ZAPIEKANA KANIWA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI
Zapiekanka czekoladowa z kaniwy z dodatkiem truskawek i płatków migdałowych to pomysł na słodkie śniadanie lub deser. Jest to bardzo zdrowa i niezwykle smaczna propozycja dla osób ceniących zdrowe odżywianie - bez glutenu i bez dodatku cukru, przygotowana na mleku kokosowym. Można ją zjeść od razu po upieczeniu lub wziąć na wynos.
A co to takiego jest kaniwa?
Kaniwa (Canihua) zwana kuzynką komosy ryżowej, ceniona jest za swoje liczne właściwości prozdrowotne, jak: bogactwo białka i aminokwasów, źródło błonnik, przeciwutleniacze, kwas foliowy, wapń, fosfor, cynk, witaminy z grupy B, a przede wszystkim dużą ilość żelaza (zaspokaja 60% dziennego zapotrzebowania). Kaniwa jest nieoceniona jako element profilaktyki w walce z nadciśnieniem, miażdżycą, cukrzycą, anemią. Nie zawiera glutenu.
Kaniwę można przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono, do sałatek, pasztetów, jako zagęstnik do zup i sosów. Jest doskonałym zamiennikiem ziemniaków, ryżu czy kaszy.
Składniki:
A co to takiego jest kaniwa?
Kaniwa (Canihua) zwana kuzynką komosy ryżowej, ceniona jest za swoje liczne właściwości prozdrowotne, jak: bogactwo białka i aminokwasów, źródło błonnik, przeciwutleniacze, kwas foliowy, wapń, fosfor, cynk, witaminy z grupy B, a przede wszystkim dużą ilość żelaza (zaspokaja 60% dziennego zapotrzebowania). Kaniwa jest nieoceniona jako element profilaktyki w walce z nadciśnieniem, miażdżycą, cukrzycą, anemią. Nie zawiera glutenu.
Kaniwę można przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono, do sałatek, pasztetów, jako zagęstnik do zup i sosów. Jest doskonałym zamiennikiem ziemniaków, ryżu czy kaszy.
Składniki:
- 1 szklanka kaniwy (canihua) Radix-Bis
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 50 g gorzkiej czekolady min. 70%
- 2-3 łyżki syropu klonowego/miodu
- 1 jajko
- garść truskawek
- garść płatków migdałowych
Wykonanie:
Do garnka wlewamy mleko kokosowe oraz wodę i podgrzewamy. Dodajemy połamaną, gorzką czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada się roztopi.
Kaniwę płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą i przenosimy go garnka z czekoladową zawartością. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kaniwa wchłonie cały płyn (około 15-20 min). Dodajemy syrop klonowy lub miód, mieszamy i próbujemy czy jest dobre na słodkość. Lekko studzimy. Następnie wbijamy jajko i mieszamy.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy - około 3 sztuki w plasterki, a resztę w drobną kostkę. Kostki truskawek dodajemy do gotowej masy, mieszamy i nakładamy do kokilek. Na wierzchu układamy plasterki truskawek i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Rada:
Jeżeli chcemy, aby zapiekanka miała gładką konsystencję a'la pudding to przed wbiciem jajka, całość musimy zblendować na gładki mus, a następnie dopiero wbijamy jajko i mieszamy.
Rada:
Jeżeli chcemy, aby zapiekanka miała gładką konsystencję a'la pudding to przed wbiciem jajka, całość musimy zblendować na gładki mus, a następnie dopiero wbijamy jajko i mieszamy.
* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis
Pyszności masz na blogu
OdpowiedzUsuńDziękuję Teresko :)
UsuńWygląda świetnie a smak ma zapewne...niecodzienny. Gdy będę miała ochotę na coś nietuzinkowego wrócę po przepis!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Smakuje trochę jak z makiem ;)
UsuńZ kaniwy robiłyśmy kiedyś krakersy i wyszły naprawdę smaczne :) Taki deser też musi być świetny :)
OdpowiedzUsuńO tak! Jest pyszny :)
Usuńpierwszy raz widze coś takiego jak kaniwa :)
OdpowiedzUsuńJa też niedawno dopiero się o niej dowiedziałam ;)
Usuń