Bezglutenowe brownie
Zdrowe brownie! Bez białej mąki, masła i dodatku cukru. Coś wspaniałego...móc rozkoszować się obłędnym smakiem ciasta bez wyrzutów sumienia. Biała mąka została wymieniona na mąkę migdałową oraz ryżową, masło na olej rzepakowy, a cukier na ksylitol lub ertyrol. Efekt wyszedł zaskakująco pyszny! Ciasto jest mocno czekoladowe i dużo lżejsze od tradycyjnego brownie. Jedyny minus jest taki, że ciasta wychodzi zbyt mało, więc od razu zróbcie podwójną porcję 😉
Składniki:
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 2/3 szklanki mąki migdałowej Radix-Bis
- 2/3 szklanki mąki z brązowego ryżu Radix-Bis (lub zwykłej mąki ryżowej)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2/3 szklanki ksylitolu/erytrolu
- szczypta soli
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- chipsy kokosowe Radix-Bis
Wykonanie:
Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej olej rzepakowy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
W misce mieszamy ze sobą mąkę migdałową z mąką ryżową, kakao, sodą oraz solą.
Do drugiej miski wbijamy jajka i miksujemy, aż powstanie piana, a następnie porcjami dodajemy ksylitol/erytrol, cały czas miksując. Dodajemy czekoladę wymieszaną z olejem, cały czas miksując. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i miksujemy, aż masa będzie gładka.
Gotową masę wylewamy do formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Studzimy.
Polewa:
Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy z olejem rzepakowym.
Gotową polewę rozsmarowujemy na wierzchu brownie i posypujemy chipsami kokosowymi.
Ale apetyczne to Twoje brownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńW takiej kombinacji jeszcze nie jadłam...zapewne smakuje doskonale!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Jest rewelacyjny! W sumie w ciągu tygodnia piekłam go już 3 razy :D
UsuńAle bosko wygląda :) Ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję :)
UsuńKoniecznie muszę kupić mąkę migdałową!
OdpowiedzUsuńMąka migdałowa jest świetna :)
UsuńW środku wygląda tak, że aż dech zapiera <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję! A dopiero jak smakuje :)
UsuńCzy zamiast mąki ryżowej można dać np gryczana? Taką mam ochotę na te broni a w tych trudnych czasach nie chce latać po sklepach.
OdpowiedzUsuńZ gryczana nie robiłam, ale myślę że można spróbować. Może być też jaglana.
UsuńA gdy nie mamy mąki ryżowej to wystarczy zmielić na miałko ryż 😉