Krem z białych szparagów
Delikatna i kremowa zupa krem z białych szparagów z dodatkiem mleka kokosowego. Po prostu niebo w gębie! Wyśmienite zestawienie smaków, a dodatek czarnuszki nadaje aromatu i podkręca smak zupy. Do tego jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu - potrzebujemy zaledwie kilku składników i 20 minut czasu...
Sezon na szparagi jeszcze trwa i są one już tańsze, więc warto skorzystać 😉
Składniki:
Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę/olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Białe szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone ziemniaki oraz szparagi dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 4-5 min., a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe i przyprawiamy pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Zagotowujemy zupę i trzymamy jeszcze na ogniu przez 2 min. Wlewamy na talerz, posypujemy czarnuszką i podajemy z grzankami.
Sezon na szparagi jeszcze trwa i są one już tańsze, więc warto skorzystać 😉
Składniki:
- 500 g białych szparagów
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml mleka kokosowego
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Dodatkowo: (do podanie)
- grzanki
- czarnuszka
Wykonanie:
smakowita :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńZa białym szparagami nie przepadam. Mimo to, krem na ich bazie wręcz uwielbiam. Chętnie wpadłabym do Ciebie na taki obiad :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
UsuńW ogóle zupy krem to życie, więc chętnie byśmy ją sobie zjadły :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam zupy krem i w ogóle wszystkie zupy :D
UsuńUwielbiam, robiłam, ale ze śmietanką 30% :) MNiam
OdpowiedzUsuńTeż robiłam ze śmietanką, a teraz chciałam spróbować z mleczkiem kokosowym :)
Usuń