Sypana szarlotka z rabarbarem
Szarlotka to kultowe ciasto...Nie znam osoby, która nie lubiłaby tego ciasta. Zazwyczaj robiona jest na kruchym lub półkruchym cieście, które jest pracochłonne, bo ciasto na spód musi się schłodzić w lodówce, przynajmniej 30 min. Ostatnio natknęłam się na przepis na sypaną szarlotkę, który bardzo mnie zaintrygował. Tym sposobem szarlotkę robi się błyskawicznie - składniki suche przekładamy na przemian warstwą jabłek, nie trzeba zagniatać żadnego ciasta! Smak doskonały- smakuje jak prawdziwa szarlotka! A rabarbar dodałam od siebie dla przełamania smaku 😉
Wykonanie:
Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rabarbar myjemy, odcinamy końce i ewentualne liście, a następnie kroimy go w kostkę. Starte jabłka mieszamy z rabarbarem, skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko razem mieszamy z przyprawą do szarlotki. W misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę (o średnicy 23-24 cm) smarujemy tłuszczem i wsypujemy kolejno: 1/3 suchych składników, 1/3 startego masła, 1/2 jabłek z rabarbarem, a następnie 1/2 pozostałej suchej mieszanki, 1/2 pozostałego masła i resztę jabłek z rabarbarem, a na końcu pozostałą ilość suchych składników oraz resztę masła. Tortownicę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na ok. 60 min. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 10 min. Studzimy, a następnie posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 op. przyprawy do szarlotki
- 3-4 jabłka
- 4-5 łodyg rabarbaru
- sok z 1/2 cytryny
- cukier puder do posypania
- szczypta soli
Wykonanie:
Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rabarbar myjemy, odcinamy końce i ewentualne liście, a następnie kroimy go w kostkę. Starte jabłka mieszamy z rabarbarem, skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko razem mieszamy z przyprawą do szarlotki. W misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę (o średnicy 23-24 cm) smarujemy tłuszczem i wsypujemy kolejno: 1/3 suchych składników, 1/3 startego masła, 1/2 jabłek z rabarbarem, a następnie 1/2 pozostałej suchej mieszanki, 1/2 pozostałego masła i resztę jabłek z rabarbarem, a na końcu pozostałą ilość suchych składników oraz resztę masła. Tortownicę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na ok. 60 min. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 10 min. Studzimy, a następnie posypujemy wierzch cukrem pudrem.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Fajnie, że z dodatkiem rabarbaru, który uwielbiam ;-)
OdpowiedzUsuńDzięki temu fajnie smakuje ;)
UsuńJest pyszne bo też mam ten przepis na blogu ale inny
OdpowiedzUsuńO tak! Jest pyszne :)
UsuńAle mi zrobiłaś smaka! Czy rabarbar już będzie w warzywniaku??
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Teraz to już na pewno jest :P
UsuńUwielbiam szarlotkę :) w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńU mnie też szarlotka znika w każdej postaci :D
UsuńSzarlotka <3
OdpowiedzUsuń<3
UsuńRobiłam taką szarlotkę z jabłkami. Muszę zrobić z rabarbarem, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pysznie też smakuje :)
UsuńMam akurat u siebie rabarbar i w planach zrobienie jakiegoś pysznego deseru :)
OdpowiedzUsuńTen jest naprawdę prosty do zrobienia :)
UsuńO matko ja już chyba nawet nie pamiętam kiedy ostatnio szarlotkę piekłam :) I teraz na widok Twojej aż ślinka zaczęła mi lecieć :)
OdpowiedzUsuńCzas to zmienić ;)
UsuńFantastyczny pomysł na szarlotkę z rabarbarem :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale fajny pomysł. A takiej sypanej bardzo dawno nie robiłam
OdpowiedzUsuńTo polecam zrobić :D
UsuńWspaniale wygląda 😍
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń