SERNIK ŚMIETANKOWY

Sernik, który podbija serca i żołądki wszystkim miłośnikom wypieków 🍰  Jest mega puszysty i delikatny, a w smaku - rewelacyjny! Wykonany jest na spodzie z kruszonych biszkoptów, dzięki temu jest przy nim mniej pracy i zaoszczędzamy czas 😉 Serowa masa o smaku śmietankowym, dzięki dodatkowi śmietanki kremówki jest  tak kremowa i delikatna, że rozpływa się w ustach. Sernik, wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany w wykonaniu i z pewnością uda się każdemu! Idealny na święta i nie tylko....


Składniki:

Spód:
  • 200 g biszkoptów
  • 2 łyżki kakao
  • 70 g masła
Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego białego sera (może być z wiaderka)
  • 5 dużych jajek
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej-w zależności od upodobań)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 szklanki śmietanki 30%
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła 

Wykonanie:

Spód:
Biszkopty drobno kruszymy do miski (na miałki proszek), dodajemy kakao oraz roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Powinniśmy mieć konsystencję mokrego piasku. Wykładamy nim dno tortownicy i dokładnie ugniatamy. Wkładamy do lodówki.

Masa serowa:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy mikserem z 1/2 szklanki cukru, następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser. Na końcu dodajemy proszek budyniowy, nie przerywając ucierania. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z pozostałą ilością cukru pudru na sztywno. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę kremówkę oraz pianę z białek, całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej). Gotową masę wylewamy na przygotowany spód wyciągnięty z lodówki, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temp. 160 stopni przez 60-75 min. Jeżeli wierzch zbyt mocno się przyrumieni, możemy przykryć go folią aluminiową. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Polewa:
Czekoladę gorzką rozpuszczamy z łyżeczką masła w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią wierzch ostudzonego sernika. Zamiast polewy sernik możemy oprószyć cukrem pudrem.
Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.





P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny