Bezglutenowe brownie

Zdrowe brownie! Bez białej mąki, masła i dodatku cukru. Coś wspaniałego...móc rozkoszować się obłędnym smakiem ciasta bez wyrzutów sumienia. Biała mąka została wymieniona na mąkę migdałową oraz ryżową, masło na olej rzepakowy, a cukier na ksylitol lub ertyrol. Efekt wyszedł zaskakująco pyszny! Ciasto jest mocno czekoladowe i dużo lżejsze od tradycyjnego brownie. Jedyny minus jest taki, że ciasta wychodzi zbyt mało, więc od razu zróbcie podwójną porcję 😉

Brownie bez glutenu

Składniki:
Polewa:



Wykonanie:

Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej olej rzepakowy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

W misce mieszamy ze sobą mąkę migdałową z mąką ryżową, kakao, sodą oraz solą. 

Do drugiej miski wbijamy jajka i miksujemy, aż powstanie piana, a następnie porcjami dodajemy ksylitol/erytrol, cały czas miksując. Dodajemy czekoladę wymieszaną z olejem, cały czas miksując. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i miksujemy, aż masa będzie gładka.

Gotową masę wylewamy do formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Studzimy.

Polewa: 
Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy z olejem rzepakowym.
Gotową polewę rozsmarowujemy na wierzchu brownie i posypujemy chipsami kokosowymi.


Brownie bezglutenowe

Brownie bez mąki

Zdrowe brownie

Brownie z mąki migdałowej

Brownie bez cukru

* źródło inspiracji - książka "Kuchnia długowiecznych" Rebecca Katz

* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis



Komentarze

  1. Ale apetyczne to Twoje brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej kombinacji jeszcze nie jadłam...zapewne smakuje doskonale!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest rewelacyjny! W sumie w ciągu tygodnia piekłam go już 3 razy :D

      Usuń
  3. Ale bosko wygląda :) Ślinka cieknie!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę kupić mąkę migdałową!

    OdpowiedzUsuń
  5. W środku wygląda tak, że aż dech zapiera <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast mąki ryżowej można dać np gryczana? Taką mam ochotę na te broni a w tych trudnych czasach nie chce latać po sklepach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gryczana nie robiłam, ale myślę że można spróbować. Może być też jaglana.
      A gdy nie mamy mąki ryżowej to wystarczy zmielić na miałko ryż 😉

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny