Kolorowa babka wielkanocna
Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego wypieku wielkanocnego, czyli babki wielkanocnej. Babka to takie ciasto, które piekę w zasadzie tylko raz w roku, właśnie na Święta Wielkanocne. Dlatego staram się, aby była ona wyjątkowa...
Moja propozycja to babka kolorowa - o trzech smakach: cytrynowym, truskawkowym i kakaowym. Jest prosta w wykonaniu, tak samo jak tradycyjna babka. Połączenie trzech kolorów genialnie prezentuję się na stole i doskonale smakuje! Zaskocz swoich gości 😉
Składniki:
Moja propozycja to babka kolorowa - o trzech smakach: cytrynowym, truskawkowym i kakaowym. Jest prosta w wykonaniu, tak samo jak tradycyjna babka. Połączenie trzech kolorów genialnie prezentuję się na stole i doskonale smakuje! Zaskocz swoich gości 😉
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- skóra z 1/2 cytryny
- 2 czubate łyżeczki kisielu truskawkowego
- 2 łyżeczki kakao
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki kakao
- maczek truskawkowy
- perełki ozdobne
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Cytrynę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórę i wyciskamy z niej sok. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jajku, nie przerywając miksowania. Do utartej masy dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę dzielimy na 3 części:
Po pierwszej części dodajemy sok i startą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy ją do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Wyrównujemy masę za pomocą łyżki.
Do drugiej części dodajemy kisiel truskawkowy i dokładnie miksujemy. Przekładamy ja do formy na masę cytrynową, wyrównujemy.
Do trzeciej części dodajemy kakao i miksujemy. Ostatnią część wykładamy na masę truskawkową, wyrównujemy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Następnie babkę wyjmujemy i studzimy.
Do miseczki wyciskamy sok z cytryny dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy, aby nie powstały nam grudki. Następnie dodajemy kakao przesiane przez sitko i ponownie mieszamy energicznie, do uzyskania jednolitego lukru. Wystudzoną babkę dekorujemy polewą, maczkiem truskawkowym i perełkami.
Rada:
1) Wykonując babkę wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W przeciwnym razie masa może nam się zważyć.
2) Zamiast polewy babkę możemy po prostu oprószyć cukrem pudrem. Będzie równie smaczna.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Do miseczki wyciskamy sok z cytryny dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy, aby nie powstały nam grudki. Następnie dodajemy kakao przesiane przez sitko i ponownie mieszamy energicznie, do uzyskania jednolitego lukru. Wystudzoną babkę dekorujemy polewą, maczkiem truskawkowym i perełkami.
Rada:
1) Wykonując babkę wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W przeciwnym razie masa może nam się zważyć.
2) Zamiast polewy babkę możemy po prostu oprószyć cukrem pudrem. Będzie równie smaczna.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Świetny pomysł. Szczególnie podoba mi się ta truskawkowa warstwa. Taka babeczka będzie piękną ozdobą świątecznego stołu.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) A do tego jest smaczna :)
UsuńPrzez Ciebie moja cała dieta pójdzie na marne :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3
https://bitasmietanka.blogspot.com
Od patrzenia się nie tyje :P
UsuńWspaniała babka, świetnie wyglądają kolorowe warstwy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuńSandicious
:)
UsuńAle kolorowe szaleństwo:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
A jakie dobre :D
UsuńWygląda smakowicie i na pewno świetnie ozdobi świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńNa stół idealna :)
UsuńPrzepiękna ta babka aższkoda ją jeść
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńU nas tradycyjnie zawsze jest babka gotowana ale pieczone też są pyszne :)
OdpowiedzUsuńA ja nigdy babki gotowanej nie jadłam, muszę to zmienić ;)
Usuńmoja mama robiła podobną ;)
OdpowiedzUsuń