AMARANTUSOWY BISZKOPT Z OWOCAMI

Biszkopt z owocami to jedno z najszybszych i najprostszych ciast... bo naszej pracy jest niecałe 10 minut, resztę należy do piekarnika 😉 Tym razem jednak zamiast tradycyjnego biszkoptu, przygotowałam biszkopt w wersji fit - bez glutenu i bez cukru. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę z amarantusa, a cukier na erytrol. Do tego owoce - truskawki, borówki oraz ziarenka granatu, ale tak naprawdę możecie dać prawie każde owoce, na jakie macie ochotę. Wyszło pyszne i puszyste ciacho, pełne owoców, którym można się rozkoszować bez wyrzutów sumienia 😉 Idealne na co dzień, do porannej kawy lub herbaty...



Składniki:
  • 5 jajek
  • 3-4 łyżki ksylitolu/erytrolu
  • 6 łyżek mąki z amarantusa
  • ok. 200 g truskawek
  • 100 g borówek
  • 1/2 granatu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ksylitol/erytrol i miksujemy jeszcze przez 2-3 min. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy mąkę z amarantusa i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Masę wylewamy do formy (o wymiarach ok. 31 x 21 cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Owoce myjemy na sitku, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na wierzchu wylanej masy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Studzimy.







Komentarze

  1. Wspaniałe ciacho. Porywam duży kawałek 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki prosty a taki musi być smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię bardzo takie ciasta:)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja ;) Dużo pracy nie trzeba, a jest pysznie :)

      Usuń
  4. Bardzo lubimy takie lekkie biszkopty z owocami :) A amarantus też nam smakuje, więc już w ogóle musi być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niby biszkopt taki prosty i łatwy, ale ja jednak wolę inne ciasta. Amarantus często gości w naszej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny