Zdrowa domówka
Domówki na ogół nie kojarzą się ze zdrowym jedzeniem, a szczególnie takie związane z oglądaniem meczów piłki nożnej. Dominują wtedy niezdrowe przekąski, tzw. "puste kalorie", bogate w tłuszcze i węglowodany, jak: chipsy, paluszki, krakersy, ciastka...
Już za dwa miesiące rozpoczynają się Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej w Rosji, warto tym razem porzucić stare i niezdrowe przyzwyczajenia, które prowadzą do otyłości i są szkodliwe dla zdrowia. Zastąpmy je niebanalnymi zamiennikami w wersji light, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Jestem pewna, że prezentowane poniżej zdrowe przekąski zrobią furorę na każdej domówce, a goście będą zachwyceni!
1) KULKI Z KURCZAKA
Składniki:
(około 20-24 szt.)
Już za dwa miesiące rozpoczynają się Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej w Rosji, warto tym razem porzucić stare i niezdrowe przyzwyczajenia, które prowadzą do otyłości i są szkodliwe dla zdrowia. Zastąpmy je niebanalnymi zamiennikami w wersji light, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Jestem pewna, że prezentowane poniżej zdrowe przekąski zrobią furorę na każdej domówce, a goście będą zachwyceni!
1) KULKI Z KURCZAKA
(około 20-24 szt.)
- ok. 200 g fileta z kurczaka
- 1 kostka warzywna DIETESSE (dostępna w Naturhouse)
- 1 cebula
- 150 g serka śmietankowego kanapkowego
- 4-5 suszonych pomidorów w oliwie
- kilka orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- sól, pieprz
Do obtoczenia:
- papryka słodka mielona
- curry
- sezam
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy 1 litr wody i rozpuszczamy w niej kostkę warzywną. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy do miękkości. Studzimy.
Wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy na małe kawałki. Orzechy włoskie drobno siekamy. Wszystkie składniki -kawałki kurczaka, cebulę, suszone pomidory oraz orzechy włoskie- przekładamy do misy blendera, dodajemy serek kanapkowy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną. Mieszamy.
(około 20 szt.)
- ok. 10-15 szt. pomidorków koktajlowych
- ok. 20 szt. oliwek
- 1/2 ogórka świeżego
- 1 mała marchewka
- ok. 2 krążki świeżego ananasa
- 1/3 papryki czerwonej
- 1 op. mozzarelli light w kulkach
Dip:
- jogurt naturalny
- zioła świeże
- sól do smaku
Wykonanie:
Przygotowujemy składniki: Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Oliwki odsączamy z zalewy. Ogórka myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Ananasa obieramy i kroimy na małe kawałki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Kulki mozzarelli odsączamy z wody i kroimy na pół.
Moje propozycje:
I) Na patyczek szaszłykowy nabijamy: pomidorka, mozzarellę, pomidorka, mozzarellę, pomidorka. Wykonujemy 5 takich szaszłyków.
II) Na patyczek nabijamy: całą oliwkę, mozzarellę, oliwkę, ananasa, oliwkę, mozzarelle, oliwkę.
Wykonujemy 5 takich szaszłyków.
II) Na patyczek nabijamy kolejno: pomidorka, ogórka, paprykę, marchewkę, ogórka, paprykę, marchewkę, ogórka, pomidorka.
Wykonujemy 5 takich szaszłyków.
IV) Na patyczek nabijamy: mozzarellę, ananasa, marchewkę, mozzarellę, ananasa, marchewkę, mozzarellę.
Wykonujemy 5 takich szaszłyków.
Gotowe szaszłyki podajemy z dipem jogurtowym.
Dip:
Zioła myjemy, suszymy, drobno siekamy i mieszamy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku odrobiną soli.
3) CHIPSY Z BURAKA
Składniki:
- 2 buraki
- sól morska
Wykonanie:
Buraki obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na około 40-45 min., sprawdzając by się nie przypaliły. Po około 30 min. przewracamy plasterki ziemniaków na drugą stronę. Studzimy.
Na każdej domówce, oprócz przekąsek przygotowanych przez gospodarzy, często pojawiają się także gotowe przegryzki, jak np. chipsy, ciasteczka, krakersy, itp.
I tu na pomoc przychodzą nam zdrowe przekąski od Naturhouse, m.in:
1) Ciastka FIBROKI to zdrowa przekąska dla amatorów słodyczy. Słodkie ciastka w różnych smakach do wyboru (jabłko z granatem, kakao, wanilia, anyż). Zawierają w swoim składzie błonnik, który wspomaga trawienie. Sycące i pełne wartości odżywczych.
2) Biszkopty sezamowe FIBROKI w swoim składzie zawierają otręby pszenne, drożdże, siemię lniane, serwatkę, kwas askorbinowy. Świetnie smakują z przygotowanymi wcześniej kulkami z kurczaka.
Otręby pszenne cechują się wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu regulują pracę układu pokarmowego. Poza tym posiadają w swoim składzie związki mineralne i witaminy z grupy B oraz sole mineralne – selen, cynk i chrom.
Drożdże zawierają wiele składników mineralnych takich jak: krzem, cynk, chrom, magnez, potas, fosfor, żelazo, selen, witaminy z grupy B oraz witaminę C i E. Witaminy z grupy B biorą udział w rozkładzie i przemianie białek, cukrów i tłuszczów regulując przy tym przemianę materii.
Siemię lniane łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego poprzez działanie osłaniające i „oblepiające" ściany żołądka - może być zatem stosowany pomocniczo przy wrzodach, nieżytach i bólach żołądka, dwunastnicy i jelit.
Otręby pszenne cechują się wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu regulują pracę układu pokarmowego. Poza tym posiadają w swoim składzie związki mineralne i witaminy z grupy B oraz sole mineralne – selen, cynk i chrom.
Drożdże zawierają wiele składników mineralnych takich jak: krzem, cynk, chrom, magnez, potas, fosfor, żelazo, selen, witaminy z grupy B oraz witaminę C i E. Witaminy z grupy B biorą udział w rozkładzie i przemianie białek, cukrów i tłuszczów regulując przy tym przemianę materii.
Siemię lniane łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego poprzez działanie osłaniające i „oblepiające" ściany żołądka - może być zatem stosowany pomocniczo przy wrzodach, nieżytach i bólach żołądka, dwunastnicy i jelit.
3) Ciastka BAMBOU - ciastka bambusowe. Są to ciasteczka z niezwykle wysoką zawartością błonnika, ponieważ wynosi ona aż 22 g w 100 g produktu, który daje uczucie sytości na długo. Dodatkowo błonnik bambusowy obniża zawartość cholesterolu we krwi, przeciwdziała zaparciom, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego oraz wpływa stabilizująco na poziom cukru we krwi.
* Wpis powstał we współpracy z Natur House
wow, ale pyszności. te kulki z kurczaka to dla mnie nowość, muszę spróbować
OdpowiedzUsuńKulki są świetne - polecam :)
UsuńSame pyszności na przyjęcie!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe te ciastka :) Z chęcią byśmy spróbowały :)
OdpowiedzUsuńTeż mnie zaciekawiły :)
UsuńKulki z kurczaka jadłam kiedyś, gdy byłam u kogoś w gościnie. Pysznie je wspominam.
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz je robiłam i ich smak mnie zaskoczył - są pyszne!
UsuńAle czad te pomysły. Super, te kulki wymiatają. Widać jak się chce to można :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Kulki są przepyszne :)
UsuńBardzo apetyczne te przekąski :-) Goście na pewno będą zachwyceni!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajny pomysł z tymi kulkami z kurczaka:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Dziękuję! Są pyszne :)
Usuńchipsy z buraka, no tego jeszcze jeszcze nie widziałam :D
OdpowiedzUsuńTo spróbuj ;)
Usuń