PUDDING Z SUCHARKÓW Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Pudding chlebowy to specjalność Brytyjczyków i jest to super pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. A ja zamiast czerstwego pieczywa użyłam sucharków delikatesowych i przygotowałam pudding z białą czekoladą i borówkami. Wyszedł rewelacyjny! Taki prosty przepis, a można wyczarować niebanalne śniadanie na słodko. To również świetna propozycja, gdy zabranie pieczywa, a chcemy zjeść coś naprawdę pysznego. Dodatki możemy dobierać według gustu - dla mnie połączenie białej czekolady i owoców, jak: borówki czy maliny jest doskonałe 😋
Sucharki Extra Delikatesowe są lekkie i kruche, nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego oraz konserwantów. Idealna nadają się do zapiekanych puddingów i nie tylko...
Składniki:
Wykonanie:
Sucharki smarujemy z obu stron masłem i układamy w naczyniu żaroodpornym na zakładkę.
W rondelku podgrzewamy śmietanę z mlekiem i rozpuszczamy białą czekoladę. Nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy. Następnie dodajemy rozbełtane jajka i całość mieszamy. Otrzymaną masą jajeczno-śmietanową zalewamy sucharki w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy umytymi borówkami i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 min. Podajemy na ciepło.
Sucharki Extra Delikatesowe są lekkie i kruche, nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego oraz konserwantów. Idealna nadają się do zapiekanych puddingów i nie tylko...
Składniki:
- 1/2 op. sucharków Extra Delikatesowych Mamut (145 g)
- 200 ml śmietany 30%
- 100 ml mleka
- 3 duże jajka
- 100 g czekolady białej
- 100 g borówek amerykańskich
- 3 łyżki masła
Wykonanie:
Sucharki smarujemy z obu stron masłem i układamy w naczyniu żaroodpornym na zakładkę.
W rondelku podgrzewamy śmietanę z mlekiem i rozpuszczamy białą czekoladę. Nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy. Następnie dodajemy rozbełtane jajka i całość mieszamy. Otrzymaną masą jajeczno-śmietanową zalewamy sucharki w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy umytymi borówkami i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 min. Podajemy na ciepło.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakuje niż wygląda :)
UsuńWow, ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńNie spotkałam się wcześniej z takim przepisem.
OdpowiedzUsuńTo moja inwencja twórcza ;)
UsuńJak dla mnie śniadanko bomba:) Nigdy nie jadłam takiego puddingu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Polecam spróbować :)
UsuńTakich sucharków nie jadłam kilka lat, narobiłaś mi ochoty. Z takimi dodatkami to już w ogóle musiały smakować cudownie ;))
OdpowiedzUsuńSmakował rewelacyjnie i zniknął w mgnieniu oka ;) Polecam!
UsuńPudding z sucharków robiłam i ja - myślałam, że zgłoszę go do konkursu, ale jakoś mi się terminy pomyliły i nie zdążyłam;) wyszedł bardzo smaczny i jestem przekonana, że Twoja wersja z czekoladą i borówkami smakowała obłędnie:)
OdpowiedzUsuńO szkoda, że nie zdążyłaś :(
UsuńMój pudding smakował przepysznie :)
Ale świetnie to wymyśliłaś! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńteraz już wiem, z czego robi się pudding ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się :)
Usuń