KUCHENNA APTEKA #7 - ANANASY
Ananasy to słodkie owoce tropikalne, które są bogate w witaminę C oraz bromelainę - grupa enzymów proteolitycznych, która odpowiada za liczne właściwości lecznicze. Wykazuje ona działanie m.in. przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwobrzękowe czy odchudzające. Ananasy są bogactwem witamin i składników mineralnych. Właściwości lecznicze ananasa wykorzystywane są od bardzo dawna w medycynie naturalnej.
Ananasy to tropikalne owoce powstałe z przekształcenia całego kwiatostanu, zawierającego 100 lub więcej kwiatów. Pokryte łuską, cylindryczne zielono-brązowe owoce zwieńczone są niebieskawymi liśćmi i kryją w środku soczysty, żółty miąższ.
Mają mało tłuszczu i sodu, ale za to bogate są w cukry proste.
Dowiedz się więcej na temat ananasów, gdyż nie każdy może je spożywać...
Ananasy to źródło:
Właściwości zdrowotne ananasów:
Ananasy to tropikalne owoce powstałe z przekształcenia całego kwiatostanu, zawierającego 100 lub więcej kwiatów. Pokryte łuską, cylindryczne zielono-brązowe owoce zwieńczone są niebieskawymi liśćmi i kryją w środku soczysty, żółty miąższ.
Mają mało tłuszczu i sodu, ale za to bogate są w cukry proste.
Dowiedz się więcej na temat ananasów, gdyż nie każdy może je spożywać...
Ananasy to źródło:
- witaminy C
- bromelainy - odpowiedzialna za większość właściwości zdrowotnych ananasów
- witaminy B1
- witaminy B6
- kwasu foliwego
- manganu - niezbędnego mikroelementu potrzebnego do produkowania energii i obrony przed utlenianiem
- potasu
- miedzi
- żelaza
- fosforu
- błonnika
Właściwości zdrowotne ananasów:
- zwalczają stany zapalne i pourazowe obrzęki
- stosowane pomocniczo w gojeniu ran (także tych pooperacyjnych i oparzeniowych)
- wykazują działanie odchudzające - wspomagają procesy przemiany materii
- pektyny zawarte w ananasie dają uczucie sytości na długi czas
- stosowane w leczeniu infekcji układu oddechowego
- wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
- wykazują działanie przeciwpasożytnicze i antybakteryjne, m.in. wobec bakterii Escherichia coli, Salmonelli oraz bakterii z rodzaju Streptococcus (sok z ananasa)
- pomocne w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów oraz reumatoidalnej
- mogą zapobiegać osteoporozie
- wspomagają trawienie - stosowane w słabym wydzielaniu soku żołądkowego
- zapobiegają zaparciom oraz wzdęciom
- łagodzą kaszel (sok z ananasa)
- pomocniczo w zapaleniu oskrzeli - zmniejszają gęstość zalegającego śluzu
- wykazują działanie przeciwzakrzepowe - mogą zapobiegać zakrzepowemu zapaleniu żył
- mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi
- wspomagają układ odpornościowy
- obniżają temperaturę ciała podczas gorączki
- mają właściwości oczyszczające
Uwaga!
- niektóre osoby mogą być uczulone na ananasy i reagować na nie wysypką skórną
- ananasów nie można spożywać łącznie z lekami, gdyż bromelaina wchodzi z nimi w reakcję i może zwiększyć ich wchłanianie, co grozi przedawkowaniem danego leku - chodzi głównie o leki przeciwzakrzepowe, uspokajające, przeciwdepresyjne oraz niektóre antybiotyki, jak: tetracyklina, amoksycylina
- ananasy mają wysoki indeks glikemiczny i nie powinny być spożywane przez osoby chore na cukrzycę
- nie powinno się ich spożywać w nadkwasocie i chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także w chorobie nerek i wątroby
- bardzo duże ilości ananasów jedzone codziennie, nie są wskazane w ciąży, gdyż bromelaina może nadmiernie stymulować szyjkę macicy i powodować krwawienia
Ciekawostki:
- galaretka ze świeżym ananasem się nie zetnie, a to wszystko przez bromelainę, która rozkłada białka żelatyny. Gotowanie dezaktywuje bromelainę.
- plaster ananasa dostarcza 1/4 zalecanego dziennego spożycia witaminy C
- unikaj ananasów z miękkimi punktami lub o zapachu przypominającym piwo
- ananasy nie dojrzewają po zerwani, więc należy je zjeść jak najszybciej po zakupie
- wszystkie powyższe właściwości dotyczą wyłącznie świeżych ananasów - w przepisach ananasa z puszki zawsze można zamienić na świeżego
- ananas w 100 g dostarcza jedynie 50 kcal
- ananasy wykorzystywane są nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w farmaceutycznym - są składnikiem suplementów diety oraz kosmetycznym - w produkcji kremów do cery naczyniowej oraz w peelingach enzymatycznych, w balsamach antycellulitowych
Przepisy z ananasem
bardzo lubię ciasta z ananasem i sok:)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńWole ananas z puszki.Surowych nie mogę jeść za dużo a z puszki jakoś lepiej mi smakują. Pozdrawiam serdecznie :) ❤
OdpowiedzUsuńTylko świeży ananas jest dużo dużo zdrowszy, ten z puszki to sam cukier ;)
UsuńBardzo lubimy ananasa a szczególnie w połączeniu z kokosem :)
OdpowiedzUsuńOoo z kokosem to wymiata :D
UsuńKocham ananasy <3 Ostatnio robiłam badania na nietolerancję pokarmowe i niestety one były na pierwszym miejscu ;( Ale i tak je lubię :)
OdpowiedzUsuńO współczuje :(
UsuńNa lato idealne :)
OdpowiedzUsuńO tak!
UsuńJakoś ananasy mi nie smakują - może to kwestia gustu. To bardzo zdrowe owoce!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Nie każdy musi wszystko lubić ;)
Usuń