Dietetyczna pascha
Pascha to tradycyjny deser wielkanocny, przygotowywany z twarogu, śmietany z dodatkiem masła, żółtek, cukru oraz bakalii. Tradycyjna pascha należy jednak do dość kalorycznych deserów i wiele osób będących na diecie lub dbających o swoją linię rezygnuje z jej przygotowania. A niepotrzebnie! Bo można przygotować paschę w wersji dietetycznej... bez śmietany, masła, żółtek i cukru, a twaróg tłusty zamienić na półtłusty. Mimo modyfikacji, pascha smakuje wyśmienicie, a jedząc ją nie będziemy mieć wyrzutów sumienia, że zaniedbaliśmy dietę i przybędzie nam zbędnych kilogramów 😉
Tak naprawdę, wiele tradycyjnych dań wielkanocnych należy do kalorycznych i często podczas świąt zaniedbujemy swoją dietę. A wcale tak nie musi być! Wystarczy wprowadzić lekką modyfikację tradycyjnych dań, aby były lżejsze i mniej kaloryczne.
Jesteś ciekawy jak można odchudzić dania wielkanocne?
Specjaliści z Naturhouse specjalnie na święta przygotowali cenne porady "Lekkie Świętowanie" na temat zdrowego odżywiania w święta, a także liczne przepisy na niskokaloryczne i smaczne potrawy świąteczne. Aby je otrzymać wstąp do najbliższego Centrum Naturhouse na bezpłatną konsultację dietetyczną lub umów się poprzez formularz online 😊
Składniki:
Wykonanie:
* Wpis powstał we współpracy z Natur House
Tak naprawdę, wiele tradycyjnych dań wielkanocnych należy do kalorycznych i często podczas świąt zaniedbujemy swoją dietę. A wcale tak nie musi być! Wystarczy wprowadzić lekką modyfikację tradycyjnych dań, aby były lżejsze i mniej kaloryczne.
Jesteś ciekawy jak można odchudzić dania wielkanocne?
Specjaliści z Naturhouse specjalnie na święta przygotowali cenne porady "Lekkie Świętowanie" na temat zdrowego odżywiania w święta, a także liczne przepisy na niskokaloryczne i smaczne potrawy świąteczne. Aby je otrzymać wstąp do najbliższego Centrum Naturhouse na bezpłatną konsultację dietetyczną lub umów się poprzez formularz online 😊
- 500 g sera białego półtłustego
- 100 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów włoskich
- 4-5 szt. suszonych daktyli
- garść suszonej żurawiny
- skórka z 1/2 cytyny
- 2 łyżki soku z cytyny
Wykonanie:
Ser biały mielimy trzykrotnie lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt grecki oraz miód i mieszamy. Orzechy włoskie, laskowe oraz migdały drobno siekamy. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Cytrynę sparzymy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Do masy serowej dodajemy posiekane orzechy, migdały, daktyle, żurawinę, wiórki kokosowe oraz skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
Sitko o drobnych oczkach, o średnicy około 16-18 cm, umieszczamy w misce i wykładamy go ściereczką lnianą lub gazą. Następnie wykładamy do niego masę serową, ugniatamy i wyrównujemy. Ściereczką lub gazę zawijamy i obciążamy talerzem. Na talerz kładziemy ciężki przedmiot, np. książkę i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia paschę wykładamy na talerz i zdobimy ( u mnie: migdały i skórka z pomarańczy).
* Wpis powstał we współpracy z Natur House
Kiedy ostatnim razem robiłam paschę, ze sprawdzonego przepisu, wyszło mi koncertowe nie wiadomo co;) Muszę jeszcze raz spróbować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Ważne jest żeby ją dobrze ugnieść w sitku wyłożonym ściereczką, a następnie obciążyć i tak powinna leżeć całą noc
UsuńTaką bym zjadła
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńPo prostu cudo :) Nie jadłam paschy, a w takim wydaniu brzmi bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam spróbować :)
UsuńU nas nigdy nie robiło się pachy ale wszystko co z serem ogromnie kochamy :D
OdpowiedzUsuńU mnie w domu też paschy się nigdy nie robiło... a szkoda bo jest pyszna :)
Usuń