Dietetyczna pascha

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny, przygotowywany z twarogu, śmietany z dodatkiem masła, żółtek, cukru oraz bakalii. Tradycyjna pascha należy jednak do dość kalorycznych deserów i wiele osób będących na diecie lub dbających o swoją linię rezygnuje z jej przygotowania. A niepotrzebnie! Bo można przygotować paschę w wersji dietetycznej... bez śmietany, masła, żółtek i cukru, a twaróg tłusty zamienić na półtłusty. Mimo modyfikacji, pascha smakuje wyśmienicie, a jedząc ją nie będziemy mieć wyrzutów sumienia, że zaniedbaliśmy dietę i przybędzie nam zbędnych kilogramów 😉

Tak naprawdę, wiele tradycyjnych dań wielkanocnych należy do kalorycznych i często podczas świąt zaniedbujemy swoją dietę. A wcale tak nie musi być! Wystarczy wprowadzić lekką modyfikację tradycyjnych dań, aby były lżejsze i mniej kaloryczne.
Jesteś ciekawy jak można odchudzić dania wielkanocne?
Specjaliści z Naturhouse specjalnie na święta przygotowali cenne porady "Lekkie Świętowanie" na temat zdrowego odżywiania w święta, a także liczne przepisy na niskokaloryczne i smaczne potrawy świąteczne. Aby je otrzymać wstąp do najbliższego Centrum Naturhouse na bezpłatną konsultację dietetyczną lub umów się poprzez formularz online 😊



Składniki:
  • 500 g sera białego półtłustego
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 4-5 szt. suszonych daktyli
  • garść suszonej żurawiny
  • skórka z 1/2 cytyny
  • 2 łyżki soku z cytyny

Wykonanie:

Ser biały mielimy trzykrotnie lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt grecki oraz miód i mieszamy.  Orzechy włoskie, laskowe oraz migdały drobno siekamy. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Cytrynę sparzymy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Do masy serowej dodajemy posiekane orzechy, migdały, daktyle, żurawinę, wiórki kokosowe oraz skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. 
Sitko o drobnych oczkach, o średnicy około 16-18 cm, umieszczamy w misce i wykładamy go ściereczką lnianą lub gazą. Następnie wykładamy do niego masę serową, ugniatamy i wyrównujemy. Ściereczką lub gazę zawijamy i obciążamy talerzem. Na talerz kładziemy ciężki przedmiot, np. książkę i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia paschę wykładamy na talerz i zdobimy ( u mnie: migdały i skórka z pomarańczy).
Przechowujemy w lodówce.  









P.S. Naturhouse to największa sieć Centrów Dietetycznych w Polsce







* Wpis powstał we współpracy z Natur House

Komentarze

  1. Kiedy ostatnim razem robiłam paschę, ze sprawdzonego przepisu, wyszło mi koncertowe nie wiadomo co;) Muszę jeszcze raz spróbować!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne jest żeby ją dobrze ugnieść w sitku wyłożonym ściereczką, a następnie obciążyć i tak powinna leżeć całą noc

      Usuń
  2. Po prostu cudo :) Nie jadłam paschy, a w takim wydaniu brzmi bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas nigdy nie robiło się pachy ale wszystko co z serem ogromnie kochamy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu też paschy się nigdy nie robiło... a szkoda bo jest pyszna :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny