KUCHENNA APTEKA #5 - PIETRUSZKA
Pietruszki nie trzeba nikomu przedstawiać 😉 Każdy ją zna i na co dzień używa w kuchni w postaci natki, bądź korzenia. Ale nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, że jest źródłem cennych składników odżywczych i przeciwutleniaczy.
Pietruszka to bardzo uniwersalne warzywo przyprawowe pochodzące z regionu Morza Śródziemnego. Korzeń pietruszki używany jest głównie do zup (wchodzi w skład włoszczyzny), a natka pietruszki używana jest zarówno do poprawiania smaku, jak i wyglądu potrawy. Tymczasem zarówno korzeń, jak i natka wykazują właściwości lecznicze, znane i wykorzystywane w medycynie ludowej od stuleci.
Pietruszka to źródło:
Korzeń:
Właściwości zdrowotne pietruszki:
Korzeń:
Przepisy z pietruszką
Pietruszka to bardzo uniwersalne warzywo przyprawowe pochodzące z regionu Morza Śródziemnego. Korzeń pietruszki używany jest głównie do zup (wchodzi w skład włoszczyzny), a natka pietruszki używana jest zarówno do poprawiania smaku, jak i wyglądu potrawy. Tymczasem zarówno korzeń, jak i natka wykazują właściwości lecznicze, znane i wykorzystywane w medycynie ludowej od stuleci.
Pietruszka to źródło:
Korzeń:
- flawonoidów (przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki): apiina
- olejków eterycznych: apiol, mirystycyna
- manganu
- potasu
- wapnia
- żelaza
- magnezu
- fosforu
- związków śluzowych
- błonnika
- witamin z grupy B
- witaminy C
- witaminy A
Natka:
- witaminy C
- witaminy A
- witaminy E
- witaminy K
- żelaza
- wapnia
- potasu
- magnezu
- fosforu
- cynku
- miedzi
- beta-karotenu
- błonnika
- kwasu foliowego
- chlorofilu
Właściwości zdrowotne pietruszki:
Korzeń:
- działa moczopędne - w wyniku drażnienia miąższu nerek (składniki olejku eterycznego), zwiększa przesączanie w kłębuszkach nerkowych, jednocześnie zwiększa resorpcję zwrotną w cewkach - stosowany w zmniejszonym wydalaniu moczu
- zmniejsza napięcie mięśni gładkich dróg moczowych i jelit
- działa wiatropędnie - stosowany na wzdęcia
- działa antyseptycznie (odkażająco)
- pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego - stosowany w zaburzeniach trawienia
- stosowany w obrzękach
- pomocny w stanach zapalnych nerek i pęcherza
- wykazuje działanie lecznicze w piasku nerkowym
- reguluje ciśnienie krwi
- polecany w chorobach wątroby oraz zapaleniu trzustki
- pomocny w bólach reumatycznych
- łagodzi bóle menstruacyjne
Natka:
- działa moczopędnie
- pomaga w kamicy nerkowej
- łagodzi nerwobóle
- poprawia trawienie
- odtruwa organizm- usuwa toksyny z organizmu
- świetnie wpływa na wzrok i cerę
- posiada właściwości antyseptyczne
- odświeża oddech
- witamina K zawarta w natce bierze udział w procesach krzepnięcia krwi
- natka pietruszki jest dobrym źródłem kwasu foliowego, który ma duże znaczenie w profilaktyce wad układu nerwowego płodu, takich jak rozszczep kręgosłupa
Uwaga!
- osoby przyjmujące warfarynę lub acenokumarol powinny skonsultować regularne spożywanie natki pietruszki z lekarzem lub dietetykiem - witamina K w natce potrzebna jest do krzepnięcia krwi, natomiast warfaryna i acenokumarol rozrzedzają krew. Jedna łyżka natki pietruszki dostarcza całej zalecanej dziennej dawki witaminy K
- obecne w korzeniu furanokumaryny zwiększają wrażliwość na działanie promieni UV - nie należy spożywać przed ekspozycją na słońce
- olejek eteryczny z pietruszki nie powinien być spożywany ze względu na obecność apiolu, który zwiększa kurczliwość mięśni gładkich pęcherza, jelit, a szczególnie macicy - w większych dawkach wywołuje działanie poronne
- surowców nie należy spożywać w zapaleniach miąższu oraz upośledzonej czynności nerek
Ciekawostki:
- natka pietruszki zawiera więcej witaminy C niż cytrusy - w 100 g ziela około 200 mg
- żucie natki pietruszki usuwa zapach czosnku z oddechu
Przepisy z pietruszką
Nie przypuszczałam, że pietruszka ma tyle właściwości.
OdpowiedzUsuńTaka niepozorna ;)
UsuńDziękuję za ten artykuł - przypomniałaś mi, że muszę wsadzić jeszcze do balkonowej donicy pietruszkę! To prawdziwy skarb w domu:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
O tak! U mnie już wsadzona na ogródku ;)
UsuńUwielbiamy i korzeń i natkę <3 Korzeń pietruszki najbardziej nam smakuje gotowany na parze :)
OdpowiedzUsuńU mnie częściej natka jest używana niż korzeń :)
UsuńCiekawy wpis :-) Lubię zarówno natkę, jak i korzeń.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń