BATONIKI CZEKOLADOWO-ORZECHOWE Z CHRUPIĄCYMI ZBOŻAMI
Gdy najdzie ochota na "coś" słodkiego, warto sięgnąć po domowej roboty batoniki czekoladowe z masłem orzechowym i chrupiącymi zbożami preparowanymi, słodzone miodem. Nie są pracochłonne, bo ich przygotowanie zajmuję tylko 10 minut! Jedynie na ich spróbowanie trzeba czekać trochę dłużej, gdyż muszą zastygnąć w zamrażalniku 😉 Smakują znakomicie i zarówno małe, jak i duże łasuchy będą zachwycone ich smakiem. Jedyny minus to taki, że zbyt długo nie mogą leżeć w temperaturze pokojowej, bo robią się miękkie.
Składniki:
Składniki:
- 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 150 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2-3 łyżki miodu
- 1 op. chrupiących zbóż preparowanych
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko, podgrzewamy na małym ogniu i rozpuszczamy masło oraz czekoladę. Następnie dodajemy miód oraz masło orzechowe i cały czas mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Nie doprowadzamy do zagotowania! Rondelek ściągamy z ognia i wsypujemy chrupiące zboża. Mieszamy. Otrzymaną masę przenosimy do foremek ( u mnie foremki na batoniki), ugniatamy i wyrównujemy. Wkładamy do zamrażalki na około 2 godz. Przechowujemy w lodówce.
Om jom jom uwielbiam:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Wow, po prostu ma się ochotę sięgnąć, wyjąć ze zdjęcia i schrupać!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo mi miło :)
UsuńCudo :)
OdpowiedzUsuńsuper i po co kupować, skoro w domu można przygotować tak łatwo i szybko. mniam
OdpowiedzUsuńA do tego w smaku o wiele lepsze :)
UsuńZjadła bym kilka :) Lubię zdrowe batoniki.
OdpowiedzUsuńTo polecam przepis :)
UsuńDługo by nie poleżały w pokojowej temperaturze, bo wszystkie byśmy szybko zjadły :D
OdpowiedzUsuńHaha :D U mnie w sumie długo też nie leżały ;)
Usuń