SERNIK CZEKOLADOWO-MIĘTOWY
Zakochacie się w tym serniku 💗 Jest po prostu obłędny w smaku. Jestem miłośniczką pastylek miętowych, lodów miętowych z czekoladą i wszystkiego co miętowe 😉 Dla mnie ten sernik to strzał w dziesiątkę! I pewnie nie tylko dla mnie... bo sernik ledwo się upiekł, a już zniknął w mgnieniu oka. Nawet nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia w całej okazałości, raptem udało mi się uratować jeden kawałek 😏 Nie zdążyłam też zrobić polewy z gorzkiej czekolady, a i bez niej sernik był znakomity - widoczna polewa powstała na potrzeby zdjęcia. Ciasto nie jest za słodkie, a do tego ma orzeźwiającą nutę mięty. Nie ma też spodu, dzięki temu jest lekki, no i szybko się go przygotowuje. Goście byli zachwyceni. Gorąco polecam!
Wykonanie:
Herbatę miętową zaparzamy w 1/3 szklanki gorącej wody, a następnie studzimy.
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej pastylki miętowe, nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy.
Ser przenosimy do miski i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy kolejno: cukier, zimną śmietankę z rozpuszczonymi czekoladkami oraz wystudzoną herbatę miętową ( ok. 3-4 łyżki). Po każdym dodanym składniku masę dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy (średnica 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 65-75 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki.
Składniki:
- 1 kg zmielonego sera białego (może być z wiaderka)
- 4 duże jajka
- 5 łyżek cukru
- 200 ml śmietany 30%
- 300 g pastylek miętowych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 torebki herbaty miętowej
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
Herbatę miętową zaparzamy w 1/3 szklanki gorącej wody, a następnie studzimy.
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej pastylki miętowe, nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy.
Ser przenosimy do miski i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy kolejno: cukier, zimną śmietankę z rozpuszczonymi czekoladkami oraz wystudzoną herbatę miętową ( ok. 3-4 łyżki). Po każdym dodanym składniku masę dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy (średnica 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 65-75 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki.
Polewa: Gorzką czekoladę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej.
Zimny sernik polewamy gotową polewą.
Zimny sernik polewamy gotową polewą.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
serniczek wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWOW wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńI jeszcze lepiej smakuje :)
UsuńZ chęcią spróbowałabym jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam na degustację ;)
UsuńRzeczywiście skradł moje serce :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło!
UsuńCudowny! <3 Kubki smakowe pracują od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzekolada i męta - duet idealny :)
OdpowiedzUsuńO tak!
UsuńMuszę go spróbować! Bardzo lubię dodatek mięty w deserach... no i bardzo lubię takie smakowe serniki. Wymyśliłaś super przepis:)) Kradnę pomysł;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) Korzystaj! Smacznego :)
UsuńNie czuję do niego mięty :P
OdpowiedzUsuńZdarza się ;)
UsuńKochamy serniki ale mięta w słodkościach zdecydowanie nie dla nas :D
OdpowiedzUsuńOj, ja uwielbiam miętę w słodyczach :)
UsuńCudowny
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZjadłabym taki, ale bez miętowych pastylek. Wygląda pysznie :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie jestem zwolenniczką połączenia mięty i czekolady, ale tego sernika bym z przyjemnością spróbowała:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Ja za to uwielbiam takie połączenie :)
UsuńNiestety nie lubię miętowych słodyczy, choć sam sernik fajnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńTo trzeba być fanem takiego połączenia :)
Usuńchętnie bym spróbowała, ciekawe jak smakuje... :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszny tylko trzeba lubić połączenie mięty i czekolady ;)
UsuńJakie pastylki pudrowe czy miętowe w czekoladzie?
OdpowiedzUsuńMiętowe w czekoladzie
Usuńwygląda smacznie ;) ale przy moim guście jedzeniowym musiałabym usunąć miętę i sernik i byłoby idealnie :D myślę, że mojej mamie bardzo by smakował : )
OdpowiedzUsuńTo podobnie masz jak moja siostra :)
UsuńMniam
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam miętę w każdej postaci, sernik wydaje się pyszny. Ale mam pytanie, o jakich pastylkach miętowych piszesz?
OdpowiedzUsuńTakie okrągłe pastylki miętowe w czekoladzie ma wagę w zielonym opakowaniu firmy Wawel
Usuń