SERNIK CZEKOLADOWO-MIĘTOWY

Zakochacie się w tym serniku 💗 Jest po prostu obłędny w smaku. Jestem miłośniczką pastylek miętowych, lodów miętowych z czekoladą i wszystkiego co miętowe 😉 Dla mnie ten sernik to strzał w dziesiątkę! I pewnie nie tylko dla mnie... bo sernik ledwo się upiekł, a już zniknął w mgnieniu oka. Nawet nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia w całej okazałości, raptem udało mi się uratować jeden kawałek 😏 Nie zdążyłam też zrobić polewy z gorzkiej czekolady, a i bez niej sernik był znakomity -  widoczna polewa powstała na potrzeby zdjęcia. Ciasto nie jest za słodkie, a do tego ma orzeźwiającą nutę mięty. Nie ma też spodu, dzięki temu jest lekki, no i szybko się go przygotowuje. Goście byli zachwyceni. Gorąco polecam!


Składniki:
  • 1 kg zmielonego sera białego (może być z wiaderka)
  • 4 duże jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 300 g pastylek miętowych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 torebki herbaty miętowej
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Herbatę miętową zaparzamy w 1/3 szklanki gorącej wody, a następnie studzimy.
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej pastylki miętowe, nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy.
Ser przenosimy do miski i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy kolejno: cukier, zimną śmietankę z rozpuszczonymi czekoladkami oraz wystudzoną herbatę miętową ( ok. 3-4 łyżki). Po każdym dodanym składniku masę dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy (średnica 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 65-75 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki.


Polewa: Gorzką czekoladę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej.
Zimny sernik polewamy gotową polewą.




P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. WOW wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią spróbowałabym jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście skradł moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny! <3 Kubki smakowe pracują od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekolada i męta - duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę go spróbować! Bardzo lubię dodatek mięty w deserach... no i bardzo lubię takie smakowe serniki. Wymyśliłaś super przepis:)) Kradnę pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie czuję do niego mięty :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochamy serniki ale mięta w słodkościach zdecydowanie nie dla nas :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym taki, ale bez miętowych pastylek. Wygląda pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jestem zwolenniczką połączenia mięty i czekolady, ale tego sernika bym z przyjemnością spróbowała:)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niestety nie lubię miętowych słodyczy, choć sam sernik fajnie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  12. chętnie bym spróbowała, ciekawe jak smakuje... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszny tylko trzeba lubić połączenie mięty i czekolady ;)

      Usuń
  13. Jakie pastylki pudrowe czy miętowe w czekoladzie?

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda smacznie ;) ale przy moim guście jedzeniowym musiałabym usunąć miętę i sernik i byłoby idealnie :D myślę, że mojej mamie bardzo by smakował : )

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam miętę w każdej postaci, sernik wydaje się pyszny. Ale mam pytanie, o jakich pastylkach miętowych piszesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie okrągłe pastylki miętowe w czekoladzie ma wagę w zielonym opakowaniu firmy Wawel

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny