Krem z białych szparagów

Delikatna i kremowa zupa krem z białych szparagów z dodatkiem mleka kokosowego. Po prostu niebo w gębie! Wyśmienite zestawienie smaków, a dodatek czarnuszki nadaje aromatu i podkręca smak zupy. Do tego jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu - potrzebujemy zaledwie kilku składników i 20 minut czasu...
Sezon na szparagi jeszcze trwa i są one już tańsze, więc warto skorzystać 😉



 Składniki:
  • 500 g białych szparagów
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Dodatkowo: (do podanie)
  • grzanki
  • czarnuszka

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę/olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Białe szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone ziemniaki oraz szparagi dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 4-5 min., a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe i przyprawiamy pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Zagotowujemy zupę i trzymamy jeszcze na ogniu przez 2 min. Wlewamy na talerz, posypujemy czarnuszką i podajemy z grzankami.






Komentarze

  1. Za białym szparagami nie przepadam. Mimo to, krem na ich bazie wręcz uwielbiam. Chętnie wpadłabym do Ciebie na taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W ogóle zupy krem to życie, więc chętnie byśmy ją sobie zjadły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, robiłam, ale ze śmietanką 30% :) MNiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też robiłam ze śmietanką, a teraz chciałam spróbować z mleczkiem kokosowym :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny