RAFFAELLO JAGLANE Z OREO (bez pieczenia)

Raffaello jaglane to inna, oryginalna wersja sernika kokosowego... Sernika bez sera, za to z kaszy jaglanej. Ciasto nazwane jest sernikiem, gdyż smakuje i wygląda jak prawdziwy sernik. Moi goście naprawdę nie zauważyli różnicy... Gdybym się nie odezwała, myśleliby, że jedzą zwykły sernik 😉
Sernik z kaszy jaglanej jest zdrowszy i mniej kaloryczny w porównaniu z tradycyjnym sernikiem. Jedząc taki sernik nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia - to zdrowa alternatywa słodyczy.
Sernik jaglany o smaku kokosowym na spodzie z ciasteczek Oreo to proste ciasto bez pieczenia!




Składniki:
  • ok. 350 g ciasteczek Oreo lub podobnych
  • 1/3 kostki masła + 2 łyżki masła do masy+ 1 łyżka masła do polewy
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 5 szklanek mleka kokosowego 
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • sok z 1/2 cytryny
  • puszka gęstego mleczka kokosowego (wcześniej schłodzonego)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 100 g mlecznej czekolady

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy dwu-,trzykrotnie wrzątkiem. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia mleka przez kaszę. Kaszę co jakiś czas mieszamy, aby nam się nie przypaliła. Do ugotowanej kaszy dodajemy 2 łyżki masła, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy spód ciasta. Do miski wrzucamy ciasteczka (5-6 szt. odkładamy do dekoracji) i drobno je kruszymy. Masło topimy, dodajemy do pokruszonych ciastek i ucieramy. Powstałą masą wylepiamy spód tortownicy (średnica 24 cm), mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.
Przestudzoną kaszę jaglaną przekładamy do dużej miski, dodajemy gęstą część mleczka kokosowego i 3-4 łyżki wody z mleczka kokosowego, cukier kokosowy, cukier z wanilią, sok z cytryny oraz aromat waniliowy i wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze trochę wody z mleczka kokosowego. Masa ma przypominać masę sernikową, ale nie może być zbyt rzadka. Na końcu dodajemy wiórka kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy masę i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
Po tym czasie, czekoladę topimy w kąpieli wodnej z łyżką masła. Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na masie sernikowej. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy odłożonymi ciasteczkami Oreo. Wkładamy do lodówki.

Rada:

1) Domowe mleko kokosowe możemy zastąpić każdym kupnym mlekiem roślinnym, np. sojowym, ryżowym, migdałowym, a także zwykłym krowim mlekiem.
2) Cukier kokosowy możemy zastąpić cukrem trzcinowym
3) Zamiast masła możemy użyć oleju kokosowego





P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny