze

  1. Nie dziwię się zatem, że zjadam truskawki kilogramami - mają tyle dobrych witamin - samo zdrowie:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na punkcie truskawek to ja mam bzika i też je zjadam kilogramami ;)

      Usuń
  2. ja na szczęście nie mam alergii na truskawki, cieszę się ich pysznym smakiem i mnóstwem witamin :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się cieszę, że nie mam alergii na truskawki :)

      Usuń
  3. Zamrozilam truskawki na zimę. Pyszne propozycje , mniamm 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Truskawki w tym roku to moja wielka miłość :)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę mamie powiedziec, że nie powinna jeść dużej ilości truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nacieszam się truskawkami, jak tylko mogę, bo sezon nie trwa długo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba nie znamy osoby, która by nie lubiła truskawek :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny