Mazurek pomarańczowo-czekoladowy
Mazurki obok bab, należą do tradycyjnych ciast wielkanocnych. Mogą być wykonane z różnych gatunków ciast - kruchego, półkruchego, biszkoptowego, marcepanowego, drożdżowego... Klasyczny mazurek zazwyczaj wykonany jest z ciasta kruchego i powinien on być bardzo cienki. Główne cechy mazurka wielkanocnego to: płaski, słodki i bogato przyozdobiony 😉
Mazurek widoczny na zdjęciu został wykonany przeze mnie jakieś 3 lata temu i był to mój pierwszy mazurek w życiu, bo u mnie w domu nigdy nie było takiej tradycji, aby piec mazurka ma święta. Zastępowały go zawsze babki, serniki i inne ciasta.
Mój mazurek jest na kruchym spodzie z nutą pomarańczy oraz pyszną, słodką masą pomarańczową i gorzką czekoladą na wierzchu. Może nie wygląda super atrakcyjnie, ale zapewniam Was, że smakuje rewelacyjnie!
Pamiętam, że włożyłam wtedy w jego wykonanie całe serce ❤
Mazurek widoczny na zdjęciu został wykonany przeze mnie jakieś 3 lata temu i był to mój pierwszy mazurek w życiu, bo u mnie w domu nigdy nie było takiej tradycji, aby piec mazurka ma święta. Zastępowały go zawsze babki, serniki i inne ciasta.
Mój mazurek jest na kruchym spodzie z nutą pomarańczy oraz pyszną, słodką masą pomarańczową i gorzką czekoladą na wierzchu. Może nie wygląda super atrakcyjnie, ale zapewniam Was, że smakuje rewelacyjnie!
Pamiętam, że włożyłam wtedy w jego wykonanie całe serce ❤
P.S. Więcej przepisów na oryginalne, proste i szybkie mazurki wielkanocne w moim Ebooku → "Mazurki Wielkanocne"
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 ugotowane żółtka
- 3/4 kostki schłodzonego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- szczypta soli
- 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 60 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- plasterki pomarańczy
- blanszowane migdały
- serduszka z białej czekolady
- perełki cukrowe
- lukier plastyczny
- posypka Delecta Decorada: maczek mango
Wykonanie:
Ciasto:
Pomarańczę parzymy gorącą wodą, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok - bierzemy 2 łyżki soku i 1 łyżeczkę startej skórki ( resztę skórki i soku pozostawiamy do masy). Na stolnicy wysypujemy przesianą przez sito mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy posiekane nożem schłodzone masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz rozgniecione widelcem ugotowane żółtka. Następnie wlewamy sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z pomarańczy i szybko zagniatamy ciasto. Gdy ciasto nie chce się kleić dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min., aby się schłodziło.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 1:2. Większą część rozwałkowujemy na prostokątny placek i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mniejszej części ciasta toczymy wałeczki, z których robimy ramkę wokół placka. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15 min. Wyjmujemy i studzimy.
Masa pomarańczowa:
Mleko skondensowane miksujemy z żółtkami. Dodajemy serek mascarpone i sok z pomarańczy, nie przerywając miksowania. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie łączymy delikatnie ubitą śmietankę z masą. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na ostudzony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni na 20-25 min. Wyjmujemy i Studzimy.
Polewa:
Gorzką czekoladę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej. Gotową czekoladę wylewamy na ostudzoną masę pomarańczową.
Zdobimy według upodobania i fantazji 😉
Pomarańczę parzymy gorącą wodą, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok - bierzemy 2 łyżki soku i 1 łyżeczkę startej skórki ( resztę skórki i soku pozostawiamy do masy). Na stolnicy wysypujemy przesianą przez sito mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy posiekane nożem schłodzone masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz rozgniecione widelcem ugotowane żółtka. Następnie wlewamy sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z pomarańczy i szybko zagniatamy ciasto. Gdy ciasto nie chce się kleić dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min., aby się schłodziło.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 1:2. Większą część rozwałkowujemy na prostokątny placek i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mniejszej części ciasta toczymy wałeczki, z których robimy ramkę wokół placka. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15 min. Wyjmujemy i studzimy.
Masa pomarańczowa:
Mleko skondensowane miksujemy z żółtkami. Dodajemy serek mascarpone i sok z pomarańczy, nie przerywając miksowania. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie łączymy delikatnie ubitą śmietankę z masą. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na ostudzony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni na 20-25 min. Wyjmujemy i Studzimy.
Polewa:
Gorzką czekoladę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej. Gotową czekoladę wylewamy na ostudzoną masę pomarańczową.
Zdobimy według upodobania i fantazji 😉
Śliczny ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńjaki ładny ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwygląda pięknie i przepysznie! nigdy nie robiłam mazurka
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To był mój pierwszy w życiu mazurek ;)
UsuńMazurki robię odkąd przeprowadziłam się na Śląsk - i jestem w tym coraz lepsza...takiego jeszcze nie robiłam, zachowam przepis!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Polecam spróbować :)
UsuńBardzo ładnie udekorowany!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńjakże wielkanocnie juz u Ciebie! wspaniały mazurek!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda uroczo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękny <3 U nas nigdy się mazurków nie robiło i dopiero od trzech lat my je zaczęłyśmy piec na święta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) U mnie w domu też nie piekło się mazurków :)
UsuńCudownie wygląda :) Pomarańcze z czekoladą to mój najsmaczniejszy duet.
OdpowiedzUsuńIdealny duet :)
Usuńwłaśnie sobie uświadomiłam, że nigdy nie jadłam mazurka O.o
OdpowiedzUsuńTo pora to zmienić ;)
Usuń