TARTA MONTE Z TRUSKAWKAMI
Prosta tarta bez pieczenia... na spodzie ciasteczkowym, z nadzieniem z serka mascarpone i deserów Monte, oblana gorzką czekoladą oraz truskawkami na wierzchu. Tylko 6 składników! ➡ 2 składniki na spód + 2 składniki na nadzienie + czekolada i truskawki = wyjątkowy smak 🖤 Desery Monte są słodkie, dlatego nie dodajemy dodatkowo cukru - dzięki temu po wymieszaniu z serkiem mascarpone, nadzienie nie jest za słodkie i mulące. Dodatkowo słodycz balansuje gorzka czekolada oraz świeże truskawki 🍓🍓🍓 Z pewnością do najzdrowszych ona nie należy, ale od święta warto zgrzeszyć dla kawałka takiej tarty!
Składniki:
Wykonanie:
Masło topimy. Ciasteczka drobno kruszymy do miski i ucieramy z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiamy spód i boki formy do tarty (średnica ok. 25 cm), mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy masę.
Serek mascarpone miksujemy z Monte i powstałą masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wkładamy do lodówki. Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej z łyżką masła. Studzimy. Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na masie. Truskawki myjemy, suszymy, pozbawiamy szypułek i kroimy w plasterki. Plasterki truskawek układamy na polewie czekoladowej. Całość posypujemy płatkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. Przechowujemy w lodówce.
Rada:
Do masy z serka mascarpone i Monte możemy również dodać drobno posiekane kawałki orzechów laskowych.
Składniki:
- 200 g ciastek z kawałkami czekolady i orzechów laskowych
- 70 g masła + 1 łyżka masła do polewy
- 250 g serka mascarpone
- 220 g deseru Monte
- 100 g gorzkiej czekolady
- ok. 200 g truskawek
- płatki czekoladowe
Wykonanie:
Masło topimy. Ciasteczka drobno kruszymy do miski i ucieramy z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiamy spód i boki formy do tarty (średnica ok. 25 cm), mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy masę.
Serek mascarpone miksujemy z Monte i powstałą masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wkładamy do lodówki. Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej z łyżką masła. Studzimy. Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na masie. Truskawki myjemy, suszymy, pozbawiamy szypułek i kroimy w plasterki. Plasterki truskawek układamy na polewie czekoladowej. Całość posypujemy płatkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. Przechowujemy w lodówce.
Rada:
Do masy z serka mascarpone i Monte możemy również dodać drobno posiekane kawałki orzechów laskowych.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Już sobie wyobrażamy niebiański smak tej tarty <3
OdpowiedzUsuńO tak! Jest rewelacyjny <3
UsuńCzekolada i truskawki, to połączenie bardzo lubię -:)
OdpowiedzUsuńDla mnie to najlepsze połączenie :)
UsuńWygląda obłędnie:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Dziękuję :)
UsuńSuper, brzmi bosko :)
OdpowiedzUsuńSmakuje też bosko ;)
UsuńBardzo smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńna jaką średnice blachy jest ta tarta?
OdpowiedzUsuńOkoło 25 cm
Usuńkusząco wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda cudownie :O
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMusi pysznie smakować
OdpowiedzUsuńO tak! Jest rewelacyjna :)
Usuńoooo tak, zrobię je na pewno ;)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńWłaśnie się studzi w lodówce, troszkę inaczej, ale z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńSmacznego!
Już na sam widok, mam ochotę ją zjeść. Muszę jak najszybciej ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) U mnie ta tarta schodzi w jeden dzień :D
Usuń