PASZTET PIECZARKOWY Z JAJKAMI
Wegetariański pasztet z pieczarek oraz jajek to idealny dodatek do pieczywa. Jest naprawdę smaczny, a do tego mało pracochłonny. Amatorzy różnego rodzaju pasztetów będą z pewnością zachwyceni, nawet mięsożercy 😉 Bo nie ma to jak domowy pasztet, przynajmniej wiemy co jest w środku!
Składniki:
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 7 jajek
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewany olej i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie wrzucamy starte pieczarki i smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Studzimy.
5 jajek gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach.
W misce mieszamy podsmażone pieczarki z cebulą i starte jajka. Dodajemy posiekany szczypiorek, posiekaną natkę pietruszki oraz majonez, musztardę, zioła, sól i pieprz. Mieszamy wszystko łyżką i próbujemy czy nie trzeba więcej przypraw.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do miski z masą na pasztet i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na końcu do masy pasztetowej dodajemy ubite białko i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do keksówki (25 x 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50 min. Studzimy.
Przechowujemy w lodówce.
Przechowujemy w lodówce.
Pasztetu pieczarkowego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na bezmięsny pasztet :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńrobiłam podobny i bardzo mi smakował <3
OdpowiedzUsuńTen też jest pyszny :)
UsuńJa na ogół jadam mięsne pasztety ale Twój wygląda rewelacyjnie. Z chęcią bym i taki zjadła :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu to zarówno pasztety mięsne, jak i bezmięsne idą w ruch :D Polecam spróbować :)
Usuńmyślę,że by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńSandicious
Z pewnością :)
UsuńJak pieczarkowy to jak bym chętnie spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam jest naprawdę pyszny :)
UsuńBardzo trafiony pomysł na zużycie pieczarek i jajek!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńRobiłam pasztet z pieczarek pychotka. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMi też on bardzo smakuje :) Pozdrawiam również
UsuńTakiego jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić :)
UsuńBardzo lubimy takie niemięsne pasztety :)
OdpowiedzUsuńJa lubię i mięsne i bezmięsne :)
UsuńO mamo, wygląda ekstra, coś czuję, że móglby być smaczny
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczny! Polecam spróbować :)
Usuń