SERNIK ŚMIETANKOWY
Sernik, który podbija serca i żołądki wszystkim miłośnikom wypieków 🍰 Jest mega puszysty i delikatny, a w smaku - rewelacyjny! Wykonany jest na spodzie z kruszonych biszkoptów, dzięki temu jest przy nim mniej pracy i zaoszczędzamy czas 😉 Serowa masa o smaku śmietankowym, dzięki dodatkowi śmietanki kremówki jest tak kremowa i delikatna, że rozpływa się w ustach. Sernik, wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany w wykonaniu i z pewnością uda się każdemu! Idealny na święta i nie tylko....
Składniki:
Spód:
Wykonanie:
Spód:
- 200 g biszkoptów
- 2 łyżki kakao
- 70 g masła
- 1 kg zmielonego białego sera (może być z wiaderka)
- 5 dużych jajek
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej-w zależności od upodobań)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 szklanki śmietanki 30%
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
Spód:
Biszkopty drobno kruszymy do miski (na miałki proszek), dodajemy kakao oraz roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Powinniśmy mieć konsystencję mokrego piasku. Wykładamy nim dno tortownicy i dokładnie ugniatamy. Wkładamy do lodówki.
Masa serowa:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy mikserem z 1/2 szklanki cukru, następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser. Na końcu dodajemy proszek budyniowy, nie przerywając ucierania. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z pozostałą ilością cukru pudru na sztywno. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę kremówkę oraz pianę z białek, całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej). Gotową masę wylewamy na przygotowany spód wyciągnięty z lodówki, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temp. 160 stopni przez 60-75 min. Jeżeli wierzch zbyt mocno się przyrumieni, możemy przykryć go folią aluminiową. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy mikserem z 1/2 szklanki cukru, następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser. Na końcu dodajemy proszek budyniowy, nie przerywając ucierania. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z pozostałą ilością cukru pudru na sztywno. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę kremówkę oraz pianę z białek, całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej). Gotową masę wylewamy na przygotowany spód wyciągnięty z lodówki, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temp. 160 stopni przez 60-75 min. Jeżeli wierzch zbyt mocno się przyrumieni, możemy przykryć go folią aluminiową. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Polewa:
Czekoladę gorzką rozpuszczamy z łyżeczką masła w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią wierzch ostudzonego sernika. Zamiast polewy sernik możemy oprószyć cukrem pudrem.
Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Uwielbiam serniki takie jak ten:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
O ja też :) Ten dosłownie rozpływa się w ustach
UsuńCudowny i bardzo smakowity serniczek <3 Oj, zjadłabym chociaż mały kawałeczek <3 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwspaniały, teraz czas na własny w domku :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńA jaki rozmiar tortownicy?
OdpowiedzUsuń24-25 cm
Usuń