WŁOSKI ORZECHOWIEC

Włoski orzechowiec to prosty, półkruchy zawijaniec z orzechami włoskimi i masłem orzechowym. To ciasto, które mogłabym jeść na okrągło - nie za słodkie, mocno nadziane orzechami. Nadzienie orzechowe zawinięte jest w waniliowe, półkruche ciasto. Po prostu pycha! Znika z talerza w mgnieniu oka 😉 Idealne ciasto na zbliżające się święta Wielkanocne. Pasuje również do kubka gorącej czekolady lub kakao na podwieczorek ☕




Składniki:
( z podanych składników wychodzą 2 sztuki)

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1-1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (po 125 g)
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie orzechowe:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki wody

Wykonanie:

Nadzienie: 

Orzechy włoskie siekamy nożem na drobne kawałki - nie na miałko! ( nie mogą być zbytnio rozdrobnione, muszą nam chrupać z zębach). Do posiekanych orzechów dodajemy cukier, jajko i wodę, mieszamy. Na końcu dodajemy masło orzechowe i dokładnie wszystko mieszamy. Z gotowego nadzienia odkładamy 2 łyżki, a pozostałą część dzielimy na 2 równe części.
Ciasto: 
W misce mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski dodajemy miękkie masło i ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko oraz serki homogenizowane. Nie przerywając miksowania dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wyjmujemy z miski na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy do uzyskania sprężystego ciasta. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą część rozwałkowujemy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę nadzienia i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie zwijamy w rulon, końce zawijając pod spód. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Oba zawijańce przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu każdego zawijańca rozsmarowujemy odłożone nadzienie orzechowe ( 1 łyżka nadzienia na jednego zawijańca). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 min.


Rada:
1) Przy wykonywaniu ciasta wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę tj. temperaturę pokojową, aby masa się nie zważyła. Dlatego jak wyciągamy masło, aby nam zmiękło to powinniśmy wyciągnąć również jajko oraz serki homogenizowane.
2) Gdy nie mamy mąki gryczanej możemy ją zastąpić mąką orkiszową lub po prostu pszenną, czyli dodać 3-3,5 szklanki mąki pszennej. Jednak ciasto z mąką gryczaną lub orkiszową jest bardziej wartościowe.

  
  

 P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny