Babka kokosowa z cukinią (bez jajek)
Przepis na wielkanocną babkę w wersji oryginalnej - babka kokosowa z cukinią, na mleczku kokosowym, bez jajek, oblana białą czekoladą....Mniam 😋 Jest doskonała! Ciasto nie ma nic wspólnego z tradycyjną babką. Jest ciężkie i wilgotne, a do tego bardzo proste w wykonaniu- nie trzeba posiadać nawet miksera, gdyż wszystkie składniki mieszamy łyżką i gotowe! Można wykonać również wegańską wersję tej babki, należy tylko pominąć w przepisie białą czekoladę. To przykład, że babka wielkanocna nie musi być nudna 😉
Składniki:
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białą czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W misce mieszamy mąkę przesianą przez sito, cukier puder, proszek do pieczenia i wiórka kokosowe. W drugiej misce mieszamy startą cukinię z mleczkiem kokosowym i olejem kokosowym. Do składników mokrych dodajemy składniki suche i dokładnie mieszamy wszystko za pomocą łyżki (może to być łyżka drewniana). Na końcu dodajemy startą białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40-50 min. Następnie studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią ostudzoną babkę. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Rada:
1) Jeżeli ciasto ma być typowo wegańskie to pomijamy białą czekoladę. Ciasto możemy wtedy oprószyć po wierzchu cukrem pudrem.
2) Jeżeli nie posiadamy oleju kokosowego możemy go zamienić na zwykły olej roślinny, np. na rzepakowy lub słonecznikowy.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka startej cukinii
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki oleju kokosowego
- 50 g białej czekolady
- 100 g białej czekolady
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białą czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W misce mieszamy mąkę przesianą przez sito, cukier puder, proszek do pieczenia i wiórka kokosowe. W drugiej misce mieszamy startą cukinię z mleczkiem kokosowym i olejem kokosowym. Do składników mokrych dodajemy składniki suche i dokładnie mieszamy wszystko za pomocą łyżki (może to być łyżka drewniana). Na końcu dodajemy startą białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40-50 min. Następnie studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią ostudzoną babkę. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Rada:
1) Jeżeli ciasto ma być typowo wegańskie to pomijamy białą czekoladę. Ciasto możemy wtedy oprószyć po wierzchu cukrem pudrem.
2) Jeżeli nie posiadamy oleju kokosowego możemy go zamienić na zwykły olej roślinny, np. na rzepakowy lub słonecznikowy.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Bardzo lubimy takie wilgotne ciacha :D
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńFajna alternatywa dla zwykłej baby wielkanocnej!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Dziękuję :) Lubię czasem coś pokombinować ;)
UsuńBabka palce lizać
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie skład babki. Cukinia na pewno dodaje wilgotności. Trzeba będzie zrobić :)
OdpowiedzUsuńTak, dzięki cukinii babka jest wilgotna :)
UsuńWypieki z cukinią bardzo lubię, są takie wilgotne!
OdpowiedzUsuńJa też :D
Usuńkokosowe wypieki biorę w ciemno
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńteż miałam takie kurczaczki :) babka musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńBabka jest super ;)
Usuń