TRUSKAWKOWA PIANKA Z CZEKOLADĄ

Pojawiły się pierwsze truskawki, a u mnie już od tygodnia trwa truskawkowy zawrót głowy 😁 Dziś zapraszam na lekkie truskawkowe ciasto bez pieczenia z polewą z gorzkiej czekolady. Smakuje jak truskawkowe ptasie mleczko. Deser jest przygotowany na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem śmietanki, a polewa z gorzkiej czekolady sprawia, że nie jest za słodki. Dla mnie bomba, ale nie należę do osób, które lubią słodkości, więc jeśli lubicie słodkie desery to radzę dać więcej cukru do masy 😉


Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 op. biszkoptów okrągłych
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
Polewa:
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
  • kilka truskawek do dekoracji

Wykonanie:

Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki mus. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy i dodajemy do musu truskawkowego. Mieszamy.
Śmietanę razem z cukrem pudrem lekko ubijamy, a następnie dodajemy jogurt grecki i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami mus truskawkowy, nie przerywając miksowania. Gotową masę wylewamy do blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm. Na wierzch układamy biszkopty, jeden koło drugiego i wkładamy do lodówki, do zastygnięcia masy.
Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło razem z gorzką czekoladą. Następnie zestawiamy z ognia i powoli dodajemy śmietankę, cały czas mieszając.
Umyte i oczyszczone truskawki kroimy w kostkę.
Gdy masa stężeje, wyciągamy z lodówki, na biszkoptach rozprowadzamy polewę i wierzch posypujemy kawałkami truskawek. Wkładamy do lodówki.





P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. wygląda przepysznie, aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny początek sezonu truskawkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis już zapisałam. Fajnie, że nie trzeba piec. Ja czekam na wysyp truskawek :) Teraz to takie nieśmiałe początki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie i tak pewnie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy to już tzw food porn?!!?! Pyszności! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bajeczna! <3 Z przyjemnością spróbowałabym tego cuda <3

    OdpowiedzUsuń
  7. ech, znów z pewnością pyszne ciasto, a tak mało dni, by je wszystkie zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz całe życie przed sobą, zdążysz wszystkie zrobić :D

      Usuń
  8. Kolejne ciasto, które wygląda obłędnie i tak zapewne smakuje:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie się prezentuje :) Ja właśnie idę na rynek po pierwsze truskawki, cena już nie poraża to trzeba korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszło cudeńko! :D Truskawkowe szaleństwo :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja tylko czekam na truskawki od wujka który ma pole, żeby mieć pewność, że to polskie :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis, tylko jak wczoraj robiła to nie wyszło mi takie ładne jak twoje :P

    OdpowiedzUsuń
  13. To ciacho wygląda obłędnie :O

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny