TORCIK FERRERO ROCHER
Torcik Ferrero Rocher to połączenie czekolady i orzechów, które znajdują się zarówno w cieście, jak i w masie. To ten rodzaj ciasta od którego ciężko się oderwać. Nie jest zbyt słodkie i po zjedzeniu jednego kawałka chętnie sięgamy po kolejny. Smakuje wyśmienicie! Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Trochę czasochłonny, bo trzeba poczekać na schłodzenie ciasta, a najlepiej smakuje na drugi dzień. Torcik postanowiłam udekorować pralinkami własnoręcznie zrobionymi, ale by oszczędzić sobie pracy można kupić gotowe.
Mmmmm...palce lizać!
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę razem z pralinami rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło ucieramy mikserem z letnią rozpuszczoną czekoladą, dodajemy masło orzechowe. Następnie dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i dalej wszystko miksujemy, aż składniki się połączą. Ubite białka delikatnie łączymy z otrzymaną masą czekoladową, mieszając łyżką drewnianą. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni. Studzimy. Przekrawamy na pół.
Masa:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 szt. pralin orzechowych (u mnie: parlinki Wawel)
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 szt. pralin orzechowych
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę razem z pralinami rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło ucieramy mikserem z letnią rozpuszczoną czekoladą, dodajemy masło orzechowe. Następnie dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i dalej wszystko miksujemy, aż składniki się połączą. Ubite białka delikatnie łączymy z otrzymaną masą czekoladową, mieszając łyżką drewnianą. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni. Studzimy. Przekrawamy na pół.
Masa:
Czekoladę razem z pralinami orzechowymi rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone mieszamy ze zmielonymi orzechami włoskimi. Następnie dodajemy rozpuszczoną, letnią czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z masą serową. Połowę gotowej masy wykładamy na pierwszy krążek, przykrywamy drugim krążkiem. Pozostałą część masy wykładamy na wierzch i boki ciasta.
Dekoracja:
Ciasto można udekorować gotowymi pralinkami Ferrer Rocher.
Ja postanowiłam zrobić własne pralinki kokosowo-czekoladowe:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier puder, kakao i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Orzechy włoskie drobno siekamy. Z gotowej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w posiekanych orzechach. Gotowe kuleczki układamy na wierzchu ciasta. Na końcu obsypujemy gotowy torcik posiekanymi orzechami.
Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc w celu schłodzenia. Przechowujemy w lodówce.
Dekoracja:
Ciasto można udekorować gotowymi pralinkami Ferrer Rocher.
Ja postanowiłam zrobić własne pralinki kokosowo-czekoladowe:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier puder, kakao i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Orzechy włoskie drobno siekamy. Z gotowej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w posiekanych orzechach. Gotowe kuleczki układamy na wierzchu ciasta. Na końcu obsypujemy gotowy torcik posiekanymi orzechami.
Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc w celu schłodzenia. Przechowujemy w lodówce.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
A tu kwiaty i wino z dedykacją od mojego męża na Dzień Kobiet 💗💗💗
Torcik pierwsza klasa:-) Ja upiekłam ciasteczka z czekoladą :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ciasteczka z czekoladą też pycha!
UsuńWspaniały torcik
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńkiedyś robiłam; slodki ale pyszny
OdpowiedzUsuńMoja wersja jest mniej słodka ;)
UsuńBez wątpienia musiała być to ambrozja smaku :D
OdpowiedzUsuńTo prawda! Torcik był pyszny :)
UsuńZjadłabym kawałek takiego torcika .Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńoch coś dla mnie ;) a mąż to chociaż pamiętał, nie to co u mnie ;D
OdpowiedzUsuńTo polecam zrobić :)
UsuńP.S. Przez tyle lat to już wyszkolony, haha :D