KUCHENNA APTEKA #4 - KOLENDRA
Kolendra to zioło znane głównie z kuchni. Jednak kolendra to nie tylko przyprawa. Wykazuje ona wiele właściwości zdrowotnych, które od bardzo dawna wykorzystywane są w medycynie naturalnej, nawet obecnie znajdziemy ją w mieszankach ziołowych poprawiających trawienie. Jest bogata w szereg naturalnych przeciwutleniaczy, olejki eteryczne, mikroelementy i wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
Używane są zarówno liście, jak i owoce (nasiona) kolendry. Z wyglądu przypomina pietruszkę, ale jej łodyżki i liście mają bardziej aromatyczny i intensywniejszy zapach oraz smak. Natomiast jej nasiona smakują korzennie i daje się wyczuć cierpką, palącą nutę. Chętnie jest używana w kuchni Bliskiego Wschodu, indyjskiej, chińskiej, a także śródziemnomorskiej.
Co warto jeszcze wiedzieć o kolendrze?
Kolendra to źródło:
Używane są zarówno liście, jak i owoce (nasiona) kolendry. Z wyglądu przypomina pietruszkę, ale jej łodyżki i liście mają bardziej aromatyczny i intensywniejszy zapach oraz smak. Natomiast jej nasiona smakują korzennie i daje się wyczuć cierpką, palącą nutę. Chętnie jest używana w kuchni Bliskiego Wschodu, indyjskiej, chińskiej, a także śródziemnomorskiej.
Co warto jeszcze wiedzieć o kolendrze?
Kolendra to źródło:
- przeciwutleniaczy, jak beta- karoten, kwasy fenolowe czy witamina C oraz flawonoidy: apigenina, ramnetyna, kemferol
- olejków eterycznych: linalol, geraniol, kamfen, limonen, kamfora, ⲁ-pinen
- aminokwasów: asparagina, glutamina i arginina
- witaminy C
- witaminy K
- witaminy A
- witamin z grupy B
- potasu
- wapnia
- żelaza
- magnezu
- manganu
- błonnika
Skład kolendry może się nieznacznie różnić w zależności od miejsca, w którym jest uprawiana.
Właściwości zdrowotne kolendry:
- zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit
- działa wiatropędnie - stosowana przy wzdęciach
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego - stosowana w przypadku braku apetytu lub niestrawnościach
- pomocna przy biegunkach i zapaleniu błony śluzowej żołądka
- wykazuje działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne - hamuje wzrost bakterii E. Coli oraz Salmonelli - odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe, a także pomaga zwalczyć m.in. gronkowca złocistego czy pałeczkę ropy błękitnej (działanie olejków eterycznych)
- pomaga w walce z pasożytami jelitowymi
- obniża poziom cholesterolu
- obniża poziom glukozy we krwi
- reguluje ciśnienie krwi
- wykazuje korzystny wpływ na serce
- zmniejsza osady tłuszczowe, które mogą gromadzić się w wątrobie i osłabiać jej działanie
- oczyszcza organizm z toksycznych metali, jak: rtęć, ołów, aluminium
- działa uspokajająco i na bezsenność, dzięki obecności linalolu
- odświeża oddech
- chroni przed stresem oksydacyjnym - może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego
- pozytywnie wpływa na wzrok oraz skórę
Uwaga!
- olejek z kolendry, ze względu na obecność fotouczulających kumaryn, może zwiększać wrażliwość skóry na promieniowanie UV
- w rzadkich przypadkach możliwe jest uczulenie na kolendrę
Ciekawostki:
- kolendra jest jednym z ziół uprawianych najdłużej, bo od około 5000 roku p.n.e.
- liście kolendry należy zawinąć w wilgotną ściereczkę i przechowywać w lodówce do 3 dni. Suszone oraz mrożone tracą aromat
- nasiona kolendry najlepiej kupować całe i mielić, gdy zajdzie potrzeba
- olejek z kolendry stosowany zewnętrznie pomaga na nerwobóle i reumatyzm
- linalol wykorzystywany jest również w przemyśle perfumeryjno-kosmetycznym
Przepisy z kolendrą
Uwielbiam kolendrę, pyszny wpis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńNie wiedziałam że to niepozorne zioło ma takie wielkie właściwości!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Pisząc tę serię artykułów, też dowiaduje się nowych rzeczy ;)
UsuńKiedyś nie przepadałam za kolendrą, ale ostatnio zaczęła mi smakować :)
OdpowiedzUsuńMam podobnie ;)
UsuńZjadłabym takie pesto kolendrowe na przykład...
OdpowiedzUsuńPesto z kolendry jest pyszne :)
UsuńNiestety rzadko używam kolendry...a okazuje się, że warto by było
OdpowiedzUsuńWarto to zmienić ;)
UsuńJakoś za kolendrą nie przepadamy, zdecydowanie wolimy pietruszkę :)
OdpowiedzUsuńWcześniej też nie przepadałam za kolendrą ;)
Usuń