Najprostszy chleb domowy
Pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem płatków owsianych i otrębów pszennych to najprostszy domowy chleb, jaki tylko znam - bez wyrabianie i wyrastania. Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką, wykładamy do formy i do piekarnika - resztę zrobi piekarnik, a nam pozostaje tylko czekanie na pyszny, domowy chlebek 🍞
Jest to idealny chleb na osób zapracowanych, którzy nie mają czasu na wielogodzinne stanie w kuchni. Przy minimalnym nakładzie pracy można mieć domowe pieczywo... świeżutkie, pachnące, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, bez zbędnych dodatków. Sama jestem pod wielkim wrażenie tego przepisu, bo nie sądziłam, że w tak prosty sposób można otrzymać aż tak dobry chleb!
P.S. Mój mąż cały czas myślał, że to kupny, dopóki mu nie zdradziłam tego sekretu😉
Składniki:
Wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Nie czekamy, aż powstanie rozczyn.
Gdy używamy drożdży suchych, to pomijamy etap przygotowania rozczynu, a drożdże dodajemy bezpośrednio do mąki.
W misce mieszamy mąkę pszenną z płatkami owsianymi oraz otrębami pszennymi. Dodajemy sól, wodę z rozpuszczonymi drożdżami i cukrem oraz oliwę z oliwek.
Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 70-75 min.
Studzimy na kratce.
Jest to idealny chleb na osób zapracowanych, którzy nie mają czasu na wielogodzinne stanie w kuchni. Przy minimalnym nakładzie pracy można mieć domowe pieczywo... świeżutkie, pachnące, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, bez zbędnych dodatków. Sama jestem pod wielkim wrażenie tego przepisu, bo nie sądziłam, że w tak prosty sposób można otrzymać aż tak dobry chleb!
P.S. Mój mąż cały czas myślał, że to kupny, dopóki mu nie zdradziłam tego sekretu😉
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 25 g drożdży świeżych (lub 8 g suchych)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- ok. 400 ml ciepłej wody
- ziarna słonecznika (do posypania)
Gdy używamy drożdży suchych, to pomijamy etap przygotowania rozczynu, a drożdże dodajemy bezpośrednio do mąki.
W misce mieszamy mąkę pszenną z płatkami owsianymi oraz otrębami pszennymi. Dodajemy sól, wodę z rozpuszczonymi drożdżami i cukrem oraz oliwę z oliwek.
Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 70-75 min.
Studzimy na kratce.
Uwielbiam takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńOj, ja też :) Nie ma to jak domowy chleb!
UsuńBardzo doby przepis. A ja wieków chleba nie piekłam...
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Spróbuj z tego przepisu bo jest mega prosty :)
Usuńbardzo prosty,a wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, sama byłam mocno zdziwiona :)
UsuńWow! Czy to może być aż takie proste? Ja chlebów raczej sama nie piekę, a ten przepis wydaje się być idealnym dla takich amatorów jak ja;)
OdpowiedzUsuńEwa spróbuj zrobić z tego przepisu na pewno Ci wyjdzie, bo tu nie ma co zepsuć ;) Sama byłam pod wrażeniem jaki pyszny chlebek wyszedł :)
UsuńMuszę zrobić sobie taki domowy, bo mi ochoty narobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńBo nie ma to jak domowy chleb :)
UsuńJak prosto, szybko i pysznie <3
OdpowiedzUsuńOtóż to! Takie przepisy są najlepsze :)
UsuńRobię, ale w wersji bez glutenu :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńCzyli bez mąki?
UsuńSą mieszanki mąk bezglutenowych do wypieku chleba
UsuńJuż czuję jak pachnie świeżym chlebkiem.Chetnie upiekę .Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPolecam :) Uwielbiam zapach pieczonego chleba ;)
UsuńUwielbiam taki chlebek :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńPięknie wyrośnięty bochenek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDomowe pieczywko najlepsze! :D
OdpowiedzUsuńO tak!
Usuńmuszę kiedyś taki zrobić ;) lubię domowe chleby, ale nigdy sama nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńTen jest prosty, polecam spróbować :)
UsuńWygląda przepysznie :) Nigdy nie piekłam chleba, chyba czas to zmienić i spróbować, bo przepis jest naprawdę prosty :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
Usuńczy można dać mąkę orkiszową zamiast pszennej?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować, choć nie dam gwarancji że wyjdzie. Nie próbowałam jeszcze robić tego chleba z innymi mąkami.
UsuńChętnie dowiem się jak wyszedł eksperyment 😉
chleb wyszedł bardzo dobry chociaż ubity i bardzo syty, jedną kromką można się naprawdę najeść, spód chleba przykleił mi się do papieru do pieczenia i musiałam zdjąć go razem ze skórką ale poza tym jest naprawdę pyszny :) przepis przypadł mi do gustu bo nie trzeba czekać aż wyrośnie i zaczyn tez się szybko wlewa do miski, super przepis :D
UsuńCieszę się, że przepis przypadł do gustu :)
UsuńDobrze wiedzieć, że z inną mąkę też się udał to sama wypróbuje :)
Spróbuję zrobić ��
OdpowiedzUsuńPolecam 😊
UsuńUpiekłam i ja, przepis prosty, a chleb pyszny! Szkoda , że nie można zdjęcia wstawić
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo!
UsuńA zdjęcie można wstawić na Facebooku w komentarzu pod postem
https://www.facebook.com/magdaleny.kuchnia/
Czy mozna dac zwykla make pszenna?
OdpowiedzUsuńTak, też można :)
UsuńProsze o podanie skladnikow w gramach w miejsce szklanek.Tutaj,gdzie mieszkam nie mam polskich szklanek.Dziekuje.
OdpowiedzUsuń1 szklanka to 250 ml, więc można użyć cokolwiek, np. marki która ma taką pojemność
Usuń1 szklanka to mniej więcej 150 g mąki pszennej, około 110 g płatków owsianych i około 25-30g otrębów pszennych
Dlaczego papier przykleja się do chleba?
OdpowiedzUsuńProblemem może być papier do pieczenia, jedna strona papieru jest przeważnie silikonowana czyli śliska, a druga strona matowa. Powinniśmy zawsze używać ten sliskiej strony, a gdy papier jest matowy z dwóch stron można lekko natłuścić go olejem
Usuń