WARZYWNA ZAPIEKANKA FRANCUSKA
Szybki obiad gotowy w 30 minut - w tym tylko 10 minut naszej pracy. Ja go nazywam obiadem z gotowców, gdyż do jego przygotowania używamy gotowej mieszanki warzyw na patelnię oraz gotowego ciasta francuskiego. Idealnie się sprawdzi, gdy nam się śpieszy i nie mamy czasu na stanie w kuchni oraz wymyślanie wykwintnych dań. Zapiekanka, mimo że wykonana z tak prostych składników, to smakuje wybornie, a podany sos czosnkowy doskonale dopełnia jej smaku.
Uwielbiam takie proste, a zarazem pyszne dania ❤
Składniki:
(2 porcje)
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mieszankę warzyw na patelnię. Smażymy około 10-12 min., a następnie przyprawiamy dołączoną mieszanką przypraw i ewentualnie solą oraz pieprzem.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy płat ciasta francuskiego i na środek jednej połowy wykładamy warzywa z patelni. Krawędzie ciasta smarujemy wodą i ciasto składamy na pół, dokładnie sklejając brzegi ( np. za pomocą widelca). Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min.
Podajemy na ciepło i najlepiej z sosem czosnkowym...
Sos czosnkowy:
W misce łączymy majonez z jogurtem greckim. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do miseczki z jogurtem i majonezem. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sos przechowujemy w lodówce lub podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Uwielbiam takie proste, a zarazem pyszne dania ❤
Składniki:
(2 porcje)
- 1 op. warzyw na patelnię po włosku
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 jajko
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mieszankę warzyw na patelnię. Smażymy około 10-12 min., a następnie przyprawiamy dołączoną mieszanką przypraw i ewentualnie solą oraz pieprzem.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy płat ciasta francuskiego i na środek jednej połowy wykładamy warzywa z patelni. Krawędzie ciasta smarujemy wodą i ciasto składamy na pół, dokładnie sklejając brzegi ( np. za pomocą widelca). Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min.
Podajemy na ciepło i najlepiej z sosem czosnkowym...
Sos czosnkowy:
W misce łączymy majonez z jogurtem greckim. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do miseczki z jogurtem i majonezem. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sos przechowujemy w lodówce lub podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Świetna propozycja na obiad lub kolację :) Lubię takie szybkie dania:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńGotowce nieraz potrafią uratować życie :D Pycha :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, lubię mieć je w zapasie :)
UsuńTo jest dowód na to, ze zapiekanki mogą być również fit! Dziękuje za super przepis. Fajnie, że dodałaś zdjęcia jak to wszystko wygląda etapami:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się podoba :)
Usuńwoow pysznie wygląda i ta skórka
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńz przyjemnością spróbuję :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńTak proste, a jakie efektowne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie :D
Usuńnie lubię ciasta francuskiego w takiej wersji. Tylko na słodko <3
OdpowiedzUsuńTo szkoda bo zapiekanka jest przepyszna ;)
Usuń