Najprostszy chleb domowy

Pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem płatków owsianych i otrębów pszennych to najprostszy domowy chleb, jaki tylko znam - bez wyrabianie i wyrastania. Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką, wykładamy do formy i do piekarnika - resztę zrobi piekarnik, a nam pozostaje tylko czekanie na pyszny, domowy chlebek 🍞
Jest to idealny chleb na osób zapracowanych, którzy nie mają czasu na wielogodzinne stanie w kuchni. Przy minimalnym nakładzie pracy można mieć domowe pieczywo... świeżutkie, pachnące, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, bez zbędnych dodatków. Sama jestem pod wielkim wrażenie tego przepisu, bo nie sądziłam, że w tak prosty sposób można otrzymać aż tak dobry chleb!

P.S. Mój mąż cały czas myślał, że to kupny, dopóki mu nie zdradziłam tego sekretu😉


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 25 g drożdży świeżych (lub 8 g suchych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • ok. 400 ml ciepłej wody
  • ziarna słonecznika (do posypania) 



Wykonanie:


W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Nie czekamy, aż powstanie rozczyn. 
Gdy używamy drożdży suchych, to pomijamy etap przygotowania rozczynu, a drożdże dodajemy bezpośrednio do mąki.

W misce mieszamy mąkę pszenną z płatkami owsianymi oraz otrębami pszennymi. Dodajemy sól, wodę z rozpuszczonymi drożdżami i cukrem oraz oliwę z oliwek. 




Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika. 




Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 70-75 min. 
Studzimy na kratce.







Komentarze

  1. Bardzo doby przepis. A ja wieków chleba nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Spróbuj z tego przepisu bo jest mega prosty :)

      Usuń
  2. bardzo prosty,a wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Czy to może być aż takie proste? Ja chlebów raczej sama nie piekę, a ten przepis wydaje się być idealnym dla takich amatorów jak ja;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa spróbuj zrobić z tego przepisu na pewno Ci wyjdzie, bo tu nie ma co zepsuć ;) Sama byłam pod wrażeniem jaki pyszny chlebek wyszedł :)

      Usuń
  4. Muszę zrobić sobie taki domowy, bo mi ochoty narobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak prosto, szybko i pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Już czuję jak pachnie świeżym chlebkiem.Chetnie upiekę .Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyrośnięty bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę kiedyś taki zrobić ;) lubię domowe chleby, ale nigdy sama nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie :) Nigdy nie piekłam chleba, chyba czas to zmienić i spróbować, bo przepis jest naprawdę prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy można dać mąkę orkiszową zamiast pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, choć nie dam gwarancji że wyjdzie. Nie próbowałam jeszcze robić tego chleba z innymi mąkami.
      Chętnie dowiem się jak wyszedł eksperyment 😉

      Usuń
    2. chleb wyszedł bardzo dobry chociaż ubity i bardzo syty, jedną kromką można się naprawdę najeść, spód chleba przykleił mi się do papieru do pieczenia i musiałam zdjąć go razem ze skórką ale poza tym jest naprawdę pyszny :) przepis przypadł mi do gustu bo nie trzeba czekać aż wyrośnie i zaczyn tez się szybko wlewa do miski, super przepis :D

      Usuń
    3. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)
      Dobrze wiedzieć, że z inną mąkę też się udał to sama wypróbuje :)

      Usuń
  11. Upiekłam i ja, przepis prosty, a chleb pyszny! Szkoda , że nie można zdjęcia wstawić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo!
      A zdjęcie można wstawić na Facebooku w komentarzu pod postem
      https://www.facebook.com/magdaleny.kuchnia/

      Usuń
  12. Czy mozna dac zwykla make pszenna?

    OdpowiedzUsuń
  13. Prosze o podanie skladnikow w gramach w miejsce szklanek.Tutaj,gdzie mieszkam nie mam polskich szklanek.Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 szklanka to 250 ml, więc można użyć cokolwiek, np. marki która ma taką pojemność
      1 szklanka to mniej więcej 150 g mąki pszennej, około 110 g płatków owsianych i około 25-30g otrębów pszennych

      Usuń
  14. Dlaczego papier przykleja się do chleba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Problemem może być papier do pieczenia, jedna strona papieru jest przeważnie silikonowana czyli śliska, a druga strona matowa. Powinniśmy zawsze używać ten sliskiej strony, a gdy papier jest matowy z dwóch stron można lekko natłuścić go olejem

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny