Mazurek kawowy
Mazurek na kruchym cieście z masą kawową z serka mascarpone oraz mleka zagęszczonego. Jest to idealna propozycja dla osób, które nie przepadają za słodkimi ciastami. Obecność kawy rozpuszczalnej w masie sprawia, że ciasto jest raczej wytrawne niż słodkie. Dla kawoszy mazurek ten to prawdziwy rarytas. A że u mnie w domu większość to miłośnicy kawy, ciasto zniknęło w tempie ekspresowym, zanim się obejrzałam. Nawet nie zdążyłam zrobić mu porządnych zdjęć. W sobotę robię powtórkę, mam nadzieję, że uda mi się cyknąć parę fotek 😉
P.S. Więcej przepisów na oryginalne, proste i szybkie mazurki wielkanocne w moim Ebooku → "Mazurki Wielkanocne"
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy prostokąt o wymiarach 24 x 36 cm i przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta robimy boki do mazurka - skręcamy cienkie wałeczki i zaplatamy ze sobą po dwa. Układamy je na bokach ciasta, a spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min. Studzimy.
Masa:
Serek mascarpone miksujemy razem ze słodzonym mlekiem zagęszczonym i dodajemy kawę rozpuszczalną. Kawa powinna być bardzo miała. Jeżeli mamy granulki kawy to najlepiej rozetrzeć je w moździerzu. Ilość kawy zależy od tego jak intensywny smak lubimy. Ja dałam 3 saszetki i otrzymałam mocno kawową masę, bardziej wytrawną.
Masę wykładamy na wystudzony spód ciasta kruchego i wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Dopiero po tym czasie możemy ozdobić mazurka polewą czekoladową i migdałami.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 250 g serka mascarpone
- 150 g mleka zagęszczonego słodzonego
- 4-6 g kawy rozpuszczalnej (2-3 saszetki)
- płatki migdałowe
- polewa czekoladowa
Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy prostokąt o wymiarach 24 x 36 cm i przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta robimy boki do mazurka - skręcamy cienkie wałeczki i zaplatamy ze sobą po dwa. Układamy je na bokach ciasta, a spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min. Studzimy.
Masa:
Serek mascarpone miksujemy razem ze słodzonym mlekiem zagęszczonym i dodajemy kawę rozpuszczalną. Kawa powinna być bardzo miała. Jeżeli mamy granulki kawy to najlepiej rozetrzeć je w moździerzu. Ilość kawy zależy od tego jak intensywny smak lubimy. Ja dałam 3 saszetki i otrzymałam mocno kawową masę, bardziej wytrawną.
Masę wykładamy na wystudzony spód ciasta kruchego i wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Dopiero po tym czasie możemy ozdobić mazurka polewą czekoladową i migdałami.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Moje smaki. Przepis na kolejne święta wielkanocne, bo teraz już za późno. ;)
OdpowiedzUsuńMożna także upiec w formie tarty o każdej porze roku ;)
Usuń