ZAPIEKANKA MAKARONOWA BOLOGNESE (bezglutenowa)
Spaghetti bolognese jest w moim domu bardzo lubiane, ale bywa tak, że w standardowej wersji często przejada się i szuka się nowych form... Tak właśnie powstała zapiekanka makaronowa bolognese. Smak podobny, ale inna forma podania, a zamiast makaronu spaghetti makaron penne i to w wersji bezglutenowej od Incola. Każdy z nas dobrze zna smak spaghetti bolognese, więc nie muszę pisać jak dobra była ta zapiekanka 😉 Z takimi składnikami zapiekanka nie mogła się nie udać!
Składniki:
Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Studzimy. Następnie do letniego sosu wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, według przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wykładamy go na dnie naczynia żaroodpornego. Makaron zalewamy gotowym sosem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min.
Mozzarellę odsączamy z wody i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Po upływie 15 min., zapiekankę posypujemy startą mozzarellą i ponownie wkładamy do piekarnika na około 10 min.
Podajemy na ciepło.
Składniki:
- 250 g makaronu penne Incola
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 500 ml soku pomidorowego
- 125 g sera mozzarella (1 kula)
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- olej do smażenia
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, według przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wykładamy go na dnie naczynia żaroodpornego. Makaron zalewamy gotowym sosem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min.
Mozzarellę odsączamy z wody i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Po upływie 15 min., zapiekankę posypujemy startą mozzarellą i ponownie wkładamy do piekarnika na około 10 min.
Podajemy na ciepło.
* Wpis powstał we współpracy z Incola
Uwielbiam makaron w każdej postaci...i ten przepis muszę spróbować:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
To tak jak ja - makaronu nigdy nie odmówię :D
UsuńIdealna zapiekanka <3 Zjadłybyśmy z chęcią :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
Usuńtaka trochę lasagne ;)
OdpowiedzUsuńTrochę tak ;)
UsuńMniam, mniam...Incolę znany :) Ale akurat kupujemy chleby i bułki, makarony dużo rzadziej
OdpowiedzUsuńCieszę się, że i ja mogłam poznać produkty Incola :)
UsuńU mnie tez spaghetti mogłoby gościć codziennie, taka zapiekanka to fajna odmiana :)
OdpowiedzUsuńTo witaj w klubie :D
Usuńtakie zapiekanki mogę jeść dzień dnia :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
Usuń