Sałatka porowa z szynką na krakersach

Sałatka na krakersach to hit internetu ostatnich kilku lat. W oryginale jest to sałatka z rybą, ale zauważyłam, że wymyślona przeze mnie wersja z pieczarkami również robi furorę (klik) 😉 Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych powstała kolejna moja autorska wersja sałatki na krakersach... z porem i szynką oraz serem żółtym i jajkami, które pozostają bez zmian, tak jak w poprzednich wariantach.
Tym razem moja sałatka jest mniej kaloryczna, a to za sprawą nowego Majonezu Kieleckiego lekkiego, który niebawem pojawi się na rynku. Póki co, miałam okazję go testować jako jedna z nielicznych blogerek. Majonez Kielecki lekki to zupełna nowość na rynku - ma 30% mniej tłuszczu oraz 30% mniej cukru niż tradycyjny majonez. Jest on delikatniejszy w smaku i jego konsystencja jest rzadsza, bardziej jogurtowa, ale wyrazisty, niepowtarzalny smak, który znam od dziecka pozostał niezmieniony.
Sałatka smakuje znakomicie! A jej forma podania zachwyci każdego. Polecam spróbować ją każdemu - tym, którzy jeszcze nie jedli sałatki na krakersach, jak i tym, którzy już jedną z wcześniejszych wersji próbowali. Ten smak Was nie zawiedzie!

P.S. Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję"




Składniki:
  • 36 szt. krakersów
  • 200 g chudej szynki
  • 1 duży por
  • 4 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • 7 łyżek Majonezu Kieleckiego lekkiego
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz




Wykonanie:

Pora kroimy w drobną kostkę, umieszczamy na sitku i parzymy wrzątkiem. Odsączamy. Szynkę kroimy w niewielką kostkę. Małą garstkę pokrojonej szynki odkładamy, a pozostałą część mieszamy w misce razem ze sparzonym porem. Dodajemy 2 łyżki majonezu oraz szczyptę pieprzu do smaku, mieszamy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i oddzielamy żółtka od białek. Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach najpierw białka, a później żółtka. Do białek dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy. 
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 3 łyżki majonezu, mieszamy. Szczypiorek drobno kroimy.
Na blaszce układamy obok siebie 12 krakersów (3x4)w kształcie prostokąta. Na krakersy wykładamy masę serową, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Następnie wykładamy masę porową z szynką, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwa krakersów. Na wierzch wykładamy masę z białek, na nią żółtka i posypujemy odłożonymi kawałkami szynki oraz szczypiorkiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż krakersy zmiękną.










* Wpis powstał we współpracy z Społem Kielce







Komentarze

  1. Nie dziwię się, że hit internetu, bo wygląda super. Twoja zmodyfikowana wersja również :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie to zrobiłaś. Bardzo apetyczna propozycja. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja na Wielkanoc!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna porcyjka, zjadła bym z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak ciekawie i pomysłowo sałatki jeszcze nigdy nie widziałam podanej :D Super pomysł i musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić :) Sałatka nie tylko świetnie wygląda, ale też rewelacyjnie smakuje :)

      Usuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie :D Chętnie byśmy ją spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznosci taka wersja mi odpowiada

    OdpowiedzUsuń
  8. Z szynką nie próbowałam, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo jest pyszna - dla mnie ta wersja jest najlepsza :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny