TORCIK ŚMIETANOWY Z WIŚNIAMI
Najprostszy torcik jaki znam, a przy tym jest bardzo smaczny i ładnie się prezentuje. Czekoladowy biszkopt przełożonym masą śmietanową z wiśniami. Idealnie sprawdzi się na każdej uroczystości, a goście będą zachwyceni. Nie jest za słodki, więc przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi tortami. Polecam!
Biszkopt:
Wykonanie:
Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch.
Masa:
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i studzimy. Dodajemy 3-4 łyżki śmietany 30% i mieszamy.
W misce ubijamy mikserem pozostałą ilość śmietany razem z cukrem pudrem, dodając powoli żelatynę wymieszaną ze śmietaną. Miksujemy do momentu, aż masa będzie sztywna.
Tort:
Wiśnie odsączamy z zalewy.
Biszkopt przekrawamy na pół. Na dolnym blacie rozsmarowujemy połowę masy śmietanowej i układamy wiśnie jedna przy drugiej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i pozostałą masę rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Dekorujemy wiśniami i startą czekoladą. Wkładamy do lodówki.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki octu
- niepełna szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- słoik wiśni drylowanych Dagoma
- 1 kostka czekolady gorzkiej
Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch.
Masa:
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i studzimy. Dodajemy 3-4 łyżki śmietany 30% i mieszamy.
W misce ubijamy mikserem pozostałą ilość śmietany razem z cukrem pudrem, dodając powoli żelatynę wymieszaną ze śmietaną. Miksujemy do momentu, aż masa będzie sztywna.
Tort:
Wiśnie odsączamy z zalewy.
Biszkopt przekrawamy na pół. Na dolnym blacie rozsmarowujemy połowę masy śmietanowej i układamy wiśnie jedna przy drugiej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i pozostałą masę rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Dekorujemy wiśniami i startą czekoladą. Wkładamy do lodówki.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
wygląda obłędnie, od dłuższego czasu chodzi za mną takie pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić - jest proste ;)
UsuńWygląda niesamowicie pysznie. Zrezygnowałbym z wiśni, gdyż ich nie lubię, ale calość jest doskonała :)
OdpowiedzUsuńA np. pomarańczki w plastrach? Też pasują do czekolady...
UsuńMnie pomarańcze do bitej śmietany niezbyt pasują, ale to kwestia gustu
UsuńWspaniały torcik
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudowny torcik Madziu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
Usuńjaka jest średnica tortownicy?
OdpowiedzUsuń24 cm - znowu zapomniałam napisać 😉
UsuńZ wisienkami musi być dobry :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny :)
UsuńWspaniały tort, gratuluję talentu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńwygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńU mnie w weekend na słodko był sernik oreo ale już nie ma po nim śladu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju serniki :)
UsuńFajnie się prezentuje :) I super, że taki prosty w przygotowaniu. Ja w weekend robiłam bezę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Beza - pycha!
UsuńPrezentuje się super, lubię takie połączenia :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
Usuńja tam lubię wszystkie torty ;D
OdpowiedzUsuń