TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI
Tarta wytrawna to danie uniwersalne, które można przygotować na obiad, kolację czy wieczór z przyjaciółmi. Może być ona przyrządzona na cieście kruchym, drożdżowym lub francuskim z przeróżnymi dodatkami, zalanymi masą śmietanowo-jajeczną.
Moja tarta jest na kruchym cieście z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów, nie trzeba z nich rezygnować, bo suszone grzyby idealnie sprawdzą się jako nadzienie do tarty. Dodatkowo wodę, w której gotowały się grzyby można wykorzystać, np. do ugotowania zupy lub podlania gulaszu.
Mimo że danie przyrządzone z kilku prostych składników, to w efekcie końcowym otrzymaliśmy wykwintny obiad lub kolację. Dzięki suszonym grzybom tarta wyszła bardzo aromatyczna i rewelacyjna w smaku!
Składniki:
Moja tarta jest na kruchym cieście z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów, nie trzeba z nich rezygnować, bo suszone grzyby idealnie sprawdzą się jako nadzienie do tarty. Dodatkowo wodę, w której gotowały się grzyby można wykorzystać, np. do ugotowania zupy lub podlania gulaszu.
Mimo że danie przyrządzone z kilku prostych składników, to w efekcie końcowym otrzymaliśmy wykwintny obiad lub kolację. Dzięki suszonym grzybom tarta wyszła bardzo aromatyczna i rewelacyjna w smaku!
Składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki śmietany
Farsz:
- około 50-70 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę pszenną i mieszamy z mąką pełnoziarnistą oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie ciasto wyciągamy, wałkujemy i wylepiamy dno oraz boki formy do tarty o średnicy około 25-26 cm. Dno ciasta nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.
Farsz:
Suszone grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie przenosimy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc.
Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie co się moczyły, do momentu aż będą miękkie. Grzyby odcedzamy, ale wody nie wylewamy (można ją wykorzystać do przyrządzenia zupy ⇒ przepis wkrótce).
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z czosnkiem, a następnie wrzucamy pokrojone grzyby. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz sosem sojowym. Podsmażamy całość przez około 5-8 min. i przenosimy na podpieczony spód.
Podobnie jak makarony, każdą tartę zjem ze smakiem:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
To tak jak ja - uwielbiam tarty w każdej wersji ;)
UsuńGrzybowy farsz jest totalnie w naszym guście :D Musi być pycha :D
OdpowiedzUsuńO tak! Jest rewelacyjna :)
UsuńŚwietnie wygląda, zjadłabym ją z wielką chęcią. I jeszcze ta cebulka w farszu, musi być przepyszna :).
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, tarta jest przepyszna :)
Usuń