WŁOSKI ORZECHOWIEC
( z podanych składników wychodzą 2 sztuki)
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1-1,5 szklanki mąki gryczanej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 serki homogenizowane waniliowe (po 125 g)
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g orzechów włoskich
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki wody
Nadzienie:
Orzechy włoskie siekamy nożem na drobne kawałki - nie na miałko! ( nie mogą być zbytnio rozdrobnione, muszą nam chrupać z zębach). Do posiekanych orzechów dodajemy cukier, jajko i wodę, mieszamy. Na końcu dodajemy masło orzechowe i dokładnie wszystko mieszamy. Z gotowego nadzienia odkładamy 2 łyżki, a pozostałą część dzielimy na 2 równe części.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Ciasto:
W misce mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski dodajemy miękkie masło i ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko oraz serki homogenizowane. Nie przerywając miksowania dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wyjmujemy z miski na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy do uzyskania sprężystego ciasta. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą część rozwałkowujemy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę nadzienia i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie zwijamy w rulon, końce zawijając pod spód. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Oba zawijańce przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu każdego zawijańca rozsmarowujemy odłożone nadzienie orzechowe ( 1 łyżka nadzienia na jednego zawijańca). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 min.
Rada:
1) Przy wykonywaniu ciasta wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę tj. temperaturę pokojową, aby masa się nie zważyła. Dlatego jak wyciągamy masło, aby nam zmiękło to powinniśmy wyciągnąć również jajko oraz serki homogenizowane.
2) Gdy nie mamy mąki gryczanej możemy ją zastąpić mąką orkiszową lub po prostu pszenną, czyli dodać 3-3,5 szklanki mąki pszennej. Jednak ciasto z mąką gryczaną lub orkiszową jest bardziej wartościowe.
Rada:
1) Przy wykonywaniu ciasta wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę tj. temperaturę pokojową, aby masa się nie zważyła. Dlatego jak wyciągamy masło, aby nam zmiękło to powinniśmy wyciągnąć również jajko oraz serki homogenizowane.
2) Gdy nie mamy mąki gryczanej możemy ją zastąpić mąką orkiszową lub po prostu pszenną, czyli dodać 3-3,5 szklanki mąki pszennej. Jednak ciasto z mąką gryczaną lub orkiszową jest bardziej wartościowe.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Idealne ciacha na zimo :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńTeż kiedyś robiłyśmy taką struclę orzechową! Była naprawdę przepyszna :D
OdpowiedzUsuńRobię ją od lat, zawsze smakuje każdemu i znika momentalnie :D
UsuńZ tego, co piszesz, to po prostu musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńO tak, jest przepyszny :)
UsuńAle pycha! To ciasto zdecydowanie dla mnie:) Uwielbiam ciasta z orzechami.
OdpowiedzUsuńTo koniecznie polecam zrobić :)
Usuńtakiego orzechowca nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić np. na Wielkanoc :)
Usuń